Henning Overgaard afslører sin første opgave som 3F-formand

20211129_84A9120__2_
Meget tyder på, at Henning Overgaard vælges til ny formand på 3Fs ekstraordinære kongres i Odense 8. april.
3F's næste formand kan meget vel hedde Henning Overgaard, og han er klar til at gå i offensiven. I første omgang vil han forsvare et højaktuelt politisk emne, og så er han klar til at gå i kødet på arbejdsgiverne.

Der er udsigt til fredsvalg i 3F. Lige nu er der kun én kandidat til formandsposten i landets største fagforbund; forbundssekretær Henning Overgaard. Og hovedbestyrelsens frist for at melde sig udløber i dag, så sagen bør være afgjort. 

Spillet om magten i 3F ser altså ud til at være afgjort, nærmest inden det er gået i gang. Så Overgaard kan formentlig godt begynde at flytte sine ting ind på det tomme formandskontor, der blev ledigt, da et mildt sagt rodet privatliv i januar reelt tvang Per Christensen ud af formandskontoret.

Vil forsvare Arne-pensionen

Henning Overgaards vestjyske hjerte har siden de helt unge år banket for social retfærdighed, og han tør allerede nu afsløre, hvad hans første opgave bliver, hvis han bliver formand.

I første omgang gælder det et forsvar af Arne-pensionen. Overgaard har nemlig noteret sig, at flere borgerlige partier ønsker et opgør med reformen. Arne skal ikke alene forsvares. Hvis det står til formandskandidaten skal ordningen tværtimod udvides. I hvert fald så længe Folketinget fortsætter med at lade pensionsalderen stige.

- Arne-pensionen har skabt en enorm tryghed på det danske arbejdsmarked. Men jeg oplever desværre, at det politiske system har fralagt sig ansvaret for, hvordan befolkningen kan motiveres til at arbejde længere tid. I stedet foregår det hele i regneark, hvor pensionsalderen automatisk fortsætter med at stige. Og så er det klart, at vi er nødt til at fremtidssikre Arne, fortæller Henning Overgaard til A4 Overenskomst.

Han lægger ikke skjul på, at han i det hele taget venter spændt på de anbefalinger, Pensionskommissionen snart offentliggør, da vi mødes i 3F's forbundshus på Kampmannsgade 4 i det indre København.

- Jeg forestiller mig, at jeg skal kæmpe for det, vi én gang har opnået. Og så må vi tage bestik af pensionskommissionens anbefalinger.

LÆS OGSÅ: Leder i 3F fratræder efter Metoo-sag

Den tidligere kølehusarbejder mener, at pensionsalderen ligger fint på de 69 år, som blev besluttet af Folketinget i 2020. Men ifølge regeringens beregninger vil statskassen i fremtiden mangle 44 milliarder kroner årligt, hvis pensionsalderen fastfryses på 69 år.

Hvor vil du finde de penge?

- Jeg er tillidsmand, så jeg er vant til at forhandle om løsninger. Derfor lægger jeg mig ikke fast på noget nu. Men var det ikke rundt regnet 50 milliarder, som tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen gav i skattelettelser til de rigeste i Fogh-regeringens tid?

Alt andet end revolution i 3F

I visse kredse af 3F er der bekymring for, om Per Christensens pragmatiske linje vil blive sat over styr med en formand, der tidligere har været lokalpolitiker for Enhedslisten.

Men de bekymringer er fuldstændig grundløse, siger Henning Overgaard.

- Jeg er en af de mest pragmatiske og kompromissøgende fagforeningsfolk, hvis jeg selv skal sige det. Jeg lytter til alle argumenter, og jeg forsøger at bygge bro og finde løsninger. Det gælder både internt hos 3F, og det gælder i forhold til andre partnere, fastslår han.

Henning Overgaard er først og fremmest tillidsvalgt hos 3F, påpeger han. Han forklarer sit skift af partibog for nogle år siden med en erkendelse af, at vejen til at skabe vedholdende resultater for medlemmerne går via den socialdemokratiske tankegang.  

- Det underbygger pragmatismen i mig. Jeg lytter og kommer til en erkendelse, og når jeg har gjort det, træffer jeg en beslutning, tilføjer han.  

Henning Overgaard afviser løfter

Kilder i 3F fortæller til A4 Overenskomst, at grupper blandt forbundets godt 260.000 medlemmer kun vil bakke op om Henning Overgaard, hvis han giver håndslag på at ville videreføre Per Christensens politiske linje.

Da Overgaard annoncerede sit kandidatur til formandsposten, gjorde han netop klart, at han ønsker det. Præcis som han på posten som forbundssekretær igennem fem år har bakket op om den tidligere formands linje.

- Jeg har ikke lovet nogen noget, og det kommer jeg heller ikke til. Jeg mener ikke, jeg har skabt fjender i min faglige karriere, og målet om at samle hele 3F i et stærkt fællesskab bliver mit udgangspunkt, hvis jeg bliver formand, fastslår Henning Overgaard.

LÆS OGSÅ: Kølehus-socialisten, der kom ind fra kulden: Henning Overgaard vil være formand for 3F

Når det er sagt, gør han intet for at skjule, at han er inspireret af Per Christensen, som han har stor respekt for.

- Jeg kan ikke se nogen grund til at ændre på Pers kurs. Jeg synes, resultaterne taler for sig selv. Så jeg forestiller mig, at vi fortsætter i samme retning, siger Henning Overgaard.

Han mener, at Per Christensen traf den helt rigtige beslutning ved at træde tilbage efter afsløringen af hans dobbeltliv.  

- Jeg blev dybt skuffet over, at en dygtig og flittig kollega kunne optræde så moralsk forkasteligt i sit privatliv. Det tog han konsekvensen af, satte 3F’s arbejde for medlemmerne højest og trak sig som formand. Det har jeg stor respekt for, fortæller Henning Overgaard.  

Kursen skal trods alt justeres

Selvom Henning Overgaard ønsker at videreføre en resultatorienteret linje, proklamerede han alligevel ved offentliggørelsen af sit formandskandidatur, at han på to områder vil justere kursen.

3F skal tættere på medlemmerne, og arbejdsgiverne skal tage et større ansvar. 

- Det er ingen hemmelighed, at medlemstallet har været faldende alt for længe. Jeg har været en af dem, som i mange år har talt for, at vi i højere grad skal prioritere indsatsen for at vende udviklingen, fastslår Henning Overgaard.

På 3F’s kongres i 2016 blev der fastsat en ambition om at nå op på 300.000 medlemmer, og siden dengang har Henning Overgaard haft ansvaret for organiseringsindsatsen.

Har din indsats så været god nok?

- Det mener jeg helt klart. Jeg mener også, at vi har knækket kurven. Vi har godt nok ikke vendt udviklingen. Men det ser langt bedre ud, end de prognoser vi kiggede ind i for 10-15 år siden, siger Henning Overgaard.

Han mener, at 3F ligger på en tredjedel af forudsigelserne fra dengang. 

- Vi er ikke i mål, men jeg mener, at vi har bevist, at jeg kan levere nogle løsninger, som fællesskabet tror på, fortæller Henning Overgaard.

Han har umiddelbart ingen planer om at sænke kontingentet.

- Det koster at skabe tryghed i arbejdslivet. Vi skal ikke levere et overskud, så vi prøver at sætte kontingentet til det, der skal til for at levere de kerneydelser, som medlemmerne har brug for ude på arbejdspladserne. Men det kan godt være, at vi skal udfordre os selv i forhold til fleksibiliteten af vores kontingent, medgiver Henning Overgaard.

Henning Overgaards vestjyske hjerte har siden de helt unge år banket for social retfærdighed og faglig kamp for arbejdsmarkedets udsatte. Foto: Joachim Rode. Siden formandskontoret blev ledigt i januar, har mange betragtet Henning Overgaard som en stærk kandidat og favorit til at tage over. Det er måske forklaringen på, at ingen endnu har turdet udfordre ham op til den ekstraordinære kongres i Odense om seks uger.

Formelt set er der ingen frist for at stille op. Alle medlemmer kan i princippet stille op helt frem til afstemningen på den ekstraordinære kongres i Odense 8. april.

Overgaard tager da heller intet for givet. 

- Jeg tror, det kan være sundt med et kampvalg, hvis det er et valg om to forskellige retninger. Jeg tror også, der er tider, hvor det er sundt at finde fælles fodslag, når man er enige om retningen. Det må medlemmerne afgøre, fortæller Henning Overgaard.

LÆS OGSÅ: Faglig kommentator: Det ser ud til, at 3F har fundet sin nye formand

Men peger de 730 delegerede i Odense på Overgaard, kan arbejdsgiverne se frem til en opsang.

- De skal komme i sving og bruge nogle flere kontingentkroner fra de store velpolstrede virksomheder til at være med til at organisere vores arbejdsmarked. Når vi bruger medlemskroner på at få virksomheder til at melde sig ind hos Dansk Arbejdsgiverforening, så der kan tegnes overenskomst, så øger vi deres organisering. Når vi beder arbejdsgiverne give os bedre forudsætninger for at organisere medlemmer, slår de ud med armene og bidrager rent ud sagt ikke med en skid, siger Henning Overgaard.

Han mener også, det er for slapt, når arbejdsgiverorganisationer ikke vil kommentere på, at deres medlemsvirksomheder involveres i sager om social dumping. Arbejdsgiverne må stemple ind i debatten og forsvare det overenskomstdækkede arbejdsmarked, siger han.

Tror du, du får arbejdsgiverne med på at tage mere ansvar, når du står og banker dem i hovedet med, at de ikke bidrager med en skid?

- Hvis vi tillidsmænd- og kvinder ikke siger det til dem, hvor skulle de så høre det fra, spørger han.

Henning Overgaard har altid været kendt for at sige sin mening, og det har han ikke tænkt sig at lave om på som formand.

- Hver fugl synger med sit næb. Jeg tror, det er klogt, at medlemmerne kan mærke deres fagforening. Og jeg vil selvfølgelig tage bestik af, at alle medlemmer skal kunne se sig selv i mine udtalelser. Arbejdsgivere og politiske modstandere kan godt opleve mig som hård, men de oplever mig også som ordentlig.

3F's ekstraordinære kongres 8. april

Den nye formand for 3F skal vælges ved en ekstraordinær kongres den 8. april i Odense Congress Center. Valget afgøres af 730 delegeredes stemmer.

3Fs hovedbestyrelse har tidligere opfordret kandidater til at melde sig på banen inden 1. marts. 

Henning Overgaard, som har været forbundsformand siden 2013, er den eneste kandidat, der har meldt sig.  

3F’s hovedbestyrelse fastslog i begyndelsen af februar, at kandidater til formandsposten skulle melde deres kandidatur senest mandag i denne uge, hvis de ønsker at være en “del af den demokratiske proces”.

I Odense skal 730 delegerede vælge den nye formand. 

GDPR