Finansloven er på plads:
Videnscenter for seniorer på arbejdsmarkedet skaber stor begejstring: "Det kan gøre en forskel"

20230424-144059-L-1920x1280we
Det nye videnscenter har været afgørende for, at Dansk Folkeparti endte med at blive en del af finansloven, siger partiformand Morten Messerschmidt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
SVM-regeringen har sammen med R, LA og DF forhandlet en finanslov på plads, der blev præsenteret mandag. 42 millioner kroner skal gå til et videnscenter, der skal hjælpe med at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet.

Det vækker stor glæde blandt flere interesseorganisationer, at der nu afsættes 42 millioner kroner til et videnscenter om seniorer på arbejdsmarkedet.

Pengene er en del af finansloven, der blev præsenteret mandag - i en bred aftale mellem SVM-regeringen, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

De 42 millioner skal fordeles over en fireårig periode fra 2023 til 2026, og direktøren for Faglige Seniorer, Palle Smed, siger til A4 Aktuelt, at pengene “kan gøre en forskel”.

"Vi ved rigtig meget om seniorer på arbejdsmarkedet, og der er store forskningsprojekter i gang. Men med et videncenter kan vi få samlet noget viden og italesætte seniorarbejdsmarkedet på en positiv måde," siger Palle Smed.

Han understreger dog, at det er vigtigt, at videnscentret ikke reduceres til et sted, hvor der snakkes om seniorernes vilkår, uden at der bliver skabt resultater.

"Det handler om at samle den dokumentation om seniorer på arbejdsmarkedet, som vi allerede har i dag. Vi skal brede den viden ud og italesætte det. Jo mere vi kan italesætte udfordringerne for seniorer på arbejdsmarkedet, jo bedre er det," lyder det fra direktøren.

DF: Afgørende for at vi var med

Det er Dansk Folkeparti, der har presset på for at få videnscentret med i finansloven, og det har ifølge DF-formand, Morten Messerschmidt, været "afgørende" for, at partiet var med i den samlede aftale.

"Vi har længe haft et ønske om et videnscenter, fordi vi har kunnet set, hvordan seniorerne generelt bliver diskrimineret og har det svært på det danske arbejdsmarked," siger Morten Messerschmidt til A4 Aktuelt.

Undersøgelser har blandt andet vist, at seniorer i højere grad end andre er ofre for fyringer.

Det er efter norsk forbillede, at det nye videnscenter om seniorer på arbejdsmarkedet skal oprettes. Ifølge Morten Messerschmidt ville 50.000 flere personer kunne være i arbejde, hvis vi i Danmark var lige så gode til at holde seniorer på arbejdsmarkedet, som man er i Norge.

Ældre Sagen: Aldersdiskrimination skal bekæmpes

Også hos Ældre Sagens formand, Bjarne Hastrup, er der glæde at spore ovenpå mandagens udmelding.

"Der har længe været behov for sådan et videnscenter, hvor parter og interessenter også mødes. Noget af det første, der skal undersøges, er aldersdiskriminationen. Det skal opspores og nedkæmpes, og vi skal sørge for, at vi påvirker kulturen på arbejdsmarkedet, så seniorer bliver inkluderet på lige fod med andre" siger Bjarne Hastrup.

Er 42 millioner kroner over fire år nok til det?

"Vi er lykkelige for, at man har accepteret idéen og fået sat det i gang. Når det så er kommet i gang, og det viser en succes, der kan påvises ved kommende finanslove, så er jeg helt sikker på, at en ekspansion vil få opbakning fra de partnere, der er med i videnscenteret. Og måske man også får noget god politisk gennemslagskraft. Så det er en god start. Lad os glæde os over den start, der er kommet nu," siger Bjarne Hastrup

Videnscenteret skal finansieres med to millioner kroner i 2023, 10 millioner i 2024 og 15 millioner i både 2025 og 2026.

GDPR