Fortsat uro på Arken: Medarbejdere anklager direktør for ledelsessvigt

1136
Kunstmuseet Arkens bestyrelse har modtaget endnu en medarbejderklage. Denne gang er kritikken rettet mod museumsdirektør Christian Gether. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
I et anonymt brev til bestyrelsen for kunstmuseet Arken giver 20 medarbejdere udtryk for, at problemerne med arbejdsmiljøet endnu ikke er løst.

I et brev til bestyrelsen for Arken i Ishøj, som Politiken og Berlingske er kommet i besiddelse af, kritiserer medarbejderne museumsdirektør Christian Gether for ledelsessvigt i forbindelse med håndteringen af en tidligere sag om krænkelser og dårligt arbejdsmiljø.

Den række initiativer, ledelsen har taget for at rette op på arbejdsmiljøet på museet, er ifølge medarbejderne ikke nok.

LÆS OGSÅ: Museums-ansatte: - Vi oplever en alvorlig grad af stress og en konstant frygtkultur

- Hvordan skal vi kunne arbejde under en ledelse, der er mere optaget af omdømme udadtil end af museets reelle arbejdskultur og vores arbejdsvilkår? Hvordan skal vi kunne samle os som museum og medarbejderstab, når direktøren ikke tager ansvar for denne alvorlige krise, som vi står i?, står der ifølge Politiken i det anonyme brev.

Ifølge Berlingske står der desuden i brevet, at mange medarbejdere går til krisepsykolog, og at flere er sygemeldte, på grund af ‘flere års magtmisbrug, krænkelser og ledelsessvigt’.

Stress og en konstant frygtkultur 

I november sidste år rettede 20 medarbejdere på Arken i et andet anonymt brev en skarp kritik af en konkret leder og museets arbejdsmiljø. 

- Vi oplever en alvorlig grad af stress og en konstant frygtkultur blandt os medarbejdere, der er forårsaget af krænkende adfærd, grænseoverskridende handlinger og magtmisbrug, lød det dengang.

LÆS OGSÅ: Efter klager om trusler og sexisme: Leder på Arken fratræder

Siden fratrådte en leder på Arken sin stilling, og efterfølgende har museets ledelse indført en række initiativer, der skal styrke dialogen.

Det omfatter en whistleblowerordning og faste møder mellem medarbejdere og ledelse. Derudover har museet fået foretaget en ekstern undersøgelse af konsulentfirmaet Crecea.

En del røde flag

Tidligere på måneden forelå undersøgelsen fra Crecea. Den viste ‘en del røde flag’, som Arkens nye bestyrelsesformand, Eva Hofman-Bang, udtrykte det.

- Gennem de seneste 18 måneder har halvdelen af Arkens medarbejdere været vidne til, at andre kollegaer er blevet udsat for krænkende handlinger, for eksempel truende adfærd, fratagelse af arbejdsopgaver, tidspres, direkte/indirekte trusler om fyring og uønsket seksuel opmærksomhed. Den øvrige halvdel af Arkens medarbejdere har ikke oplevet krænkelser, stod der blandt andet i en pressemeddelelse, som Arken udsendte i den forbindelse.

LÆS OGSÅ: Endnu en sag om tvivlsomt arbejdsmiljø på dansk museum

Mandag blev undersøgelsens resultat fremlagt og diskuteret på et fællesmøde mellem medarbejdere og ledelse.

Efterfølgende har fem medarbejdere, der ikke ønsker at stå frem med navn, fortalt til Politiken, at de mener, at museumsdirektør Christian Gether bør gå af.

De anonyme kilder peger på, at mistilliden ikke kun handler om håndteringen af efterårets krænkelsessag, men også om at Christian Gethers ledelsesstil er problematisk.

Museumsdirektør Christian Gether afviser over for Politiken at gå af. 73-årige Gether har været Arkens direktør siden 1997. Han kan i år fejre 25 års jubilæum.

GDPR