Gitte Redder: Hul i hovedet at smide dygtige medarbejdere ud af Danmark, når erhvervslivet skriger på arbejdskraft!

Gitte_Redder_bred__1_
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Mette Frederiksen bør tage på studietur til Sønderjylland og justere sin udlændingepolitik, så hun kommer mere i synk med produktionsdanmark og fagbevægelsen.

DET ER SVÆRT at være stolt af Danmark, når man hører historien om den syriske flygtning Sami Al-Dyab og hans familie. For efter syv års nyttigt virke på dansk jord står familien nu til udvisning.

Ser man på familiens historie, er det helt uforståeligt. For Sami Al-Dyab har haft fast job på Danfoss i fem år. Han har betalt sin skat med glæde, meldt sig ind i fagforening, a-kasse og sågar i Socialdemokratiet. Hans kone har taget en uddannelse, og datteren læser til ingeniør på SDU i Odense. To andre børn går i gymnasiet og yngste søn i folkeskole. Som mange andre børnefamilier har de udlevet drømmen og købt et hus i Aabenraa.

LÆS OGSÅ: Gitte Redder: EU-lande konkurrerer om udenlandsk arbejdskraft - sådan kan Danmark vinde kampen

3F’s lokalafdeling i Aabenraa er normalt ikke en fagforening, der råber højt. Men det gør den sønderjyske fagforeningsformand Brian Andersen for øjeblikket. Han siger fra. Det gør tillidsrepræsentanten på Danfoss i Gråsten Lajla Heldt også. Og kollegerne på Danfoss. Både HR-chef, værkfører og 3F’ere taler også dunder mod afgørelsen i Udlændingestyrelsen, der har meddelt, at familien ikke får forlænget sin opholdstilladelse.

Udlændingepolitikken tvinger Danfoss til at kaste en vellidt kernemedarbejder på porten.

SIDEN 3F’S FAGBLADET tidligere på ugen skrev om den velintegrerede syrer, er protesterne væltet ind. Harmen er stor på de sociale medier. Også kritikken fra regeringens støttepartier Radikale, Enhedslisten og SF er usædvanlig skarp.

Selvforsvaret fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye er tyndt. Ministeren henviser til, at han stoler på Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet. Og Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund opfører sig igen som ’Komiske Ali’ ved at notere, at Sami Al-Dyab da bare kan søge ophold under den såkaldte ’arbejdskraftordning’.

Det er vildt uforståeligt, at den danske stat vil smide en dygtig medarbejder og skatteborger ud af Danmark. Det er hul i hovedet i en tid, hvor dansk erhvervsliv skriger på arbejdskraft
Gitte Redder, faglig kommenator

De socialdemokratiske bortforklaringer falder på stenet grund i den her sag. Det er vildt uforståeligt, at den danske stat vil smide en dygtig medarbejder og skatteborger ud af Danmark. Det er hul i hovedet i en tid, hvor dansk erhvervsliv skriger på arbejdskraft. Hvis ikke det var så trist, ville man grine af politikerne i Folketinget, der lige nu forhandler en reformpakke, der skal øge arbejdsudbuddet i Danmark ved blandt andet at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

Men der er ikke noget at grine ad, for historien om den dansktalende Sami Al-Dyab er den lige vej til at øge politikerleden.

For Sami Al-Dyab er ikke alene afholdt af kollegerne og arbejdsgiveren. Han er fleksibel, arbejdsom og hjælpsom. Han føler sig hjemme i Danmark og er ikke en trussel mod danske værdier. Han er en gevinst for produktionsdanmark, og hans børn er den del af fremtidens veluddannede arbejdskraft.

SAMI AL-DYABS SAG SKAL for Flygtningenævnet 1. februar. Hvis han ikke får medhold i sin klagesag, står familien med valget mellem at blive sendt tilbage til et usikkert Syrien eller flytte ind på et udrejsecenter, hvor ingen må gå på arbejde, i skole, gymnasium eller universitetet.

En dygtig og velintegreret familie står til at blive handlingslammede og henvist til at leve på den danske stats regning. Uden selv at bidrage til livets ophold, selv om det er hvad familien allerhelst vil.

Tiden er løbet fra en udlændingepolitik, der kun er stram men ikke fair. I dag skal vi tiltrække udlændinge for at holde gang i opsvinget i produktionsdanmark og få flere varme hænder i velfærdsdanmark
Gitte Redder, faglig kommentator

Heller ikke det forstår man i den lokale 3F-afdeling. I dag ligger Sami Al-Dyab ikke samfundet til last. Nu tvinger man ham til at blive en belastning, lyder det fra afdelingen, der er på barrikaderne over udvisningen.

Den stramme udlændingepolitik, som Mette Frederiksen og et flertal af partier på Christiansborg, står bag har spillet fallit. Den duer ikke længere i 2022. Tiden er løbet fra en udlændingepolitik, der kun er stram men ikke fair. I dag skal vi tiltrække udlændinge for at holde gang i opsvinget i produktionsdanmark og få flere varme hænder i velfærdsdanmark. I stedet har vi skabt et monster af en udlændingepolitik, der både efterlader traumatiske menneskeskæbner, skader dansk erhvervsliv og giver en masse dårlig omtale i udlandet.

I SØNDERBORG, GRÅSTEN, AABENRAA og andre danske provinsbyer passer folk deres arbejde, betaler deres skat og har nok indtil for nylig i store træk synes, at udlændingepolitikken lå det rigtige sted. For det der med flygtninge på motorvej E45 i 2015 var alligevel for meget. For selv om flygtningestrømmen var på vej mod Sverige, ville flygtningene måske også komme og tage deres arbejde til en lavere løn.

Frygten blev ikke til virkelighed. 2015 blev til 2022. Nu har danskerne fået syriske kolleger, som knokler. Og som melder sig ind i fagforeningen og kommer til klubmøder. Som ikke er så trælse alligevel, når man lærer dem at kende.

Måske skal statsminister Mette Frederiksen tage til Sønderjylland på studietur og justere sin udlændingepolitik, så hun kommer mere i synk med produktionsdanmark og fagbevægelsen?

Gitte Redder, faglig kommentator

320.000 udlændinge arbejder i Danmark. Mere end hver tiende i den danske arbejdsstyrke. Rumænere, polakker, indere og syrere. Danskernes kolleger. Industriarbejdere, smede og slagteriarbejdere har flere udenlandske kolleger på deres arbejdspladser end Mette Frederiksen nogensinde har haft i sit politiske arbejdsliv.

Måske skal statsminister Mette Frederiksen tage til Sønderjylland på studietur og justere sin udlændingepolitik, så hun kommer mere i synk med produktionsdanmark og fagbevægelsen?

LIGE NU RYSTER STORE dele af den sydjyske fagbevægelse på hovedet over kynismen og den håbløst firkantede udlændingepolitik. Måske er det på tide at konkurrere om vælgernes gunst på en fair og menneskelig kurs fremfor en hovedløs strammerkurs? Være mere slap end stram. Så vil udfordringerne med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft måske løses lidt nemmere til gavn for vækst og beskæftigelse.

I den forbindelse kan regeringen omdøbe sit reformprogram ’Danmark kan mere’ til ’Danmark kan rumme flere’?

GDPR