Ulovlige strejker er en rigtig dårlig nyhed for Grete Christensen: - Det demonstrerer jo, at hun ikke har styr på sit bagland

podcast_artikel
A4's faglige kommentator Gitte Redder (tv.) leverer fagpolitiske analyser til A4's redaktør Kristoffer Nordskov, der er vært på 'Fagbevægelsen Uden Filter'.
Sådan lyder det fra A4's faglige kommentator Gitte Redder i den nye podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter', hvor også Lizette Risgaards dagpenge-byttehandel og HK's gyservalg bliver kigget i sømmene.

Podcasten kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Sygeplejerskernes overenskomststridige strejker, der har ramt hospitaler over hele landet, er en rigtig dårlig nyhed for sygeplejerskernes formand. 

- Det demonstrerer jo, at hun ikke har styr på sit bagland og ikke har haft det længe. Arbejdsnedlæggelserne skader Dansk Sygeplejeråd - og det skader Grete Christensen.

Det siger A4's faglige kommentator Gitte Redder i første udsendelse af podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter', et ugentligt magasin om magtkampe, alliancer, interessekonflikter og dramatik blandt arbejdsmarkedets parter.

Listen to "[1] Lizettes Byttehandel (09.09.21)" on Spreaker.

Hver torsdag vil den erfarne arbejdsmarkedsjournalist levere fagpolitiske analyser i selskab med A4-redaktør Kristoffer Nordskov, der er vært.

Både på Christiansborg, blandt arbejdsgiverne og i resten af fagbevægelsen er der irritation over, at der ikke er ro på sygeplejerskerne. Og i forvejen er Grete Christensens troværdighed og legitimitet svækket efter et langt overenskomstforløb, hvor hun to gange har tabt en urafstemning og har været under heftig intern beskydning fra vrede sygeplejersker, der samlede sig på sociale medier og i foreningen Danske Sygeplejersker, fortæller A4's faglige kommentator.

'Formandsforbandelsen' 

Derfor ser det rigtig uheldigt ud, når hundredvis af sygeplejersker trodser formandens instruks om at genoptage arbejdet.

- Jeg har svært ved at se, at hun kan blive som formand for Dansk Sygeplejeråd, lyder vurderingen fra Gitte Redder og henviser til 'formandsforbandelsen' i DSR, der har en historik for at skifte ud på formandsposten efter en strejke med et skuffende resultat, som det var tilfældet i 1999 og 2008.

DSR forsøger i øjeblikket at få medlemmerne til at arbejde meget klart efter reglerne - og altså ikke tage ekstravagter eller blive efter fyraften - for at klargøre konsekvenserne for sundhedssystemet, når sygeplejerskerne ikke længere er "søde". 

Kampagnen skal også ses som et forsøg på at vise, at det er Grete Christensen, der har førertrøjen på og understrege hendes position som sygeplejerskernes leder:

- Men spørgsmålet er, om hun får lov at bestemme selv. Internt i DSR må der også være folk, der tænker, om det er nu, man skal have en ny, stærkere formand, der er mere på bølgelængde med medlemmerne, end Grete Christensen har været, siger Gitte Redder.

Lizettes byttehandel

Den faglige kommentator forklarer i udsendelsen også, hvad der udspillede sig tidligere på ugen, da de store fagforbund jublede over et reformudspil, der vil nedsable dagpengesatsen for dimittender.

- Beskæringen er en forringelse af dagpengesystemet. Men det er Lizette Risgaard klar til at acceptere, for Fagbevægelsens Hovedorganisation har fået markante fingeraftryk på reformpakken. Vigtigst af alt et dagpengeløft for nyledige, som de har efterlyst i årevis - og regeringen har endda kopieret FH's trappemodel, siger Gitte Redder.

Der kommer ikke til at være ballade fra FH-forbundene, der ofrer dimittendsatsen i bytte for den "gavebod" af mærkesager, der er med i udspillet.

- Lizette Risgaard er forhåndsorienteret og har nikket til udspillet. Allerede mens statsminister Mette Frederiksen (S) står på pressemødet, ved hun, at der er begejstrede pressemeddelelser på vej ud fra de vigtigste interesseorganisationer, siger Gitte Redder.

'Fagbevægelsen Uden Filter' stiller også skarpt på formandskandidaterne i HK's valgkamp, der lige er skudt i gang. 

- Både Martin Rasmussen og Anja C. Jensen har skabt sig alliancer på tværs af køn, geografi og sektorer, konstaterer Gitte Redder, der forudser, at køn og ligestilling kommer til at spille en hovedrolle i valgkampen.

Fagbevægelsen Uden Filter udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.

GDPR