Flertal vil tvinge regeringen til trepartsforhandlinger

20210209-140025-L-1920x1280we
- Vi vil gerne have regeringen til at finde en løsning for de mange forældre, der har været i klemme i månedsvis, siger børne- og undervisningsordfører i Radikale Venstre Lotte Rod. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Regeringen bliver pålagt at indkalde til trepartsforhandlinger for at løse problem med lukkede institutioner.

Et flertal uden om regeringen vil torsdag forsøge at tvinge regeringen til handling.

Sagen handler om forældre, der bliver nødt til at være hjemme med deres børn, fordi børnenes institution er helt eller delvist lukket på grund af corona.

Flertallet i Folketinget vil vedtage en beretning, der pålægger regeringen at indkalde til trepartsforhandlinger. Forhandlinger, der skal finde en løsning for forældrene.

Det fortæller børne- og undervisningsordfører i De Radikale Lotte Rod.

Ifølge Lotte Rod er det Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og SF, der sammen med De Radikale støtter beretningen.

- Vi vil gerne have regeringen til at finde en løsning for de mange forældre, der har været i klemme i månedsvis, fordi der er så meget personale, der er væk i børnehaver og vuggestuer, at de er nødt til at blive hjemme med deres børn.

- I dag er forældrene i klemme. De kan jo ikke blive ved med at tage fridage, når de ikke kan sende deres børn i institution. Derfor må regeringen på banen og finde en løsning, siger hun.

I slutningen af januar sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at det er i orden at lukke børnehaver og vuggestuer midlertidigt, hvis det på grund af personalets fravær er uforsvarligt at holde institutionen åben.

Det bringer dog virksomheder og ansatte i et dilemma i de tilfælde, hvor de ansatte må blive hjemme med deres børn.

Da der i efteråret opstod et lignende problem i virksomhederne på grund af et stigende antal coronasmittede og hjemsendelser af børnegrupper fra institutioner, indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en aftale.

Den gav forældre mulighed for at få barselsdagpenge, hvis de er nødsaget til at passe et barn, som er sendt hjem fra skole eller daginstitution på grund af corona.

Samtidig muliggjorde aftalen, at virksomheder kan få refusion af sygedagpenge fra første sygedag, hvis en ansat er smittet med corona.

Men ordningen løser ikke det aktuelle problem, mener Lotte Rod.

- Man har allerede fundet en løsning, så forældre godt kan være hjemme, når deres eget barn er smittet med corona. Men for en forælder er det det samme, hvis man ikke kan sende sit barn i institution, fordi der er en begrænsning i institutionen, siger hun.

Hun ser derfor gerne, at ordningen udvides.

Fagbevægelsen ser gerne, at regeringen indkalder til trepartsforhandlinger. Det siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard i en skriftlig kommentar.

- Det giver mening at diskutere, hvordan vi for eksempel håndterer de situationer, hvor børn er hjemsendt, som følge af at deres børnehave eller vuggestue er lukket, fordi personalets fravær gør det uforsvarligt at holde institutionen åben.

- Hvis regeringen indkalder til trepartsforhandlinger, så er vi klar, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

/ritzau/

GDPR