Rekordpris: Sælg dit guld nu

20190829142842404_1000
Produkter i både guld og sølv, der ikke bliver brugt til noget derhjemme, kan give lidt ekstra kroner i kassen. (Arkivfoto) Foto: Adrian Dennis/Ritzau Scanpix
Hvis dine arvesmykker bare samler støv, kan du overveje, om de høje guldpriser er en anledning til at sælge. Du kan også sælge dine guldplomber.

Har du arvet en bunke guldsmykker, som siden da ikke er blevet luftet fra deres hi i smykkeskrinet?

Så har du måske overvejet, om de urørte smykker kan veksles til penge til en solskinsferie.

Priserne på guld bevæger sig dagligt - og for tiden er de på et historisk højt niveau, fortæller Ole Sloth Hansen, som er råvareanalytiker hos Saxo Bank.

- Efter at prisen på guld har ligget mere eller mindre stille, så har vi gennem de seneste par måneder set den stige i vejret. Og det tiltrækker fornyet interesse i markedet, fortæller Ole Sloth Hansen.

Det er dog ikke ensbetydende med, at analytikeren vil råbe "sælg" - endnu. Han tror nemlig på, at der kan være en yderligere stigning på vej.

- Når man ser så markant et brud opad, så er det en indikation på, at der er nye trends på vej, siger han.

Han forklarer, at det er usikkerheden på de globale markeder, negative renter og handelskrig mellem USA og Kina, der får investorerne til at søge tilflugt ved at investere i guld.

- Derfor ligger guld lige nu og tikker opad. Spørgsmålet er så, hvor langt den skal op. I dag ligger kursen på omkring 1500 dollar per ounce. Den er allerede steget 16 procent i år, siger Ole Sloth Hansen.

- Men jeg ser ikke noget i vejen for, at den kan kravle opad til omkring 1600 dollar, tilføjer han.

I slutningen af maj var kursen under 1300 dollar per ounce rent guld. Det svarer i mere hjemlige tal til et spring fra godt 41.000 kroner per kilo til knap 50.000 kroner per kilo i dag.

LÆS OGSÅ: Jonatan Spang får nyt job

Priserne baserer sig på markedet for finguld i London. Hvor meget du kan få for dine smykker, afhænger af, hvor meget rent guld der er i.

Det kan du afkode, hvis du ved, hvor mange karat du har mellem hænderne.

- Det kan du se, hvis guldsmykkerne er stemplede indeni, siger Henrik Knakkergaard, som er medejer af Guldsmed Dirks.

Der kan stå 8k for 8 karat, men der kan også stå et tal, som indikerer hvor meget rent guld, der er i.  8 karat guld stemples med 333, fordi det indeholder 333 promille rent guld, mens 18 karat får stemplet 750.

- Man kan også komme med tandguld, selv om det lyder lidt makabert.

- Mange ældre har fået taget en tand ud, hvor der faktisk er meget guld i, og det er typisk 18 karat. Så sådan en hel overmund er altså mange penge værd, siger Henrik Knakkergaard.

LÆS OGSÅ: Golfklub får påfugle som vagthunde

Sølvpriserne er ikke på samme høje niveau som guldet, men priserne er stadig relativt høje, fortæller Henrik Knakkergaard.

Så har du et sæt sølvtøj liggende til 12 personer, som aldrig har været oppe af skuffen, kan det også være værd at overveje et salg.

Sådan sælger du dit guld

- Der findes en lang række dedikerede opkøbere af guld. Du kan også gå til din lokale guldsmed og få et tilbud. 

- Prisen på guld svinger hver dag - ligesom aktiepriserne.

- Tjek prisen hos forskellige opkøbere, da det kan variere, hvor høj en pris du rent faktisk kan få.

Kilde: medejer af Guldsmed Dirks Henrik Knakkergaard.

GDPR