Fire ud af ti seniorer vil forlade arbejdsmarkedet fluks

20200722-121716-L-1920x1181we__1_
Næsten fire ud af ti seniorer ønsker at forlade arbejdsmarkedet så snart som muligt. De er ikke indstillet på at vente, til de på et tidspunkt når folkepensionsalderen. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
22. mar. 2021 06.24
Mere frihed, tid til familien og fritidsinteresser. Sådan ser drømmen ud for en meget stor del af arbejdstagere over 50 år, som er klar til at forlade arbejdsmarkedet, så snart de får chancen.

Arbejdslivet er ikke attraktivt nok for en stor del af de mest erfarne mennesker på arbejdsmarkedet.

Næsten fire ud af ti seniorer ønsker at forlade arbejdsmarkedet så snart som muligt. De er ikke indstillet på at vente, til de på et tidspunkt når folkepensionsalderen, skriver Mandag Morgen.

LÆS OGSÅ: Selvstændig som 64-årig: 'Jeg har stadig lyst til at udvikle mig'

Sådan lyder de tankevækkende resultater fra en ny undersøgelse af seniorernes holdninger, som bygger på svar fra 12.700 personer over 50 år i beskæftigelse.

Den tegner også et billede af en polariseret befolkning, hvor mange vil forlade arbejdsmarkedet, så snart det er muligt, mens en anden og næsten lige så stor del af danskerne vil blive på arbejdsmarkedet, også efter de formelt set kunne gå på pension.

- Vores undersøgelse viser, at seniorerne har meget forskellige ønsker og behov, både i forhold til hvornår de vil trække sig tilbage og hvilke årsager, der ligger bag, siger Lars Louis Andersen, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der står bag undersøgelsen af seniorernes arbejdsliv.

For en meget stor del af danskerne er der tale om et frivilligt tilvalg af pensionistlivet. Næsten halvdelen, 49 procent, siger i undersøgelsen, at det handler om frihed, altså muligheden for selv at bestemme, hvad man skal foretage sig, når de skal give en forklaring på, hvorfor de vil stoppe med at arbejde.

En næsten lige så stor gruppe vil have mere tid til familie og børnebørn, mens 46 procent har rettet blikket mod muligheden for at få mere tid til at dyrke deres fritidsinteresser.

En del seniorerne forlader dog ikke arbejdsmarkedet, fordi livet som pensionist lokker, men fordi arbejdslivet ganske enkelt er for hårdt. Hele 30 procent siger, at de ikke længere kan klare arbejdslivet. Den andel er steget ganske meget i løbet af de seneste to år. I en tilsvarende 2018-undersøgelse var andelen 25 procent.

Den nye undersøgelse indeholder også en ønskeseddel fra seniorerne til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Øverst på seniorernes ønskeseddel står muligheden for at sikre en bedre balance mellem arbejde og fritid. Næsten halvdelen, 48 procent, siger, at de ville blive, hvis der var bedre muligheder for at gå på deltid. En anden stor gruppe taler om seniorfridage, mens en tredje gruppe ser en fordel ved en bedre tilrettelæggelse af arbejdstiden.

Danskernes store arbejdsmarkedspensioner betyder også, at flere og flere folk har råd til at lade sig pensionere før den vedtagne pensionsalder. Det skærper konkurrencen om seniorernes arbejdskraft. Som programchef Jesper Fischer i PFA, Danmarks største pensionsselskab, forklarer:

- Virksomhederne skal være meget opmærksomme på, at der er konkurrence om seniorerne. Det er ikke andre virksomheder, der står på spring, men muligheden for frihed og tid til familie eller interesser. Jeg synes også, man skal huske på, at flere og flere har en god pensionsordning og derfor har muligheden for at gå tidligere, siger Jesper Fischer til Mandag Morgen.