Finsk strejke øger pres på magasiner og ugeblade

magasindirektoer-om-papirmangel-vi-er-bekymrede
Der er papirmangel i Europa. Det kan i sidste ende få betydning for læsere af magasiner, ugeblade og bøger. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Coronakrisen har sat markedet for papir under pres. Nu øger en strejke hos Finlands største papirproducent presset yderligere.

Coronakrisen har ramt papirmarkedet hårdt. En strejke hos UPM, der er Finlands største papirproducent, forværrer nu situationen yderligere.

Det kan i sidste ende få betydning for læsere af magasiner, ugeblade og bøger.

Strejken øger presset på blandt andre trykte medier og bogforlag, der i forvejen har måttet kæmpe med papirmangel i hele Europa.

En stor del af Danmarks magasiner og ugeblade bliver trykt hos Aller Tryk i Taastrup, der har over 100 ansatte. Her er den administrerende direktør bekymret.

Det begynder at blive kritisk for den grafiske branche i hele Europa, som er ved at løbe tør for papir
Thomas Torp, administrerende direktør i GRAKOM

- Vi ser det som et kæmpe problem. Vi er i en situation, hvor der var mangel på papir i forvejen, og når den største aktør så rammes af strejke, vil det have store konsekvenser, siger Jesper Jungersen til Fagbladet Journalisten.

Papirproduktion omlagt til emballage

Under coronakrisen er meget papirproduktion blevet indstillet, blandt andet til fordel for produktion af papemballage til webhandel og take away.

Der har betydet højere priser og længere leveringstider i blandt andet magasinbranchen.

Ifølge den grafiske industris erhvervsorganisation GRAKOM, er efterspørgslen på papir nu tilbage på niveauet før coronaepidemien. Det er udbuddet bare ikke.

LÆS OGSÅ: Udstilling: Boghåndværket lever og har det godt

Det var i forvejen forventet, at forsyningsproblemerne på papirmarkedet ville strække sig ind i 2022. Så kom strejken.

Strejken på finske UPM blev indledt 1. januar, og er flere gange blevet forlænget. Senest har papirarbejdernes fagforening forlænget strejken til 19. februar.

UPM er blandt Europas største producenter af papir til etiketter, magasiner og ugeblade.

Også detailhandlen kan blive ramt

Det er ikke kun medier og forlag, der risikerer at kunne mærke manglen på papir. Det kan også få betydning for detailhandlen - og dermed kunderne.

UPM er nemlig også storleverandør af papir til etiketter.

LÆS OGSÅ: Ny bog: Samlebåndsarbejderne bag den digitale “automatisering”

- Det begynder at blive kritisk for den grafiske branche i hele Europa, som er ved at løbe tør for papir. Hvis strejken fortsætter, får det også betydning for detailhandlen og for den almindelige dansker, siger Thomas Torp, administrerende direktør i erhvervsorganisationen GRAKOM i en pressemeddelelse, og fortsætter:

- Der er risiko for, at de danske forbrugere vil opleve ikke at kunne købe ost eller andre fødevarer i supermarkedet, fordi der ikke er papir til etiketterne eller til emballagen.

Foreløbig ser de trykte aviser ikke ud til at blive ramt af strejken. Pressens Fællesindkøb indkøber nemlig en stor del af avispapiret hos en norsk leverandør, fortæller den administrerende direktør til Fagbladet Journalisten.

GDPR