Grov løndumping:
Byggeboss idømt konkurs­karantæne

20200424-113644-A-1920x1920we
Den sjællandske byggeboss er blevet idømt en konkurskarantæne på to år, viser en kendelse fra Retten i Holbæk. (Arkivfoto) Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
27. okt. 2020 07.44
Retten i Holbæk har afgjort, at en byggeboss har udvist groft uforsvarlig forretningsførelse. Hans tidligere firma har stor gæld til både Skat og 3F.

En tidligere direktør for pakistanske ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark er blevet idømt konkurskarantæne.

Det drejer sig om Madasar Ahmed, der var direktør for byggefirmaet Dk Builders ApS fra Mørkøv på Nordvestsjælland, inden selskabet i efteråret 2018 kom under konkursbehandling.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere om krænkelser: Der er ikke behov for mere lovgivning!

Den sjællandske byggeboss er blevet idømt en konkurskarantæne på to år, viser en kendelse fra Retten i Holbæk. Skifteretten skriver i sin afgørelse, at Madasar Ahmed har udvist ”groft uforsvarlig forretningsførelse, og at han derfor fremover er uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed”.

Konkurskarantæne betyder, at en person i en periode får et forbud mod at deltage i ledelsen af en virksomhed, hvor personen ikke hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser.

Madasar Ahmed var direktør i Dk Builders ApS fra september 2017 og frem til slutningen af august 2018, hvor Erhvervsstyrelsen besluttede at tvangsopløse selskabet. Styrelsen ønskede at få Dk Builders ApS opløst, fordi virksomhedens ledelse ikke havde afleveret regnskab for 2017.

Kendelsen fra skifteretten viser, at kreditorer samlet set har anmeldt krav for 3,9 millioner kroner i konkursboet. Og at der ingen penge eller andre aktiver er i boet.

Blandt andet har Gældsstyrelsen under Skatteministeriet krævet godt 562.000 kroner af konkursboet vedrørende manglende betaling af skat, arbejdsmarkedsbidrag og moms.

Kurator Finn Jørgensen fra advokatfirmaet Advodan i Holbæk har i sagen om Dk Builders ApS skrevet til skifteretten, at boets kreditorer, herunder Skat, har ”lidt betydelige økonomiske tab som følge af ledelsens adfærd”.

Kuratoren ønsker ikke at udtale sig om sagen over for Fagbladet 3F.

Den anden store kreditor i konkursboet er 3F. Dk Builders ApS har fortsat en gæld på 2,3 millioner kroner til fagforbundet, efter at Arbejdsretten i marts 2019 dømte byggevirksomheden til at betale beløbet for brud på overenskomsten.

Baggrunden for den faglige sag er, at Dk Builders ApS har været underentreprenør på et byggeri af huse og lejligheder i Holbæk. I den forbindelse beskæftigede virksomheden i 2017 og 2018 mindst en håndfuld pakistanere på byggeriet, heriblandt Basharet Hussain og Shabbir Hussain, der er medlemmer af 3F.

De to brødre var via deres ansættelseskontrakter blevet lovet mellem 33.000 og 35.000 kroner om måneden i løn. Disse lønninger var nok til, at pakistanerne kunne bo og arbejde lovligt i Danmark efter reglerne i den såkaldte beløbsordning.

Men ofte modtog de to pakistanere en betaling, der svarer til blot omkring 2.000-4.000 kroner om måneden.

Center mod Menneskehandel har vurderet, at de to pakistanere samt en landsmand har været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde hos Dk Builders ApS.

Kurator Finn Jørgensen har oplyst over for skifteretten, at han ikke har modtaget nogen regnskabsbilag fra hverken Madasar Ahmed eller hans søn, som var den første direktør for Dk Builders ApS.

Kuratoren har krævet, at begge direktører skulle idømmes en konkurskarantæne for tre år.

Men skifteretten har fastsat Madasar Ahmeds karantæne til to år. Samtidig har skifteretten helt frifundet hans søn.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra Madasar Ahmed til hans konkurskarantæne. Sønnen har under sagen oplyst, at hans far befinder sig i Pakistan.