For mindre end ét år siden blev ledelsen i FH slanket: Nu vil stort forbund udvide formandskabet igen

20230429-201834-L-1920x1280we
Der skal være flere næstformænd end de nuværende to i FH, lyder et forslag, Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Der skal være flere end to næstformænd i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Sådan lyder et forslag fremsat af 3F, der dermed udvider den magtkabale, der skal lægges efter Lizette Risgaards farvel.

Der skal være tre næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) fremfor de nuværende to.

Sådan lyder et forslag, som 3F har fremsat forud for sin ekstraordinære kongres 7. september.

Det bekræfter 3F og FH over for A4 Overenskomst. A4 Overenskomst har desuden set ordlyden i en mail, som FH har udsendt til medlemsorganisationer 8. juli.

"3F foreslår følgende ændring i FH’s vedtægter: I § 8, stk. 4: '2 næstformænd' ændres til '3 næstformænd'," fremgår det af mailen.

I mailen er der ingen motivation for forslaget, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra 3F's politiske ledelse.

A4 Overenskomst har talt med en række medlemmer af FH's forretningsudvalg, som uden for citat bekræfter, at de er bekendt med 3F's forslag om tre næstformænd. Ingen af dem har dog gjort deres stilling til forslaget op endnu.

Fra seks til to næstformænd

Vedtægtsændringer i FH kræver to tredjedele af samtlige afgivne stemmer, fremgår det af organisationens vedtægter. Og 3F kan i praksis vælge at trække sit forslag tilbage, inden det bliver sendt til afstemning på den ekstraordinære kongres.

Det er ellers mindre end ét år siden, at FH ved sin seneste ordinære kongres slankede sin ledelse ved at gå fra seks til to næstformænd. Her blev Morten Skov Christiansen og Nanna Højlund valgt som organisationens to næstformænd.

I kølvandet på Lizette Risgaard-sagen, som fik sit foreløbige punktum torsdag aften med den længe ventede advokatundersøgelse, står FH imidlertid til at skulle vælge en ny formand til den ekstraordinære kongres 7. september.

Der er endnu ingen kandidater til formandsposten, men skulle den fungerende formand, Morten Skov Christiansen, vælge at stille sig til rådighed, skal der vælges en ny næstformand.

Der kan stilles kandidater til både formand og næstformandsposterne frem til selve valghandlingen 7. september, og det forventes af praktiske årsager, at forslaget om at udvide antallet af næstformænd skal behandles før selve valghandlingen.

GDPR