Frygter giftstoffer i brandmænds uniformer: Sætter særlig proces på pause

20201123-121609-7-1920x1280we
Professor i miljømedicin Philippe Grandjean har tidligere fortalt til A4 Arbejdsmiljø, at der kan være grund til at formode, at brandmændenes uniformer kan være behandlet med fluorstoffer. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Der er påvist giftige fluorstoffer i brandmænds tøj i USA, og nu sætter Beredskabsstyrelsen imprægnering af brandtøj til danske brandmænd på pause.

Der bliver sat en midlertidig stopper for imprægneringen af danske brandmænds uniformer, skriver Jyllands-Posten.

Pausen er en konsekvens af et studie, der har påvist giftige fluorstoffer i brandmandstøj i USA.

LÆS OGSÅ: Brandfolk jubler over udsigt til test for giftigt stof: Nu bliver vi taget alvorligt

"Produkter til genimprægnering af indsatsmundering kan indeholde PFAS-forbindelser. Beredskabsstyrelsen er i samarbejde med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ved at afklare, hvilke produkter der fremadrettet bør anvendes. Mens processen står på, er genimprægnering midlertidigt sat på pause," skriver Beredskabsstyrelsen i en mail til Jyllands-Posten.

PFAS er en samlet betegnelse for flourstoffer, der er blevet anvendt bredt i industrien. Nogle af stofferne er giftige og kan give kræft, hormonforstyrrelser og et svækket immunforsvar. Det gælder blandt andet stoffet PFOS, der indtil for ti år siden været anvendt i det brandskum, som brandmænd blandt andet har brugt til at slukke olie- og kemikaliebrande.

I USA er forskere efter undersøgelse af 30 stykker brandtøj kommet frem til, at tøjet indeholder de giftige flourstoffer. Samtidig konkluderer forskerne, at der er større mængder i nyt tøj i forhold til brugt tøj. Derfor antager forskerne, at fluorstofferne bliver slidt af og optages i eksempelvis huden.

Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, siger til Jyllands-Posten, at det er let at undersøge, om de danske  brandmænds tøj indeholder de giftige stoffer, og han mener derfor, at en undersøgelse bør foretages hurtigst muligt.

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean har tidligere fortalt til A4 Arbejdsmiljø, at der kan være grund til at formode, at brandmændenes uniformer kan være behandlet med fluorstoffer.

- Det har man i hvert fald set i udlandet. Hvis man behandler arbejdstøjet med de her stoffer, så bliver det vandafvisende. Og det vil jo være ret praktisk for brandmændene, lød det dengang fra professoren.

Ifølge Jyllands-Posten har hverken Arbejdstilsynet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) eller Sikkerhedsstyrelsen kendskab til, i hvor høj grad PFAS-holdige imprægneringsmidler har været benyttet til imprægnering af brandmandsdragter herhjemme.

Avisen har spurgt det danske firma Viking, der producerer brandmandstøj, om det bruger fluorstoffer i sin produktion. Svaret fra Viking lyder, at PFAS ikke bruges direkte i produktionen, men virksomhedens leverandør giver dragterne imprægnering indeholdende flourstoffer, når dragterne er færdige.

GDPR