Filmtilbud til demente, pårørende og plejepersonale rulles ud i hele landet

hamburgerboern-2
ErindringsBio består af historiske og dokumentariske film fra primært 50’erne og 60’erne. Nu rulles konceptet ud i hele landet. Foto: DFI
ErindringsBio har siden 2020 været et pilotprojekt. Med en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond rulles tilbuddet målrettet demensramte nu ud i hele landet.

Det Danske Filminstituts (DFI) filmtilbud 'ErindringsBio' består af en række filmpakker med historiske film fra Filminstituttets arkiv.

Formålet med ErindringsBio er med historiske og dokumentariske film fra primært 50’erne og 60’erne at vække minderne til live hos mennesker med demens.

Tilbuddet er målrettet demensramte, deres pårørende samt plejepersonalet på plejehjemmene.

Nationalt Videnscenter for Demens ved Rigshospitalet anslår, at knap 90.000 danskere lider af demens, og at antallet stiger, i takt med at middellevealderen bliver højere.

LÆS OGSÅ: Folk med hårdt fysisk arbejde har større risiko for demens

ErindringsBio har siden 2020 været et pilotprojekt, der har kørt som et samarbejde mellem DFI, forskere, plejepersonale, pårørende og demensramte.

Nu har Den A.P. Møllerske Støttefond støttet projektet med 2,45 mio., så det kan blive rullet ud som et tilbud til plejehjem og biografer i hele landet samt via en app.

Levende billeder kan vække hukommelsen

Pilotprojektet har ifølge DFI vist sig at være en god erindringsfremkaldende aktivitet blandt demensramte. 

Levende billeder af for eksempel velkendte steder eller lyden af genkendelig musik har vist sig at kunne vække hukommelsen, og kan danne basis for samtale mellem den demensramte og de pårørende.

ErindringsBio har vist sig at have et stort potentiale i arbejdet med mennesker med demens
Jakob Buhl Vestergaard, vicedirektør hos DFI

- Vi er fra Filminstituttets side utrolig glade for, at vi med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond nu får mulighed for at sikre udbredelsen af ErindringsBio, som har vist sig at have et stort potentiale i arbejdet med mennesker med demens, siger Filminstituttets vicedirektør, Jakob Buhl Vestergaard, til DFI’s hjemmeside, og fortsætter:

- Det er en fornøjelse at kunne søsætte et projekt, der så fint viser, hvad man kan opnå, når en overordnet ambition om digitalisering af filmarven går hånd i hånd med bestræbelsen på at få filmene ud i sammenhænge, hvor de kan skabe glæde og værdi – i dette tilfælde på en helt ny måde.

Digitalisering af filmarv

Projektet ErindringsBio går hånd i hånd med DFI’s løbende digitalisering af dansk filmarv, der gør de gamle film tilgængelige.

DFI har gennem de seneste seks år digitaliseret over 2.000 historiske dokumentarfilm fra arkivet. Filmene er gjort tilgængelige online på streamingsitet Danmark på film

LÆS OGSÅ: Spot om en person med demens har brug for hjælp

Et eksempel på de korte film som ErindringsBio kan byde på, er den lille reportage ’Drenge i skolepraktik som brandmænd’ fra 1957.

ErindringsBio kan allerede nu benyttes via et website, der rummer filmpakker og dialogmateriale. Med udrulningen i hele landet vil der desuden blive udviklet en app. 

Planen er, at der de kommende år produceres endnu flere filmpakker, der blandt andet knytter sig til lokalområder. 

LÆS OGSÅ: Publikumsudvikling: Allerødteater rykker til Vestegnen

I samarbejde med plejehjem og biografer landet over vil DFI arrangere særlige filmvisninger for mennesker med demens, deres pårørende og plejepersonale.

ErindringsBio er udviklet og testet i samarbejde med Via University College, plejehjemmet Pedershave i Frederikssund, Rudersdal Kommune og Reprise Teatret. 

ErindringsBio har tidligere modtaget en bevilling på 500.000 kr. fra Aage og Johannes Louis-Hansens Fond.

ErindringsBio kan ses gratis online her.

GDPR