Henrik Qvortrup ændrer kurs: Erkender egen fyring

20220422114511463_1000
Cavlingprisen 2021 uddelesHenrik Qvortrup siger nu åbent, at han blev fyret som chefredaktør på Ekstra Bladet. (Arkivfoto). Foto: “lafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Henrik Qvortrup siger nu, at han blev fyret som chefredaktør på Ekstra Bladet og pressemeddelelse var løgn.

Da Henrik Qvortrup den 4. april annoncerede, at han var færdig som chefredaktør på Ekstra Bladet, var det med en forklaring om, at han havde opdaget, at journalistikken var vigtigst for ham.

Men det var en løgn, og han blev fyret, siger han nu i sin egen mediepodcast Q&Co.

- Det var en løgn, når jeg i pressemeddelelsen skriver, at jeg pludselig havde fundet ud af, at jeg hellere ville lave podcast og politiske kommentarer, fordi det ville jeg meget hellere end at være chefredaktør, siger han.

I podcasten fortæller han, at han den mandag blev kaldt på administrerende direktør for JP/Politikens Hus Stig Ørskovs kontor og blev stillet over for et valg om at stoppe, som han ikke kunne sige nej til.

Og at han var i en form for granatchok, der gjorde, at han accepterede den falske forklaring.

Den dag sagde Stig Ørskov til Ritzau:

- Når vi er kommet i den situation, at Henrik siger, at han brænder mere for journalistikken end for ledelse, så må vi reagere på det.

I podcasten siger Henrik Qvortrup, at han "må antage", at Stig Ørskov også ved, at forklaringen i pressemeddelelsen var forkert.

Henrik Qvortrup har fået kritik for efter udmeldelsen den 4. april ikke at stille op til interview og for at have fastholdt en forklaring i flere dage, der virkede mindre sandsynlig.

I podcasten siger han, at han ikke ville sige noget, fordi han følte, at det var hans arbejdsgivers ansvar at stå inde for den forklaring, der blev givet i pressemeddelelsen.

Henrik Qvortrup var en kontroversiel ansættelse til posten som ansvarshavende chefredaktør. Efter en kometkarriere som spindoktor, politisk journalist og politiske redaktør på store medier.

Han var chefredaktør for Se & Hør fra 2001 til 2008. I den tid var han ansvarlig på bladet, mens det ulovligt frembragte oplysninger om kendte mennesker. Noget Henrik Qvortrup fik en dom for.

Efter dommen arbejdede han selvstændigt, men blev politisk redaktør på B.T. i 2020. Det var herfra, han blev hyret til posten som ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet.

Siden sin ansættelse gjorde Henrik Qvortrup sig bemærket flere gange.

Han bad avisens debatredaktion om at bringe færre kritiske læserbreve om ham, optrådte hyppigt med private historier i avisens spalter og hans ledelsesstil blev kritiseret.

/ritzau/

GDPR