Valg udskudt: Fagbevægelsens stedfortrædende formand skal krydse klinger med regeringen

20230502-124148-L-1920x1280we
FH's forretningsudvalg har besluttet, at der skal gennemføres en ekstern advokatundersøgelse inden sommerferien. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Vigtige forhandlinger venter forude. Derfor er det afgørende, at der bakkes fuldtonet op om den konstituerede formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation frem til den ekstraordinære kongres, lyder det fra A4 Mediers faglige kommentator.

Inden sommerferien skal en ekstern advokatundersøgelse kulegrave nu tidligere formand Lizette Risgaards påstået krænkende adfærd, og hvordan Fagbevægelens Hovedorganisation, FH, har håndteret sagerne.

Det har forretningsudvalget i FH besluttet tirsdag.

Dermed er en ekstraordinær kongres og et muligt kampvalg om formandsposten også udskudt til efter sommerferien, skriver A4 Overenskomst.

Det betyder, at tidligere næstformand Morten Skov Christiansen vil fortsætte som konstitueret formand for FH i nogle måneder endnu, og det kan blive en svær opgave, lyder det fra A4 Mediers faglige kommentator.

"Morten Skov Christiansen får nu den kolossale arbejdsopgave at skabe ro både i FH-huset, for de ansatte i medlemsorganisationer og udadtil. Han kommer til at tegne butikken, og det kræver, at han smøger ærmerne op. Det er en meget svær opgave efter den turbulens, som har skadet hele fagbevægelsens renomme og image," siger faglige kommentator Gitte Redder til A4 Aktuelt.

Og mens Morten Skov Christiansen skal holde FH-skibet sejlene midt i en advokatundersøgelse, kan de interne magtkampe florere.

"Allerede nu begynder mulige kandidater at kunne positionere sig til den vigtige formandspost. Og det har de god tid til nu," siger Gitte Redder.

Morten Skov Christiansen skal dog ikke frygte, at nogen medlemsorganisationer trækker tæppet væk under ham, vurderer Gitte Redder:

"Det er FH's første store livskrise, og derfor er det vigtigt, at man efter det her kaotiske forløb bakker fuldtonet op om den konstituerede formand. Ellers bliver det livsfarligt for FH og kan koste hele fagbevægelsen sin legitimitet."

Seniorpension og lønløft venter

Forude venter vigtige forhandlinger mellem blandt andre fagbevægelsen og regeringen, og Lizette Risgaards afgang som formand faldt sammen med regeringens første invitation til en permanent trepartsinstitution, hvor det sprængfarlige spørgsmål om forringelsen af seniorpension eksempelvis skal drøftes.

Inden sommerferien forventer Lønstrukturkomitéen ligeledes at afrapportere, hvilket bliver startskuddet til de første forhandlinger om et lønløft til en udvalgt gruppe af offentligt ansatte.

Det vil altså være den konstituerede formand Morten Skov Christiansen, som skal indlede disse forhandlinger uden nødvendigvis at følge dem til dørs.

"Det risikerer at skabe noget usikkerhed om formandens mandat. Men forretningsudvalget  FH har sandsynligvis set hinanden dybt i øjnene efter de seneste dages kaos og slagsmål og givet hinanden håndslag på, at nu bakker vi op om den fungerende formand, så han har fuldt mandat til at gå til trepartsforhandlinger, når statsminister Mette Frederiksen snart indbyder," siger Gitte Redder.

Ifølge FH's vedtægter skal en ekstraordinær kongres være indkaldt med mindst 14 dages varsel og skal afvikles senest 30 dage efter indkaldelsen.

GDPR