Helle drømmer om at arbejde mere hjemme

Helle_R__nlev_hjemmearbejdende_Foto_Michael_Drost_Hansen_HK_Kommunal
Helle Rønlev vil gerne fortsætte med at arbejde hjemme - også efter corona. Men vil ikke helt undvære at se sine kolleger Foto: Helle Rønlev hjemmearbejdende Foto Michael Drost-Hansen HK Kommunal
4. feb. 2021 16.30
For indkøber og økonomimedarbejder Helle Rønlev ville det være optimalt, hvis hun kunne arbejde halvt hjemme og halvt på kontoret i fremtiden. Hun elsker muligheden for fordybelse, men savner at være en del af et fællesskab.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

- I starten var det en stor berigelse, og det kørte bare – nu kan jeg godt mærke, at jeg virkelig savner mine kolleger, fortæller 58-årige Helle Rønlev, der er indkøber og økonomimedarbejder på et plejecenter i Aarhus Kommune, til HK Kommunal.dk.

Hun har været hjemsendt på fuld tid siden første corona-nedlukning. Det passede hende glimrende. I hvert fald i starten.

LÆS OGSÅ: Over halvdelen af danskerne siger nu 'ja' til mere hjemmearbejde efter corona

- Normalt står jeg op kl. 5, nu kunne jeg sove til 6.30 og stadig møde kl. 7 – det kan altså godt mærkes, siger hun med et grin.

Hjemmearbejdet var helt nyt

Helle Rønlev har aldrig tidligere arbejdet hjemme, før statsministeren lukkede landet ned i marts sidste år, for hvorfor skulle hun dog det? Men fra den ene dag til den anden skulle hun finde sig til rette på hjemmekontoret, og det gik langt over forventet.

- Jeg er vild med den ro, hjemme­arbejdet giver. Der er plads til fordybelse, og man sparer transporten.

Følelsen af fællesskab smuldrer

I Helle Rønlevs team mødes de på Teams én gang ugentligt, mens de 1-2 gange ugentligt ses tre og tre til virtuelle “kaffe­møder”. Her kan de snakke om alt det, der ikke er fagligt.

- Det fungerer super, fordi vi kun er tre ad gangen, så man kan se hinandens ansigtsudtryk. Det er altafgørende, at vi på den måde har kunnet holde fast i det kollegiale fællesskab, selvom det selvfølgelig ikke er det samme som at mødes fysisk.

LÆS OGSÅ: Nogle af os bliver depressive af hjemmearbejde: 'I bund og grund er vi sociale væsner'

Og netop det fysiske møde med kolleger er det, der trækker mest ned i det permanente hjemmearbejde.

- Jeg savner limen og al sniksnakken. Hele følelsen af at høre til i et fællesskab – det bliver mere og mere pseudo og glider mig af hænde. De sidste måneder har jeg virkelig kunnet mærke savnet, og når jeg ser mine kolleger på Teams, tænker jeg “fuck, hvor jeg altså savner dem!” Vi er nødt til at ses fysisk, ellers smuldrer det, forklarer Helle Rønlev.

Det skal være frivilligt

Alligevel håber og tror hun på, at hjemmearbejdet er kommet for at blive, når faren for coronasmitte driver over.

LÆS OGSÅ: Psykologer: Ansatte i knæ efter måneders corona-hjemmearbejde

- Det optimale ville være en 50/50-ordning, hvis man kunne få det til at passe ind. Men det skal også være sådan, at dem, som ikke kan holde hjemme­arbejde ud, har mulighed for at komme ind hver dag. Hjemmearbejde skal være frivilligt, så det er vigtigt, at vi finder et fælles fodslag, så det ikke bliver en spare-plan. Det skal være win-win for alle, lyder det fra Helle Rønlev.