Grete Christensen: Det slutter ikke her

20210825-181811-L-1920x1280we
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, lægger ikke skjul på, at hun er både skuffet og frustreret. Alligevel mener hun ikke, at kampen har været spildt.  Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
TEMA: OK21
Selv om strejken ikke har kastet konkrete resultater af sig, mener formand Grete Christensen ikke, den har været forgæves. Sygeplejerskerne har sendt et vigtigt budskab, og lønkampen fortsætter, fastslår hun.

Sygeplejerskernes konflikt har længe peget mod et lovindgreb fra Folketinget, og sent onsdag aften blev det en realitet.  

Dermed ser ti ugers strejke ud til at ende forgæves for sygeplejerskerne, efter regeringen i går meddelte, at man lørdag vil gennemføre et lovindgreb, som giver dem præcis de vilkår, som de tidligere har afvist: Fem procents lønfremgang over tre år og nedsættelse af en lønkomité. 

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, lægger ikke skjul på, at hun er både skuffet og frustreret. Alligevel mener hun ikke, at kampen har været spildt. 

- Jeg oplever lige nu en stor vrede blandt sygeplejersker over, at strejken ikke førte mere med sig, konstaterer hun.

- Hvis regeringen virkelig mente, at den vil arbejde for ligeløn, så havde det været oplagt at tilføre en sum penge til de konklusioner, som lønkomiteen kommer med til foråret.

Indgreb vil få konsekvenser 

Grete Christensen er overbevist om, at regeringens beslutning vil få store konsekvenser for sundhedsvæsenet, som ifølge hende er blevet holdt sammen af sygeplejerskernes store fleksibilitet. Det viste coronakrisen tydeligt. 

- Sygeplejerskerne har lagt mange ekstra timer i at få det hele til at fungere i en hård tid. Men den fleksibilitet skal man ikke forvente fortsætter, fastslår Grete Christensen. 

LÆS OGSÅ: SF er imod indgreb i strejke - men støtter alligevel hastebehandling

Hun forventer tværtimod nu en trodsreaktion fra sygeplejerskerne. Konflikten har nemlig skabt et sammenhold blandt de hvide kitler, som vil fortsætte kampen for en højere løn.  

- Hvis det ikke tidligere har været tydeligt for arbejdsgiverne, hvor store problemer de har, så er de forhåbentlig blevet klogere de seneste måneder, og vi vil fortsætte med at gøre det tydeligt for dem. 

- Sygeplejerskerne har i den grad altid sørget for, at enderne hænger sammen derude. Det har man ikke anerkendt, og derfor står vi nu i den her situation. Det, synes jeg, er enormt trist, siger Grete Christensen. 

Konflikten har ikke været forgæves

Selv om konflikten ikke har kastet konkrete resultater af sig, har den haft store konsekvenser og vist sygeplejerskernes vigtighed, mener Grete Christensen. 

Regeringsindgrebet kom i kølvandet på nye tal for udskudte aktiviteter på hospitalerne, der onsdag viste, at næsten 77.000 operationer og andre aktiviteter er blevet udskudt siden konfliktens begyndelse i juni. Ifølge Sundhedsstyrelsens analyse vil strejken medføre et efterslæb, der først vil blive afviklet om flere år. 

- Mange har kaldt vores strejke for både usynlig og hemmelig. Men de seneste tal viser tydeligt, hvor store konsekvenser, konflikten har haft. Alligevel har jeg oplevet, at langt de fleste danskere har bakket op om vores sag. Mange anerkender, at vi kæmper en kamp for hele Danmark. Vi har formået at sætte fokus på manglende ligeløn, fortæller Grete Christensen. 

- Vi har fået fortalt arbejdsgiverne, at vores løn ikke er i orden. Vi er mere værd. Det er formentlig det vigtigste budskab efter konflikten. Forhåbentlig kan det også bidrage til, at arbejdet i lønkomiteen kan blive konstruktivt. Vi har taget en for holdet, tilføjer formanden. 

LÆS OGSÅ: Hummelgaard: Lønkomitéen er ikke en syltekrukke

Konflikten har stået på, siden medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd ad to omgange afviste den overordnede overenskomst, der var forhandlet på plads. Begge gange anbefalede Grete Christensen og ledelsen i Dansk Sygeplejeråd et ja. Alligevel har hun ingen planer om at træde tilbage som formand. 

- Jeg er valgt af medlemmerne, og jeg har en oplevelse af, at medlemmerne også har bakket op om mig under strejken. Jeg sidder ikke og har en fornemmelse af, at det er mig, der er problemet. Jeg synes tværtimod, at det er tydeligt, at vi har nogle problemer med arbejdsgiverne. Derfor synes jeg også, at vi skal bruge krudtet på at kanalisere problemet derhen, hvor det reelt hører hjemme, fastslår Grete Christensen. 

Lønkomitéen

Fagbevægelsens Hovedorganisation har foreslået en lønkomité, der skal undersøge lønninger i det offentlige.

Lønkomitéen blev en del af forligsmandens mæglingsskitse, som både Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner sagde god for, inden sygeplejerskerne stemte nej til skitsen.

Nu står det til at blive en del af det lovindgreb, der formentlig afslutter konflikten.

FH foreslog, at komitéen skal:

- Analysere lønningerne i den offentlige sektor med henblik på de enkelte faggruppers uddannelsesniveau, opgaver og ansvar, samt konsekvenserne af det kønsopdelte arbejdsmarked.
- Undersøge de samfundsøkonomiske konsekvenser af at ændre på lønstrukturerne i det offentlige samt den eventuelle betydning for det private arbejdsmarked.
- Komme med anbefalinger/konklusioner - under hensyn til, at løn- og ansættelsesvilkår fastsættes i overenskomster.
- Arbejdsmarkedets parter på det offentlige område skal sidde med i komitéen.
- Arbejdet skal afsluttes senest ved udgangen af maj 2022 med en samlet rapport.

Kilde: Brev fra HF-formand Lizette Risgaard til skatteminister Morten Bødskov (S).

GDPR