Mangel på arbejdskraft lægger pres på FH: "De kæmper for, at det bliver Luigi frem for Lyaksandro"

artikelillustration
Faglig kommentator Gitte Redder (tv.) og Kristoffer Nordskov (th.) analyserer hver uge arbejdsmarkedets dramaer i podcasten Fagbevægelsen Uden Filter.
FH kommer ikke ud af trepartsforhandlingerne uden at sluge kameler, fortæller faglig kommentator Gitte Redder i det nyeste afsnit af podcasten 'Fagbevægelsen uden Filter', der også undersøger, om Brian Mikkelsen og Jacob Holbraad er blevet 'woke', og om man egentlig må kalde en strejke for 'ulovlig'.

Podcasten kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Riget fattes hænder. Danske virksomheder skriger på arbejdskraft i en sådan grad, at fagbevægelse, arbejdsgivere og regering i øjeblikket sidder i trepartsforhandlinger for at finde en akut løsning på problemet.

Arbejdsgiversidens største ønske er nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft. 

LÆS OGSÅ: Ulovlige strejker er en rigtig dårlig nyhed for Grete Christensen:- Det demonstrerer jo, at hun ikke har styr på sit bagland

Men samtidig med, at FH-formand Lizette Risgaard har travlt med at advare politikerne om et 'discount-arbejdsmarked' fyldt med 'snyd og bedrag og hårrejsende vilkår', står Metal-formand Claus Jensen og ønsker sig flere udenlandske kolleger, og 3F foreslår jobcentre i Sydeuropa.

Og det hænger faktisk rigtig godt sammen. Presset for mere arbejdskraft er nemlig så stort, at fagbevægelsen kommer til at sluge nogle kameler.

Det fortæller A4's faglige kommentator, Gitte Redder, i podcasten 'Fagbevægelsen uden Filter', et ugentligt magasin om magtkampe, alliancer, interessekonflikter og dramatik blandt arbejdsmarkedets parter.

Listen to "[2] Er arbejdsgiverne blevet rødstrømper? (16.09.21)" on Spreaker.

- Lizette Risgaard har læst skriften på væggen. Det er ikke til at opdrive en smed eller elektriker i store dele af landet. Og virksomhederne kan ikke vente 2-4 år på at opkvalificere danske ledige til faglærte. Så der kommer en aftale om mere udenlandsk arbejdskraft, fortæller hun til værten Kristoffer Nordskov.

Fagbevægelsens strategi er derfor at sørge for, at det bliver EU-borgeren Luigi fra Italien, der kommer til landet fremfor ukraineren Lyaksandro.

- Ukraineren er sværere at organisere. Han melder sig typisk ikke ind i 3F eller NNF. Det gør polakkerne i langt højere grad. Arbejdere fra tredjeverdenslande ryger også hurtigere ud i illegalt arbejde til en ussel løn, der kan presse danske lønmodtageres vilkår.

Er Brian Mikkelsen blevet 'woke'?

I andet afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter', der udkommer hver torsdag, diskuterer Gitte Redder og Kristoffer Nordskov også den nye, historiske barselsaftale mellem Dansk Arbejdsgiverforening og FH.

Arbejdsgiversiden er blevet så progressiv, at den har overhalet store dele af Folketinget - herunder også partierne LA og Konservative - indenom, når det kommer til komplet ligestilling mellem fædre og mødre. 

Der er dog andre årsager, end at DA's direktør, Jacob Holbraad, og Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, er blevet 'woke'.

Ligestilling kan nemlig også være en god forretning for arbejdsgiverne, fortæller A4's faglige kommentator.

I udsendelsen irettesætter Gitte Redder desuden Kristoffer Nordskov, fordi han brugte udtrykket "ulovlig strejke" i sidste uge. Også et tidligere folketingsmedlem har kontaktet ham for at rette på hans 'vrøvl', så værten ringer til en ekspert for at få afklaret den debat én gang for alle.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.

GDPR