Gitte Redder: Ny holdopstilling i fagbevægelsen afgør fremtidens arbejdsliv for danske lønmodtagere

Gitte_Redder_bred__1_
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Med en stribe nye friske topfolk i flere af landets største fagforbund kan slaget mod de gule fagforeninger nu for alvor blæses i gang.

PÅ REKORDTID HAR dansk fagbevægelse fået en ny holdopstilling i store og toneangivende fagforbund. HK Danmarks godt 200.000 medlemmer fik i efteråret helt nyt formandskab med Anja C. Jensen og Mads Samsing i front. Hos Akademikerne har Lisbeth Lintz ved årsskiftet sat sig i spidsen for 450.000 jurister, magistre, tandlæger og ingeniører.

Og i det stormomsuste 3F fører Per Christensens exit nu til et lederskifte i utide. Her er forbundssekretær Henning Overgaard foreløbig eneste kandidat til at overtage formandsposten for cirka en kvart million håndværkere, lagerarbejdere, chauffører og andre medemmer af Danmarks største fagforbund.

LÆS OGSÅ: Henning Overgaard afslører sin første opgave som 3F-formand

Kort sagt er dansk fagbevægelse i fuld gang med at skifte ud blandt nøglespillerne. I løbet af 2022 får fagbevægelsens erfarne og garvede nøglespillere som blandt andre Lizette Risgaard, Claus Jensen, Mona Striib og Grethe Christensen selskab af nye kræfter.

MEN TØR DE nye kvinder og mænd i toppen af den etablerede fagbevægelse spille langt mere offensivt, eller fortsætter de med at spille defensivt? Med det resultat, at lønmodtagerne fortsat siver til de gule fagforeninger eller helt dropper at organisere sig og være medlem af en a-kasse?

Der er masser af udfordringer, som skal løses. Først og fremmest skal der styr på organiseringen ude på arbejdspladserne, og her skal der investeres langt mere i tillidsrepræsentanterne og de lokale netværk.

Uligeløn. Mangel på faglært arbejdskraft. Lovbestemt minimumsløn. Fortsæt selv remsen af arbejdsopgaver for fagbevægelsens top
Gitte Redder, faglig kommentator

Så er der usikre løn- og arbejdsvilkår for lønmodtagere i transport- og byggebranchen og ikke mindst i nye platformsvirksomheder som Nemlig.com og Wolt. På hospitaler og i daginstitutioner mangler der sygeplejersker og pædagoger som aldrig før. Stress, dårligt arbejdsmiljø og mangel på ressourcer er hverdag på alt for mange offentlige arbejdspladser, og det har fagbevægelsen et stort medansvar for at gøre op med.

I DE KOMMENDE uger vil ukrainske flygtninge banke på vores dør, og det bliver endnu en kæmpe opgave for fagbevægelsen at sikre, at ingen arbejdsgivere udnytter dem som billig arbejdskraft. Sporene fra de mange sager om underbetalte ukrainere i dansk landbrug skræmmer.

Uligeløn. Mangel på faglært arbejdskraft. Lovbestemt minimumsløn. Fortsæt selv remsen af arbejdsopgaver for fagbevægelsens top.

Men selv om der er nok at tage fat på, er der en opgave, som overskygger alle de andre, hvis den etablerede fagbevægelse skal være dem, man lytter til på Christiansborg. Lige nu er der med en socialdemokratisk regering medvind til fagbevægelsen, men vinder de borgerlige det kommende folketingsvalg, kommer fagbevægelsen uden tvivl i hård modvind fra blå blok. Den konservative statsministerkandidat Søren Pape mener således, at fagbevægelsens magt er blevet for stor, og at de gule også skal have retten til at forhandle overenskomst. I det hele taget er det bemærkelsesværdigt, hvordan adskillige borgerlige politikere over de seneste uger er gået til angreb på fagbevægelsen.

LÆS OGSÅ: K til Gitte Redder: Vi ønsker demokrati på arbejdsmarkedet - ikke monopoler og krigserklæringer

For fagbevægelsen er der kun et modsvar. Lad ingen være i tvivl: ”Det er os, som har langt hovedparten af medlemmerne, og det er os, som forhandler overenskomster og sikrer danske lønmodtagere gode løn, pension, feriepenge og efteruddannelse”.

Eller sagt på en anden måde. Hver gang en lønmodtager melder sig ind hos de gule eller helt dropper at være organiseret, svækkes den klassiske fagbevægelse og den danske model.

DEN GODE NYHED er, at der er tid til at reagere og spille offensivt. Derfor er det så vigtigt at holde øje med, hvad der sker i toppen af fagbevægelsen i 2022. Her sættes det hold, som skal lægge arm med både blå blok, de gule og gratisterne og dermed vinde slaget om danske lønmodtageres fremtid. Og samtidig er det et hold, der skal blive enige indbyrdes om kursen og spille bolden i samme retning.

Så hold øje med de nye profiler:

I denne uge har HK Kommunal på en ekstraordinær kongres valgt Pia Lund Jeppesen som ny næstformand. Hun overtager posten efter Mads Samsing, der i oktober 2021 blev valgt som ny næstformand i HK Danmark. Sammen med sektorformand Lene Roed, der kun har siddet på posten i to år, skal den 55-årige Pia Lund Jeppesen nu stå i spidsen for de 48.000 HK-medlemmer i jobcentre, kommunale forvaltninger, lægesekretærer og andre.

LÆS OGSÅ: Kampvalg afgjort: Pia Lund Jeppesen er ny næstformand i HK Kommunal

I HK Privat skal formand Simon Tøgern have en ny makker efter, at den tidligere næstformand Anja C. Jensen er røget helt til tops som formand for HK Danmark. Foreløbig har to kandidater meldt deres interesse for den indflydelsesrige post som næstformand i HK’s største sektor med godt og vel 100.000 medlemmer. 57-årige Gitte Geertsen, der er formand for HK Privats Organisationsgruppe og bosat i København, dyster mod 35-årige Christina Madsen Kristiansen, der er afdelingssektorformand for HK Privat Nordjylland. Valget afgøres 2. april.

UDADTIL SER NÆSTFORMANDSPOSTERNE i de to HK-sektorer måske nok lidt ubetydelige ud. Men tag ikke fejl - næstformændene har masser af indflydelse. Både overfor arbejdsgiverne og i overenskomstforhandlinger. Desuden er de med til at lægge linjen for, hvordan Danmarks andet største fagforbund skal agere i forhold til dagpenge, dimittendsats, lønstrukturkomite, arbejdsmiljø og så videre.

Fredag 8. april skal 3F vælge ny forbundsformand efter Per Christensen, der stoppede i januar efter afsløringer mange års dobbeltliv. Forbundssekretær Henning Overgaard ligner en klar vinder. Dermed rykker den tidligere tillidsrepræsentant fra frysehuset på Esbjerg Havn helt til tops i Danmarks største fagforbund og i forretningsudvalget i Fagbevægelsens Hovedorganisation, ligesom Henning Overgaard fremover vi være en selvskreven gæst til diverse trepartsforhandlinger.

Til efteråret skal Dansk El-forbund have ny formand, når Jørgen Juul Rasmussen siger farvel efter 16 år som elektrikernes formand. Her er næstformand Benny Yssing storfavorit.

Også FH holder kongres i år. Lizette Risgaard bliver uden tvivl genvalgt som FH-formand, men til gengæld kan der være udskiftning på vej på næstformandsposterne på Islands Brygge.

GDPR