HK Hovedstaden: Offensiv boligplan kan gi’ byen bedre balance

20211012-125514-L-1920x1280we
Her er det Domeas almene boligforening Orienten i Nordhavnen i København, hvor boligministeren fik en rundvisning i forbindelse med udspillet. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

København vokser.

SIDEN 1995 ER DER KOMMET 34 PROCENT FLERE KØBENHAVNERE. Befolkningsvæksten forventes at fortsætte frem mod 2030. Men den positive udvikling har en mørk bagside, der truer med at gøre København utilgængelig for socialformidleren, sygeplejersken og skolesekretæren og andre med helt almindelige indkomster. 

Udviklingen sætter boligmarkedet under pres og sender boligpriserne på skyhøj himmelflugt, som vi har set gennem den seneste årrække. Derfor glæder det mig som formand for 80.000 HK-medlemmer i hovedstadsområdet, at regeringen nu vil afsætte 10 milliarder kroner til en ny boligfond, der skal finansiere 22.000 nye almene boliger i de store danske byer frem mod 2035.

Planen kan blive et definerende og afgørende skridt for at undgå den tiltagende opdeling af København i udsatte og velhavende boligområder.

Hvis vi vil skabe balance i hele Danmark, er forudsætningen også, at der er balance i vores store byer.
Christian Grønnemark, formand for HK Hovedstaden

Forslaget vil få stor positiv betydning for de mange HK’ere, som dagligt må pendle ind på job i København. Det gælder klinikassistenter, laboranter, lønkonsulenter, systemadministratorer, grafiske designere, beskæftigelseskonsulenter, bogholdere og mange andre af HK’s faggrupper, som bor langt fra arbejdspladserne.

FOR FREM FOR AT HÆNGE I DE DAGLIGE BILKØER på Hillerød-, Helsingør- eller Køgemotorvejen vil de med regeringens plan kunne slå sig ned med deres familier i København eller omegn. Det er vigtigt for balancen i byerne, for HK’s medlemmer skal naturligvis have råd til at bo her.

Planen indeholder også et forslag om 4.000 studieboliger, og regeringen handler med udspillet aktivt for at forebygge yderligere mangel på studieboliger. Det er efter min mening på høje tid, at regeringen gør en kvalificeret indsats for at sikre, at der er plads til alle, også i København og omegn.

I Danmark skal alle have mulighed for at blive en del af fællesskabet. Og alle skal kunne slå sig ned i byerne uanset størrelsen på ens pengepung. Derfor er der åbenlyst brug for mange flere almene boliger, og det nye forslag fra regeringen kan pege i retning mod en hovedstad i bedre balance.

København skal være en blandet by, hvor mennesker med forskellige baggrunde og i forskellige livssituationer bor sammen, dør om dør. 
Christian Grønnemark, formand for HK Hovedstaden

Forslaget vil give 22.000 nye almene boliger, og regeringen lover, at en 80-90 m2 lejlighed vil koste omkring 8.000 kroner om måneden. Det betyder, at almindelige lønmodtagere som kontoransatte, lægesekretærer, håndværkere og politibetjente kan bo i København med deres familier.

I REGERINGENS PLAN LIGGER OGSÅ ET FREMSYNET forslag om pulje på 1 milliard kroner, som skal give almene boligorganisationer chance for at købe private udlejningsboliger og ændre dem til almene boliger. Det giver god mening og vil betyde flere almene boliger i centralt beliggende bydele, der allerede er fuldt udbyggede.

Hvis vi vil skabe balance i hele Danmark, er forudsætningen også, at der er balance i vores store byer. Når det som nu er svært eller umuligt for almindelige mennesker at finde en bolig, og når nye boligområder er på vej til at udvikle sig til velhaverkvarterer, så skrider balancen. Med sit nye forslag sætter regeringen sig i min optik i spidsen for at medvirke til at sikre, at landets store byer kan nærme sig balance.

Der skal være plads til alle i det danske velfærdssamfund. Det gælder også i vores store byer. København skal være en blandet by, hvor mennesker med forskellige baggrunde og i forskellige livssituationer bor sammen, dør om dør. 

Regeringens plan sætter kursen for en bedre balance i de store byer. Det er afgørende vigtigt at blande beboerne i byen, for det giver liv, forståelse og sammenhold.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR