Guide:
Sådan undgår du stress i køen til jobcentret

Om_pernille_
Stress kan give dig søvnproblemer, og det går ud over din energi og dit overskud i jobsøgningen, forklarer erhvervspsykolog Pernille Rasmussen. Foto: Privat
Tal med andre i samme situation, accepter og forvent at humøret svinger. Erhvervspsykolog Pernille Rasmussen giver dig gode råd til at undgå stress og negative tanker, mens du er arbejdsløs og jagter job.

Er du ledig og arbejdssøgende, kan du risikere at have en lavere selvtillid end normalt, fordi du ikke er i job eller studerer og dermed ikke har et 'normalt' liv, som du plejer.

Det kan påvirke din jobsøgning negativt.

Det kan et øget stressniveau også. Stress går typisk ud over vores kognitive funktioner - altså vores hjerne.

Vi har sværere ved at koncentrere os, vi tænker langsommere, vi laver flere fejl, og vi har vanskeligere ved at få overblik, og det kan alt sammen spænde ben for jobsøgningsprocessen.

Stress kan også give dig søvnproblemer, og det kan gå ud over din energi og dit overskud i jobsøgningen.

Her får du fire råd til at klare dig bedst muligt igennem en periode med jobsøgning som ledig:

1) Tal med andre i samme situation 

De forstår dig bedre, men pas på ikke at blive "smittet" af eventuelle negative følelser og negativt humør. Tal også med nogen der har fået et job – og lær af det, de har gjort.

2) Accepter og forvent humørsvingninger

Hold samme døgnrytme, så søvnmønstret ikke brydes, og oprethold en normal dag, hvor du ”arbejder fra 9-16” - altså søger job og dernæst holder fri.

Dyrk de små sejre - fx når du har sendt en ansøgning eller holdt et kaffemøde med en potentiel arbejdsgiver eller i dit netværk. Dyrk dit netværk.

Få overblik over økonomien og se, hvad du kan gøre der.

Det er mere belastende ikke at kende fakta end at vide, at man måske skal spare i en periode.

 3) Vær opmærksom på mørke tanker 

Læg mærke til, hvad du tænker - altså siger til dig selv inde i hovedet.

Øv dig i at lade tankerne være.

Dvs. giv slip på tankerne i stedet for at køre i ring og være i dialog med dem og gå og ”tykke drøv” på dem, for så vokser de bare.

Hvis dine tanker tager over og fylder for meget, kan du søge hjælp hos en psykolog til at arbejde med dem.

4) Styrk selvtilliden

Du kan eksempelvis bede udvalgte personer i din venne- og omgangskreds om at skrive nogle få linjer om, hvad de oplever, du er god til, og hvad der er særligt positivt ved dig som person. Det giver selvtillid og kan bruges i jobsøgningsprocessen.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte erhvervspsykolog Pernille Rasmussen her [email protected]

GDPR