Gitte Redder med stikpille til fagbevægelsens top: Ynkeligt, hvis I taler mere om Arnes pension end om Putins krig i 1. maj-taler

Gitte_Redder_bred__1_
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Ynkeligt, hvis fagbevægelsens topfolk stikker halen mellem benene og ikke nævner EU-forsvarsforbeholdet i 1. maj-talerne.

EFTER TO ÅR, hvor coronaen lukkede ned for 1. maj-arrangementerne landet over, er vi nu tilbage til normale tilstande. I år skal Arbejdernes internationale kampdag fejres i Skive, Aarhus, Odense og Aalborg. Ja, over det ganske land. Og selvfølgelig allermest i Fælledparken i København. Fælleden er gennem årtier blevet selve symbolet på Arbejdernes internationale kampdag herhjemme.

LÆS OGSÅ: Overblik: Her taler politikerne 1. maj

Ballademagere og fulderikker til trods. Fælledens første maj står uantastet som det sted, hvor faglige ledere og toppolitikere har en historisk mulighed for at få deres budskaber ud til danskerne. Live tv-transmissioner. Lagt ud på sociale medier. Værsgo, ordet er jeres. Bedre ølkasse som talerstol for arbejderbevægelsens sag får man ikke.

Her fra hovedscenen på Fælleden har blandt andre statsministrene Thorvald Stauning, Jens Otto Krag, Anker Jørgensen og Poul Nyrup Rasmussen lovprist international solidaritet, fred og frihed. Det samme har fagbevægelsens frontfigurer op gennem historien.

I år er hverken statsminister Mette Frederiksen eller FH-formand Lizette Risgaard i Fælledparken. Ballademagerne har tilsyneladende vundet og skræmt topfolkene væk.

Forbundsformændene for fem af Danmarks største fagforbund er hovedtalere i år. Mona Striib fra FOA. Henning Overgaard fra 3F. Anja C. Jensen fra HK. Socialrådgivernes Mads Bilstrup og sygeplejerskernes Grete Christensen.

DER VIL UDEN tvivl blive talt om Arne-pension, dagpenge, stress, social dumping, den katastrofale mangel på sygeplejersker og sosu-assistenter, underbetalte woltbude og manglende ligeløn. Ja, der er ved gud mange brændende platforme på det danske arbejdsmarked. Alle supervigtige udfordringer, som der skal findes faglige og politiske løsninger på.

Men det jeg for alvor vil lytte efter er, om fagbosserne overhovedet nævner EU-forsvarsforbeholdet i deres 1. maj-taler. Præcis en måned efter 1. maj skal vi til folkeafstemning 1. juni og afgøre, om Danmark skal være med i EU’s forsvarssamarbejde eller ej. Den altoverskyggende dagsorden i Danmark og Europa lige nu er krigen i Ukraine, og hvordan vi får stoppet Putin og forsvaret vores demokrati og frihed.

Det er ynkeligt, hvis fagbevægelsens topfolk 1. maj 2022 i Fælledparken taler mere om Arnes pension end om Putins krig
Gitte Redder, faglig kommentator

Vil de faglige ledere tie eller tale? Vil de stikke hovedet mellem benene af frygt for tomater og æg i hovedet fra EU-skeptiske tilhørere? Eller vil de tage tyren ved hornene og sige, at hvis man er kommet i Fælledparken for at fejre kampdagen for international solidaritet, må man også stemme ja til at være helhjertet med i kampen for Europas sikkerhed?

Både 3F, HK, FOA, DSR og Socialrådgiverforeningen har besluttet, at de vil være neutrale op til folkeafstemningen og hverken anbefale det ene eller det andet til deres tilsammen trekvart million medlemmer. Fagforbundene har nikket til, at FH anbefaler danskerne at stemme ja til at afskaffe forbeholdet, men selv vil de ikke mene noget.

JEG SYNES, AT det er ynkeligt, hvis fagbevægelsens topfolk 1. maj 2022 i Fælledparken taler mere om Arnes pension end om Putins krig.

Det bliver helt barokt og historieløst, hvis majdagen i Fælledparken, der er skabt for at manifestere international solidaritet, ikke bliver brugt til at være solidariske med andre end os selv
Gitte Redder, faglig kommentator

Vi har en grusom og uforudsigelig krig i Europa for første gang i årtier. Ruslands angreb på Ukraine er et angreb på frihed og demokrati og en påmindelse om, at fred, demokrati, menneskerettigheder og lønmodtagerrettigheder ikke er en selvfølge.

Det bliver helt barokt og historieløst, hvis majdagen i Fælledparken, der er skabt for at manifestere international solidaritet, ikke bliver brugt til at være solidariske med andre end os selv.

3F-formand Henning Overgaard pointerer, at afstemningen om forsvarsforbeholdet handler om europæisk sikkerhedspolitik og derfor ikke er en kerneopgave for 3F. Jamen, er europæisk sikkerhedspolitik ikke også dansk sikkerhedspolitik? Er tryghed for lagerarbejderne, industriteknikerne og rengøringsassistenterne i 3F ikke andet end løn ind på kontoen hver måned?

LÆS OGSÅ: Gitte Redder: Putin og Ukraine-krigen har fremkaldt alt det bedste i dansk fagbevægelse

For øjeblikket kører 3F kampagner om fællesskab, der gør stærk. Gør det europæiske fællesskab ikke stærk på samme måde som det faglige fællesskab ude på den enkelte danske arbejdsplads? I 3F vil man gerne have, at alle betaler medlemskontingent og bidrager til at få tegnet overenskomster til fælles gavn. Gratister og gule snyltere er ikke i høj kurs i 3F. Og skal heller ikke være det. Skal Danmark være den gule snylter eller gratisten i EU-forsvarssamarbejdet i stedet for at tage ansvar for Europas sikkerhed?

DANSK METALS FORMAND Claus Jensen holder sin 1. maj-tale på Metalskolen i Jørlunde og vil uden tvivl som den eneste forbundsformand tone rent EU-flag. Fred og sikkerhed i Europa er centralt for danske lønmodtagere, og naturligvis skal Danmark ikke være det eneste EU-land, der står udenfor forsvarssamarbejdet, lyder det fra den fynske smed.

Er det ikke et svaghedstegn, at FH's magtfulde topfolk på Arbejdernes internationale kampdag ikke tør kæmpe for, hvad de har fået mandat til i deres eget forretningsudvalg?
Gitte Redder, faglig kommentator

FH-formand Lizette Risgaard og næstformændene i FH har travle rejseprogrammer i hele landet 1. maj. I deres forretningsudvalg har de fået mandat til at anbefale danske lønmodtagere at stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Vil de i klare og utvetydige vendinger sige det fra talerstole i Næstved, Fredericia og Esbjerg? Næppe. De vil komme med en sang fra de varme lande om, at vi skal stå sammen i Europa og hjælpe millioner af ukrainere på flugt.

Men FH-toppen vil ikke melde klart ud om EU-forsvarsforbeholdet af frygt for at blive beskyldt for at føre ja-kampagne. De første fire bogstaver i ordet kampagne er kamp. Er det ikke et svaghedstegn, at FH's magtfulde topfolk på Arbejdernes internationale kampdag ikke tør kæmpe for, hvad de har fået mandat til i deres eget forretningsudvalg?

Kun et par dage efter 1. maj i Fælledparken er Ukraines præsident Zelenskyj gæstetaler på en anden historisk mærkedag. På Danmarks befrielsesdag 4. maj klokken 21 taler præsidenten via storskærm på Rådhuspladsen i København og Bispetorv i Aarhus. Kommer der folk, som vil vise solidaritet med ukrainernes frihedskamp?

Zelenskyjs tale bliver uden tvivl et tilløbsstykke. Titusinder af mennesker vil dukke op for at deltage i vor tids vigtigste frihedskamp og føle, at de bidrager til et kraftfuldt og vigtigt fællesskab. Mon ikke også der vil være en stor del sygeplejersker, håndværkere, industriarbejdere og pædagoger blandt tilhørerne?