Gitte Redder: Tænk, hvis Mette Frederiksen inviterede til topmøde på Esbjerg Havn om grønne erhvervsuddannelser

Gitte_Redder_bred
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Hvis Danmark skal være en grøn supermagt, kræver det investeringer i erhvervsuddannelserne i et helt andet omfang end hidtil. Lige så meget som regeringen går op i forsyningssikkerhed af energi, bør den tale om forsyningssikkerhed af faglært arbejdskraft.

NORDSØEN SKAL VÆRE et grønt kraftværk for hele Europa. 230 millioner europæiske husstande skal i 2050 hente strøm fra Nordsøens kraftige blæst. Havvindmølleparker og energiøer i Østersøen skal gøre både Danmark og Europa uafhængige af russisk gas.

Der er al mulig grund til, at statsminister Mette Frederiksen (S) så stolt ud, da hun sammen med blandt andre EU-Kommissionens formand og regeringscheferne fra Tyskland, Holland og Belgien præsenterede den nye energiplan på Esbjerg Havn forleden. Projektet er fremsynet. Bæredygtigt. Skaber bunker af arbejdspladser. Giver Danmark en førerposition i den globale grønne omstilling.

Lige så visionær, handlekraftig og investeringsvillig vores statsminister er, når det handler om at spænde ben for Putins aggressive fremfærd i Ukraine, har Mette Frederiksen desværre ikke været, når det gælder erhvervsskolerne
Gitte Redder, faglig kommentator

Allerede i dag er der 4.200 arbejdspladser på Esbjerg Havn i tilknytning til vindindustrien. Havnen er et knudepunkt til udbygning af havvindmølleparker, og i løbet af de næste år vil der blive brug for tusinde ekstra transportarbejdere, teknikere, smede, elektrikere, håndværkere, ingeniører og mange andre for at gennemføre planen. Dertil kommer, at produktionen af vindmølleparkerne også kræver faglært arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: A4's ungepanel: Svært at bære den grønne omstilling med boremaskiner, der ikke engang kan skrue en skrue i

Findes arbejdskraften til at realisere den ambitiøse energiplan i dag? Nej. Findes de faglærte til at fremstille og opsætte gigantiske havvindparker i morgen og overmorgen? Nej. Det er det korte og sørgelige svar.

METTE FREDERIKSEN KAN kort sagt kun sætte grøn strøm til Europa ved at sætte mere strøm til danske erhvervsuddannelser. Men lige så visionær, handlekraftig og investeringsvillig vores statsminister er, når det handler om at spænde ben for Putins aggressive fremfærd i Ukraine, har Mette Frederiksen desværre ikke været, når det gælder erhvervsskolerne.

Hvis Danmark skal være grøn supermagt, kræver det investeringer i erhvervsuddannelserne i et langt større omfang end i dag. For ikke at tale om mere politisk opmærksomhed og, ja, kærlighed til de faglige uddannelser.

Erhvervsskolernes fremtid skal ikke bare ligge øverst i sagsmappen på undervisningsministerens bord, men også på statsministerens bord
Gitte Redder, faglig kommentator

For en uge siden lancerede formanden for Dansk Metal Ungdom, Carl Emil Lind, et lærlingeoprør. 270 lærlinge og nyuddannede protesterer blandt andet mod oldgammelt værktøj og utidssvarende teknologi på erhvervsskolerne, ligesom de efterlyser flere kompetente lærere.

LÆS OGSÅ: 250 lærlinge i opråb: Kritiserer forhold på uddannelser

Statsministeren har ikke kommenteret på lærlingeoprøret, men hun bør tage budskaberne til sig. Fremtiden ser nemlig mere sort end grøn ud, hvis regeringen ikke tager action på nødråbet. Og her batter etableringen af tre klimaerhvervsskoler til 100 millioner kroner årligt ikke spor. Der skal milliardinvesteringer til. På alle hylder. I folkeskolen til flere praktiske fag og til mere brobygning. Til bedre taxametre, mere moderne udstyr, efteruddannelse til lærerne og bedre rammer på erhvervsskolerne. Ikke lappeløsninger og nye institutionslove.

ERHVERVSSKOLERNES FREMTID skal ikke bare ligge øverst i sagsmappen på undervisningsministerens bord, men også på statsministerens bord. Dansk erhvervsliv, kommuner, elevorganisationer og fagbevægelse sukker alle sammen efter handling.

Spørg på Sydsjælland, hvor Danmarkshistoriens største byggeprojekt med Femern-forbindelsen mangler arbejdskraft. Spørg i Kalundborg, hvor medicinalgiganten Novo Nordisk udvider og mangler faglærte. Spørg i Dansk El-forbund, hvor arbejdsløsheden for femte måned i træk er under en procent. Eller i Dansk Metal og 3F, hvor der er rift om industriteknikere og tømrere som aldrig før.

Tænk sig, hvis vi så Mette Frederiksen, Pernille Rosenkrantz-Theil og Dan Jørgensen invitere til topmøde på Esbjerg Havn og fremlægge en ambitiøs og visionær handlingsplan ”Grønne erhvervsuddannelser i verdensklasse – nu investerer vi milliarder i at uddanne de unge generationer til fremtiden”.

LÆS OGSÅ: Analyse: Rosenkrantz-Theil overser EUD, FGU og VEU - men det er næppe ond vilje

Jeg har endda skrevet en talestreg til statsministeren, som hun godt må fyre af, hvis den dag på Esbjerg Havn nogensinde kommer:

”I regeringen har vi talt meget om forsyningssikkerhed af energi. Men vi skal også tale om forsyningssikkerhed af faglært arbejdskraft. Både til den grønne omstilling og til sundhed, ældrepleje og børnepasning. I dag kan vi ikke forsyne, hverken dansk erhvervsliv eller velfærdsdanmark med uddannet arbejdskraft. Det er en katastrofe og gør os alle sammen fattigere. Det vil regeringen nu lave om på. Fordi et grønt, rigt og trygt Danmark kræver, at vi investerer betragteligt mere i erhvervsuddannelser i fremtiden”.

GDPR