Frihedsmuseet kritiseres for fyring af forsker

20200703-141307-L-1600x1066we
Frihedsmuseet genåbnede for to år siden efter branden i 2013. Den samlede regning for genopførslen lå på 100 millioner kroner, men museet har ikke længere råd til forskere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frihedsmuseet, museet for den danske modstandskamp under besættelsen, har fyret den sidste forsker, der havde speciale i besættelsestiden. Det udløser kritik fra forskere og museumsfolk.

Frihedsmuseet, museet for den danske modstandskamp under besættelsen, er kommet under kritik fra både historikere og museumsfolk.

Nationalmuseet, som Frihedsmuseet hører under, har nemlig fyret den sidste forsker på museet, som har speciale i besættelsestiden. Det skriver Jyllands-Posten.

Uforståelig prioritering

Frihedsmuseet, der ligger i Churchillparken i det indre København, har eksisteret siden 1957. Museet genåbnede for to år siden, efter det brændte ned i 2013. Den samlede regning for genopførslen lå på 100 millioner kroner. 

“Jeg har svært ved at forstå, at man bygger et nyt museum om Besættelsen, og så har man ikke råd til at ansætte en enkelt eller to, der har forstand på Besættelsen, og som kan være med til at imødekomme den store interesse, der stadig er for emnet,” siger Søren Tange Rasmussen, der er leder af Besættelsesmuseet i Aarhus, til Jyllands-Posten.

Ny stor udstilling om mennesket Anker Jørgensen på Arbejdermuseet

Og Søren Tange Rasmussen står ikke alene med sin kritik.

Claus Bundgaard Christensen, historiker og lektor på Roskilde Universitet, siger blandt andet til Jyllands-Posten, at Danmark besidder en unik samling af genstande fra besættelsestiden, men at samlingen ikke er til meget brug, hvis man ikke har fagpersoner, som kan formidle den til museumsgæsterne.

Tvungne besparelser

Selv peger Nationalmuseet på, at de har været tvunget til at afskedige medarbejdere på grund af faldende indtægter fra turister de seneste par år.

“Jeg blev spurgt, om det kunne lade sig gøre at holde Frihedsmuseet kørende nogle år med besparelser på forskningsområdet, indtil Nationalmuset kommer til kræfter igen. Og det vurderede jeg, at det er. Men det kan ikke fungere permanent på denne måde. Når vi om flere år skal erstatte den nye udstilling, får vi en udfordring uden en eller flere forskere tilknyttet,” siger Jens Carl Kirchmeier-Andersen, museumschef på Frihedsmuseet, til Jyllands-Posten.

Ny bog om berygtet dansk nazist: "Vi har ikke haft noget tilsvarende i dansk politisk historie"

Lars Højer, vicedirektør for Forskning, Samling og Bevaring ved Nationalmuseet, oplyser til Jyllands-Posten, at man gerne ville have undgået besparelserne og fyringen, og at det er ambitionen, at man i fremtiden har økonomisk råderum til at ansætte flere forskere.