Efter gennembruddet i rettigheds-konflikten: Nye forhandlinger i august

20191022-162856-L-4808x3206ma-medium_32__1_
”Vi er glade for, at det er lykkedes at lave en midlertidig aftale med Viaplay, men det er først muligt med TV 2 og Netflix i august måned,” siger direktør Jørgen Ramskov. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Efter indgåelsen af den midlertidige aftale med Viaplay kommer der nu gang i forhandlingerne med TV2 og Netflix.

Efter udmeldingen om et gennembrud i den langvarige rettighedskonflikt, hvor filmfolkene og deres repræsentative foreninger har indgået en midlertidig aftale med mediekoncernen Viaplay, lyder der atter lovende toner fra de stridende parter.

LÆS OGSÅ: Gennembrud i rettighedskonflikten: Viaplay indgår midlertidig aftale

For der er allerede skrevet nye mødedatoer i kalenderen, hvor forhandlinger skal indledes, oplyser Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov. Det skriver MediaWatch.

I første omgang skal der forhandles med TV2 og Netflix, der ligesom Viaplay trak stikket på deres danske produktioner grundet uoverenstemmelser omkring den rettighedsaftale, der blev indgået i starten af året.

Uoverenstemmelser der lige siden har resulteret i en regulær lammelse af store dele af den danske film- og tv-branche.

LÆS OGSÅ: Streaminggiganter standser al dansk produktion

”Vi er glade for, at det er lykkedes at lave en midlertidig aftale med Viaplay, men det er først muligt med TV 2 og Netflix i august måned, og det må vi jo leve med,” siger Jørgen Ramskov til Mediawatch.

50 produktioner er ramt

Han begrunder de lange udsigter til forhandlingerne med, at der er sommerferie, og at det ikke kan lade sig gøre før.

Det nylige gennembrud med Viaplay Group, som tidligere på ugen indgik en midlertidig aftale med Producentforeningen og Create Denmark, der repræsenterer danske film og tv-folk, betyder, at 10-15 danske produktioner nu kan genoptage arbejdet, oplyser Mediawatch. 

Det estimeres, at op mod 50 danske film og tv-produktioner været ramt af det produktionsstop, som fulgte i kølvandet af konflikten om rettighedsaftalen.

LÆS OGSÅ: Omstridt rettighedsaftale er nu droppet

Rettighedskonflikten udspringer af en aftale, der blev indgået mellem Create Denmark og Producentforeningen, der havde til formål at sikre danske skuespillere, forfattere og instruktører en højere betaling fra streamingtjenester gennem løbende udbetalinger, der beregnes efter antallet af de abonnenter, som tjenesterne har.

Aftalen har dog haft den konsekvens, at streamingselskaber på stribe har standset deres danske produktioner, da de mener, at den medfører for høje omkostninger. For nyligt oplyste Create Denmark dog, at aftalen ikke bliver fastholdt, og at man i stedet ville forsøge at forhandle individuelle aftaler med streamingtjenesterne.