Gitte Redder: Mette Frederiksen smider sine kvindelige vælgere i armene på Pia Olsen Dyhr og Pelle Dragsted

Gitte_Redder_bred
Foto: A4 Medier
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

MANGE SOSU'ER, SYGEPLEJERSKER, pædagoger og andre offentligt ansatte har i årtier sat kryds ved Socialdemokratiet i tillid til, at partiet ville passe på velfærdsstaten og sikre dem en ordentlig arbejdsplads. Men trods lønløftet risikerer Mette Frederiksen at miste mange kvindelige vælgere ved næste kommunal- og folketingsvalg.

Her i oktober er det præcis et år siden, at statsminister Mette Frederiksen midt i valgkampen præsenterede et socialdemokratisk udspil om at afsætte tre milliarder kroner til bedre løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor. 

”Vi risikerer, at vores velfærdssamfund begynder at smuldre for øjnene af os”, lød statsministerens begrundelse for lønløftet. Et par tusinde kroner mere i månedsløn skulle gøre det lettere at fastholde og rekruttere medarbejdere til ældrepleje, daginstitutioner, hospitaler, bosteder og kriminalforsorg. 

LÆS OGSÅ: Protest fra 332 tillidsrepræsentanter i HK Kommunal Hovedstaden: Regeringens besparelser rammer velfærden hårdt

Med 27,5 procent af stemmerne fik Socialdemokratiet et bragende flot folketingsvalg i november 2022. SF måtte nøjes med 8,3 procent af stemmerne, og Enhedslisten røg ned på 5,2 procent. Ligesom andre røde partier har Socialdemokratiet historisk haft en overvægt af kvindelige vælgere, og med valgløfter om bedre tryghed og mere velfærd fik S sandsynligvis hevet nogle ekstra stemmer hjem.

MEN I DAG SER MÅLINGERNE unægteligt anderledes ud. Socialdemokratiet må nøjes med 22–23 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i dag, mens SF står til 12–13 procent og Enhedslisten til cirka syv procent af stemmerne. Med andre ord smider Mette Frederiksen en pæn del af sine kvindelige vælgere i armene på Pia Olsen Dyhr og Pelle Dragsted.  

Frontmedarbejderne falder på slagmarken. Mens de får at vide af deres statsminister, at vi ikke er produktive og effektive nok
Gitte Redder, faglig kommentator

Uanset lønløftet har mange sosu'er, rengøringsassistenter, pædagoger, socialrådgivere og andre offentligt ansatte kvinder tilsyneladende mistet tilliden til, at Mette Frederiksen er redningskvinden for det danske velfærdssamfund. 

De ser ikke længere Socialdemokratiet som velfærdsstatens tro væbner, ligesom Mette Frederiksens prædikener om arbejdsmoral provokerer. Mange sygeplejersker, sosu'er og pædagoger oplever Mette Frederiksens krav om, at de skal være flittigere, arbejde på fuld tid og på aften- og weekendvagter som en ødelæggende indblanding i deres familieliv. For dem harmonerer det heller ikke, at SVM-regeringen hylder frihed og ustandseligt taler om frisættelse, men samtidig sløjfer offentligt ansattes frihed til at tilrettelægge deres eget arbejds- og familieliv.

LÆS OGSÅ: Madsen: Hold nu op med din gardinprædiken om arbejdsmoral, Mette Frederiksen

De offentligt ansatte mærker ikke noget til finansminister Nicolai Wammens (S) bomstærke økonomi. Over halvdelen af landets jobcentre har allerede været igennem fyringsrunder, og nedskæringer i kommunerne rammer blandt andet pædagoger i daginstitutioner og fritidstilbud. 

I forvejen arbejder mange offentligt ansatte i et halsbrækkende tempo og uden kolleger. For et par uger siden havde BUPL-formand Elisa Rimpler et opslag på Facebook, der handlede om en pædagog, der efter mere end 25 år på arbejdsmarkedet var gået ned med stress. Sygemeldt med kvalme, synsforstyrrelser, hovedpine og et rystende indre.

”Det er et chok, for jeg prøvede jo bare at passe mit arbejde,” siger den sygemeldte pædagog, der føler sig så udbrændt, at hun ikke tror på, at hun kommer tilbage til faget, til børnene, til velfærdssamfundet. 

DEN HÅRREJSENDE HISTORIE om velfærdsdanmark er, at der er tusindvis af sygeplejersker, socialpædagoger, lærere og andre offentligt ansatte, der hver dag rammes af arbejdsrelateret stress på samme måde som BUPL-pædagogen. Frontmedarbejderne falder på slagmarken, mens de får at vide af deres statsminister, at vi ikke er produktive og effektive nok. 

Vores sundhedsvæsen er også på vej ud over afgrunden. Bare se på Region Midtjylland, hvor en kapacitetsrapport konstaterer, at det økonomiske pres og for lidt personale kan få livstruende konsekvenser for patienterne. 

Formand for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Midtjylland Anja Laursen råber også vagt i gevær. I et debatindlæg skriver hun, at personalet, der i forvejen er presset i bund, skal løbe endnu stærkere.

”Dem, der lige nu overvejer at forlade deres job i det offentlige sundhedsvæsen, vil få det sidste skub. Det er på ingen måde, det vi har brug for. Tværtimod! For udover stop for vikarer er næste skridt ansættelsesstop! I en tid hvor sundhedspersonale søger væk fra det offentlige sundhedsvæsen og de vakante stillinger hober sig op. Det giver slet ikke mening,” skriver Anja Laursen. 

Lønkronerne kommer i små poser frem mod 2030 og med så mange betingelser, at det i nogle offentlige grupper snarere vil blive betragtet som en giftkur og ikke en mirakelmedicin
Gitte Redder, faglig kommentator

Det giver nemlig slet ikke mening, at SVM-regeringens pengekasse bugner, mens hundreder tusinder af offentligt ansatte i kommuner, regioner og stat føler sig så klemte, at de bukker under for stress eller smækker med døren, fordi de ikke orker flere sparerunder, omorganiseringer og søforklaringer. 

Nogle kvinder kommer til at mærke lønløftet. Men lønkronerne kommer i små poser frem mod 2030 og med så mange betingelser, at det i nogle offentlige grupper snarere vil blive betragtet som en giftkur og ikke en mirakelmedicin for at skabe bedre arbejdsforhold på hospitalsgange og ældrecentre.

LÆS OGSÅ: Tidligere politisk rådgiver i S: Fagbevægelsens bededags-angreb forstærker vælgerflugt

De offentligt ansatte kvinder føler sig hårdt pressede, utrygge og svigtet af deres statsminister. Derfor svigter de hende nu i meningsmålingerne. Pædagogmedhjælperne og socialrådgiverne har et langt stykke ad vejen mere fidus til Pia Olsen Dyhr og Pelle Dragsted end til den SVM-regering, som fjernede store bededag, vil afskaffe seniorpensionen og have dem til at knokle på fuldtid til langt op i 70'erne.

Får Mette Frederiksen ikke genskabt de offentligt ansatte kvinders tillid til, at Socialdemokratiet vil skabe ordentlige arbejdsrammer og investeringer i velfærden, kan det blive fatalt for Socialdemokratiet ved både næste kommunal- og folketingsvalg.