Regeringen har ikke indfriet central ambition fra forståelsespapiret

20220927-165133-L-1920x1280we
Det samlede antal ansatte i den kommunale ældrepleje er faldet med knap to ansatte pr. 1000 ældre i indeværende regeringsperiode. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Støttepartierne er enige i, at der ikke er leveret på løfte om flere varme hænder. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser kritikken.

En af de centrale målsætninger fra forståelsespapiret, regeringen indgik med støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten efter folketingsvalget i 2019, var, at velfærden skulle styrkes i takt med, at der bliver både flere ældre og flere børn.

Men den målsætning er regeringen langt fra at have indfriet, især på sundheds- og ældreområdet.

I forståelsespapiret lyder det: "Der er behov for at tiltrække flere medarbejdere på centrale velfærdsområder for at kunne dække det demografiske træk og løfte velfærden yderligere."

Populært sagt, der skulle skaffes flere varme hænder.

De nyeste tal for serviceniveauet i den kommunale ældrepleje findes i en analyse fra Indenrigs- og Boligministeriet fra maj 2022, og her kan man se, at antallet af sygeplejesker er faldet fra 7,8 pr. 1.000 ældre i 2019, da regeringen præsenterede forståelsespapiret, til 7,5 i 2021, der er den seneste opgørelse.

For sosu-assistenter var tallet i 2019 17,5 pr. 1.000 ældre, mens det i 2021 er faldet til 17. Også for sosu-hjælpere er tallet nedadgående.

Det samlede antal ansatte i den kommunale ældrepleje er faldet fra 58,1 pr. 1.000 ældre i 2019 til 56,3 i 2021.

Samtidig har regeringen ikke kunnet holde valgløftet om at ansætte 1.000 flere sygeplejesker i regionerne.

Heunicke: Vi har leveret

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener dog, at regeringen faktisk har leveret på målsætningen.

For ifølge sundhedsministeren er det demografiske træk tænkt ind i regeringens økonomiaftaler, og så vil flere offentligt ansatte i fremtiden kunne arbejde mere effektivt, hvis regeringen kommer i mål med at fjerne unødvendigt bureaukrati.

"Så det er ikke sådan, at man kan sige, at der én til én skal være lige så mange ansatte pr. borger, fordi nogle gange kan vi arbejde smartere og klogere," siger han.

Så bare for at slå det helt fast. Mener du - ja eller nej - at regeringen har opfyldt den her målsætning?

"Ja, det mener jeg, vi har," lyder svaret fra sundhedsministeren.

Støttepartier skyder skylden på regeringen

Den udlægning er regerings tre støttepartier dog langtfra enig i.

"Det er helt åbenlyst, at det er regeringens ansvar at tage de initiativer, der er nødvendige, og de har åbenlyst ikke været gode nok på det her. Det må man bare sige," lyder det fra SF's politiske ordfører Karsten Hønge.

Han mener dog ikke, at de som støtteparti og medunderskrivere til forståelsespapiret har ansvaret for, at målsætningen ikke er nået.

"Jeg synes, vi i SF konstant og vedvarende har bragt de offentligt ansattes løn- og arbejdsforhold til debat. Vi gjorde det jo i høj grad, da sygeplejerskerne strejkede," siger han og henviser til sidste års sygeplejerskekonflikt, der endte med et regeringsindgreb i slutningen af august.

Hos Enhedslisten stemmer sundhedsordfører Peder Hvelplund i og mener ligeledes, at regeringens indgreb under sygeplejeskerkonflikten har skadet.

"Det er jo helt åbenlyst, at regeringen ikke har kunnet levere på at kunne tiltrække og fastholde personale, og det er jo bl.a. også med baggrund i indgrebet i sygeplejerskekonflikten. Vi har igen og igen rejst kravet om, at hvis vi skulle løse problemerne, så er det afgørende, at vi får sikret nogle bedre løn- og arbejdsvilkår for at kunne tiltrække og fastholde personale," siger han.

Så du mener, at I egentlig har gjort jeres, og at det alene er regeringen, der ikke har levet op til målsætningen?

"Ja, det er det. Indgrebet i sygeplejerskekonflikten har haft en væsentlig indvirken på det, og det har det jo også, at man ikke har været villig til tidligt at gå ud og sige, at nu skal vi levere et løft og en anerkendelse til det personale, vi så desperat mangler," siger Hvelplund.

Radikale: Vi har alle et ansvar

Radikale er heller ikke tilfredse.

"Vi ser jo den utilfredshed, der kommer fra de offentlige ansatte. De fortæller jo, at det ikke hænger sammen, og det viser dine tal også," siger politisk ordfører Andreas Steenberg.

Har regeringen været god nok til at komme i mål med den målsætning, og har I som støtteparti været god nok til at holde regeringen op på den målsætning?

"Jeg vil vove pelsen og sige nej til begge dele. Der er ingen tvivl om, at vi synes, den her regering har lavet for få reformer (der øger arbejdsudbuddet, red.)," lyder det fra Andreas Steenberg, der fortsætter:

"Man har ikke turdet tage fat, og det kan man også se i Socialdemokratiets 2030-plan. Der er jo ingen konkrete tiltag til at skaffe arbejdskraft," siger han.

Radikale skyder også skylden på, at forståelsespapiret ikke er forpligtende nok, og at det fremover igen skal være et reelt regeringsgrundlag.

"Vi skal have mere hånd om det, og vi har jo også sagt, at det ikke kan blive en et-parti regering igen," siger Steenberg.