Forbundets mand er klar til at træde op på tronen: Jeg kender HK som min egen bukselomme

Martin_Raasmussen_1lille
Martin Rasmussen blev medlem af HK Ungdom i 1986. Efter 35 år hos HK håber han, at han efter forbundets kongres den 28.-30. oktober kan kalde sig forbundsformand. Foto: Lisbeth Holten
Efter 35 år hos HK er Martin Rasmussen ikke i tvivl om, at han er det bedste bud på Kim Simonsens afløser som forbundsformand. Han vil ændre kulturen hos forbundet, som skal samles om det gode arbejdsmiljø.

Tilbage i 2018 blev Martin Rasmussen aftenens hovedperson, da han på hjemmebane blev valgt til næstformand for HK Danmark efter et gyservalg på forbundets kongres i Odense.

Sølle fire stemmer adskilte Ulla Moth-Lund Christensen og ham. 178 stemte på Martin Rasmussen, mens 174 pegede på modkandidaten. 

Efter tre år som næstformand står han i slutningen af oktober igen over for et nervepirrende valg, når den mangeårige forbundsformand Kim Simonsen på forbundets kongres overlader posten til enten Martin Rasmussen eller modkandidaten Anja C. Jensen, næstformand for HK Privat.

Og Martin Rasmussen håber på igen at lade sig hylde som aftenens hovedperson den 30. oktober.  

Kender HK som sin egen bukselomme

Martin Rasmussen er et kendt ansigt hos landets næststørste fagforbund. Siden han begyndte hos HK Ungdom, har han i mere end 30 år haft sin daglige gang hos HK. Han føler derfor, at han er klar til at tage skridtet helt op og blive forbundets frontfigur.

Når han bliver spurgt om, hvorfor han er den bedste af de to formandskandidater, svarer Martin Rasmussen selvsikkert. 

- Fordi jeg er ægte HK’er. Jeg er formet her, og jeg synes egentlig, at vi står et godt sted. Selvfølgelig er der ting, vi kan gøre bedre. Men de udfordringer, vi har, kender jeg ganske godt, ligesom jeg kender hele organisationen som min egen bukselomme. Derfor synes jeg, at jeg er bedste bud på en ny formand, siger han. 

Martin Rasmussen fyldte tirsdag i denne uge 51 år. Han har tilbragt størstedelen af sit liv i HK. Foto: Lisbeth Holten.Foto

HK har tre store udfordringer 

Ifølge Martin Rasmussen har HK tre store udfordringer. 

- Vi er ikke markante nok, vi er ikke synlige nok, og vi udnytter ikke vores fællesskab godt nok, fastslog han i sin valgvideo i begyndelsen af september. 

Over for A4 Overenskomst uddyber den nuværende næstformand:

- Jeg mener, vi skal være mere synlige i medierne, men det handler også om, at vi skal være mere synlige ude på arbejdspladserne. Jeg vil ud og besøge medlemmerne, som skal fylde mere ude i frokoststuerne. De skal være helt naturlige ambassadører for os. Det kræver, at de er stolte af deres forbund, og det fører mig over til, at vi som forbund skal være mere markante, fortæller Martin Rasmussen.

For at nå dertil, skal HK blive bedre til at tale med én stemme. Forbundets sektoropdeling gør, at HK ofte bliver skudt i skoene, at der tales med flere stemmer, mener han.

- Sektorerne skal selvfølgelig markere sig hver især, men uenigheder er der ikke. Vi skal bare være bedre til at udvælge nogle af de områder, som vi er fælles om. Det er også derfor, jeg i min valgvideo siger, at vi hos HK skal være kendt for det gode arbejdsmiljø, siger Martin Rasmussen. 

Han fastslår, at han mener, at sektoropdelingen er den rigtige model i en så stor organisation. Opdelingen sikrer, at HK hver dag er tæt på medlemmerne. 

- Men alt for ofte glemmer vi vores største styrke. Vores fællesskab. Vi er ikke gode nok til at tale med en fælles stemme. Jeg tror, at alle vil bekræfte mig i, at det skal vi blive bedre til. Derfor skal vi have skabt en anden kultur, hvor vi bliver bedre til at tale sammen på tværs af sektorerne, siger Martin Rasmussen.

Han er stolt over, at reglerne for psykisk arbejdsmiljø sidste år blev samlet i en ny bekendtgørelse. Ifølge Martin Rasmussen er det et godt eksempel på, hvordan han allerede har været med til at samle HK om kampen for et bedre arbejdsmiljø. 

Farmor skabte interessen for fagbevægelsen

Martin Rasmussen fyldte tirsdag 51 år. Før han blev næstformand for hele forbundet, var han i 10 år afdelingsformand for HK Midt, den lokale afdeling for Fyn og Fredericia, og inden da var han sektorformand i HK Privat på Fyn.

Han er født og opvokset i Svendborg, uddannet kontorassistent, og de seneste 35 år har han været enten fagligt aktiv, ansat eller valgt i HK.

Martin Rasmussens far var snedker, og hans mor var butiksassistent, men det var farmoderen, der fik ham til at interessere sig for politik og fagarbejde. Hun var kasserer i det daværende Beklædnings- og Textilarbejderforbund.

Martin fik lov at komme med hende på arbejde, hvor han hjalp med at stemple og klistre frimærker ind i fagforeningsbogen, som man havde dengang. Hun præsenterede ham for Socialdemokratiet, hvor han blev formand for DSU Svendborg, mens hans arbejde i Kvickly fik ham ind i HK Ungdom, hvor han blev medlem i 1986. 

Siden har han arbejdet sig op i forbundet. Tanken om formandsposten begyndte, da Kim Simonsen stillede op til formandsposten hos LO for seks år siden.

- Dengang spurgte flere mig, om jeg kunne være interesseret i at afløse ham, og siden har jeg jo vidst, hvornår Kim skulle træde tilbage. Så da vi skulle have en næstformand for tre år siden, var jeg meget bevidst om, at det for mig var et naturligt skridt mod formandsposten, fortæller Martin Rasmussen.

Han kalder sin tid som næstformand en god læreplads. 

- Det er et stort spring at komme fra at være lokalformand til pludselig at skulle sidde på en stor central post, tilføjer han. 

I Martin Rasmussens valgvideo lægger han ud med at fortælle, at han er far til seks og kæreste med Gitte. Alligevel lyder han overbevisende, når han siger, at han er god til at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen. 

- Der er nok ingen tvivl om, at hvis du spørger mine unger, så synes de ikke, at deres far er nok til stede. Men jeg gør alt, hvad jeg kan for at prioritere så meget kvalitetstid med dem, som det er muligt. Jeg har altid været én, som har arbejdet rigtig meget og knoklet for HK’erne, og det vil ikke ændre sig, hvis medlemmerne peger på mig som formand. Det vil jeg fortsat gøre, fortæller Martin Rasmussen. 

Den kommende weekend skal derfor bruges i familiens selskab, når Martin Rasmussen skal fejre fødselsdag.

GDPR