Gitte Redder: Udfordringerne står i kø for Per Christensens afløser

Gitte_Redder_bred__1_
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Ikke bare for 3F men for hele fagbevægelsen er det vigtigt, at 3F får en ny formand, der kan genvinde tillid og troværdighed. Per Christensens afløser kommer på overarbejde for at genopbygge tilliden til Danmarks største fagforening.

TAG IKKE FEJL: Skandalen om den nu afgåede 3F-formand Per Christensens dobbeltliv har ikke bare bekymret i 3F’s topledelse og fået granvoksne fagforeningsledere til at vende sig søvnløse om natten og spørge sig selv, hvorfor man ikke opdagede formandens bedrageri, og hvordan fagforbundet kommer videre.

LÆS OGSÅ: Bag 3F-dramaet: Sådan faldt Per Christensen

Per Christensens spektakulære og rent ud sagt rådne dobbeltspil overfor en række kvinder har nemlig ramt lige ned i hjertekulen på hele fagbevægelsen. Når en af Danmarks mest magtfulde fagforeningsformænd rammes af en lortesag og udviser ekstrem dårlig moral, skader det ikke bare 3F men hele fagbevægelsen. Man har et skæbnefællesskab.

Derfor var der kæmpe lettelse i langt de fleste fagforbund tirsdag formiddag, da 3F handlede hurtigt og eksekverede. Per Christensens øjeblikkelige exit var damage-control. At fortsætte uger eller måneder med Per Christensen som formand ville hver dag have betydet et uoverskueligt tab af tillid, troværdighed og politisk indflydelse. Og endnu værre: Tab af medlemmer, kontingentkroner og faglig styrke.

Når en af Danmarks mest magtfulde fagforeningsformænd rammes af en lortesag og udviser ekstrem dårlig moral, skader det ikke bare 3F men hele fagbevægelsen
Gitte Redder, faglig kommentator

STORT SET SAMTLIGE TOPFOLK i dansk fagbevægelse nærlæste sidste lørdag B.T.’s gennemgang af 3F-formandens årelange dobbeltliv. De var målløse. I granatchok. Men erkendelsen kom hurtigt: Det her er ikke bare en træls privatsag. Det er en katastrofe for os alle sammen. For hele fagbevægelsen.

Per Christensen var nemlig ikke bare en Hr. Hvem Som Helst men en absolut nøglefigur i dansk fagbevægelse. Med i forretningsudvalget i Fagbevægelsens Hovedorganisation, hvor han som boss i Danmarks største fagforbund også var toneangivende. Han var manden, der turde lave nye politiske alliancer på Christiansborg og kæmpede sig til Arne-pension, bedre indsats mod social dumping og meget mere.

Manden, der banede vejen for, at Lizette Risgaard blev første kvindelige formand for LO og samtidig slukkede daværende HK-formand Kim Simonsens drøm om at blive valgt til topposten. Det var også Per Christensens ja til fusion mellem LO og FTF, der afgjorde, at de offentligt og privatansattes fagforbund smeltede sammen til FH.

SÅ DET ER NOGLE store bukser at udfylde for en ny 3F-formand. Og arvtageren kommer på overarbejde for at skabe ro internt efter ravagen.

Først og fremmest skal mere end en kvart million medlemmers tillid til 3F genoprettes. Chaufførerne, industriarbejderne, rengøringsassistenterne og de andre ufaglærte og kortuddannede i 3F skal kunne stole på deres forbundsformand. Være på fornavn med Tina, Henning, Søren, Mads eller hvem, der nu bliver valgt på den ekstraordinære kongres. Medlemmerne skal være stolte af 3F's fagboss. De skal se en formand med integritet. Det kræver en turné rundt i 3F's mange lokalafdelinger og trykke hænder. Medlemmerne skal tro på, at han eller hun er den rette tillidsmand til slå i bordet og lægge arm med arbejdsgiverne og Christiansborg.

Hvis 3F’erne skal overbevises om, at det er værd at blive i fællesskabet, skal en ny formand overbevise dem om, at der ikke er flere skandaler rundt om hjørnet
Gitte Redder, faglig kommentator

I forvejen døjer 3F med at holde på medlemmerne og få nye til at melde sig ind. Tusindvis forsvinder årligt. Organiseringsarbejdet bliver ikke nemmere, hvis tillidsvalgte og medlemmer ikke har fidus til formanden. Hvis 3F’erne skal overbevises om, at det er værd at blive i fællesskabet, skal en ny formand overbevise dem om, at der ikke er flere skandaler rundt om hjørnet. Derudover skal 3F’s daglige ledelse med stærke gruppeformænd for blandt andet industri og transport rejse sig efter stormvejret.

LÆS OGSÅ: Tre mand og en joker: Her er favoritterne til 3F-formandsposten

På de indre linjer i Fagbevægelsens Hovedorganisation skal 3F’s nye formand også finde sin plads. Som formand for det største fagforbund, der tæller mere end hvert femte medlem af bevægelsen, både får og tager man plads. Og magt. Men en ny formand skal demonstrere vilje til samarbejde med alle forbund og vise pragmatisme.

FOR MINDRE END 100 dage siden har HK Danmark fået en ny formand med Anja C. Jensen, og senere i år skal blandt andet Dansk El-Forbund vælge ny formand. FH holder kongres, hvor der også er næstformandsvalg på trapperne. Med andre ord kommer der nye spillere og mange nye udskiftninger i fagbevægelsens holdopstilling i løbet af 2022. Den nye 3F-formand bliver ikke per automatik den vigtigste spiller på det hold, men skal spille bolden talentfuldt for bare at blive en nøglespiller. Det var Per Christensen.

3F er et hårdt såret dyr, og det bliver et kæmpe stykke arbejde for en ny formand at hele sårene og få den vægt og stemme, som fagforbundet havde for blot en uge siden
Gitte Redder, faglig kommentator

Endelig er der forholdet til Christiansborg og arbejdsgiverne. 3F er et hårdt såret dyr, og det bliver et kæmpe stykke arbejde for en ny formand at hele sårene og få den vægt og stemme, som fagforbundet havde for blot en uge siden. Før det snavsede vasketøj, helt berettiget, blev luftet i pressen.

Den nye formand skal i arbejdstøjet. Ikke bare for 3F men for hele fagbevægelsen. En overgangsfigur dur ikke. 3F skal vælge rigtigt i allerførste hug!