"Jeg var ramt af granatchok": Morten Skov Christiansen fortryder sin første optræden efter krisemøde i FH

20230428-105624-L-1920x1280we
Morten Skov Christiansen fortalte ikke den fulde sandhed, da han skulle mødes pressen efter Lizette Risgaard blev anklaget for upassende adfærd. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
INTERVIEW: Morten Skov Christiansen fortryder, at han talte usandt foran det danske pressekorps under håndteringen af sagen, der førte til Lizette Risgaards afgang. Men han står fortsat fast på, at han kun havde kendskab til én sag. Det fortæller han i sit første store interview, siden han blev fungerende FH-formand.

Når Morten Skov Christiansen ser tilbage på den weekend, der endte med at daværende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard trak sig, og han blev fungerende formand, er der særligt ét øjeblik, han fortryder.

Dét doorstep fredag formiddag, hvor Morten Skov Christiansen mødte den fremmødte presse efter et møde i forretningsudvalget. 

Her slog han fast, at han aldrig er "blevet kontaktet af nogen eller har kendskab til de konkrete sager."

Men det var forkert. For Morten Skov Christiansen havde kendskab til én konkret episode fra 2021, hvilket han bekræftede få dage senere.

"Det ville jeg gerne have sagt, for det havde jeg. Det er der ikke noget hemmeligt i. Det er jo derfor, vi lavede whistleblowerordningen. Men det blev fremstillet som om, at jeg prøvede at lyve på det doorstep. Og det har aldrig været min intention," siger Morten Skov Christiansen til A4 Overenskomst.

Men hvorfor stod du så og sagde, at du ikke havde noget kendskab, når du kendte til en sag? 

"Jeg var ramt af granatchok. Min opgave var at fortælle om, hvad forretningsudvalget havde besluttet, og det ærgrer mig, at jeg svarede upræcist," siger han og konkluderer:

"Der var jeg ikke godt nok forberedt."

Står fast: Kendte kun til én sag

Det er godt og vel en måned siden, og nu stiller Morten Skov Christiansen for første gang op til et større interview i A4 Overenskomst, siden afsløringer i Ekstra Bladet og Berlingske kastede Fagbevægelsens Hovedorganisation ud i den største krise i hovedorganisationens levetid.

I interviewet står han fast på, at han kun har haft kendskab til ét eksempel på krænkende adfærd, og det var den episode på Lønmodtagernes Topmøde i september 2021, som blev anledning til at oprette FH's whistleblowerordning. 

Men hvordan kan det være, at du ikke har hørt om det, når så mange har hørt om masser af episoder om Lizette Risgaards opførsel?

"Det, synes jeg faktisk, er et godt spørgsmål. Det ved jeg simpelthen ikke. Der er ingen tvivl om, at det til dels handler om magtstrukturer. Jeg har været næstformand, og derfor er der noget viden, der ikke når mig i organisationen. Også derfor var det en god ide, at vi i sin tid etablerede whistlerblower-ordningen, så alle anonymt kan melde ind til den." 

Sagen fra 2021 - gjorde I nok ved den? 

"Det er det, som advokatundersøgelsen skal afdække. Det kan godt være, vi kunne have gjort mere eller skulle have handlet hurtigere. Det vil jeg ikke afvise. Jeg konstaterer bare, at få måneder efter har vi en whistleblowerordning, som jeg gerne står på mål for er en af de bedste whistleblowerordninger, der findes."

Har du selv gjort nok?

"Jeg føler, at jeg har gjort det, jeg kunne. Jeg har været ærlig overfor mig selv og de værdier, jeg står for. Og jeg mener ikke, jeg har noget at skjule. Det vil advokatundersøgelsen forhåbentlig også komme frem til."

Ingen ny programerklæring

Det er for tidligt for Morten Skov Christiansen at sige, om han er kandidat til formandsposten, når FH indkalder til ekstraordinær kongres efter sommeren. Og i sin tid som fungerende formand vil han fortsætte den kurs, der allerede er lagt for organisationen.

“Jeg ville synes, det var meget upassende, hvis jeg kom med en stor ny programerklæring for FH nu. Jeg mener ikke, at tiden er inde til at ændre retningen på nuværende tidspunkt. Det må en ny formand eventuelt gøre på den anden side af en kongres,” siger Morten Skov Christiansen.

FH er ifølge den fungerende formand oppe i fuld drift igen, og så er der ellers for den fungerende formand to vigtige dagsordener i den kommende tid: Lønstrukturkomiteen og de efterfølgende trepartsforhandlinger om et lønløft.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi står overfor nogle svære diskussioner. Men jeg oplever en ekstremt stor vilje til at bøje sig mod hinanden og indgå de nødvendige kompromisser, der gør, at lønmodtagerne samlet set står stærkest. Og det er måske en ufortalt historie lige nu," siger Morten Skov Christiansen og fortsætter: 

"Det er det, som Nanna Højlund (næstformand i FH) og jeg skal levere på frem til den ekstraordinære kongres. Arbejdet går videre, selvom vi har været i stormvejr. For Fagbevægelsens Hovedorganisation er meget mere end én person. Det har været nogle svære dage, men vi er tilbage," siger Morten Skov Christiansen.

Du kan læse hele interviewet med Morten Skov Christiansen på A4 Overenskomst.

GDPR