HK's nye næstformand efter chokvalg: - Det var ikke koordineret

samsing2
Mads Samsing har været næstformand i HK Kommunal siden 2012. Nu er han næstformand for hele HK. Foto: Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Det kom som et chok, da en spritny næstformandskandidat pludselig ryddede bordet i en overvældende valgsejr. Ifølge HK's nye næstformand, Mads Samsing, var der ikke tale om et koordineret kup.

Der gik et sus gennem Falkonersalen, da HK Kommunals formand, Lene Roed, indtog talerstolen, kort inden næstformandsvalget i HK gik i gang.

Hun ville gerne opfordre Mads Samsing, næstformand i HK Kommunal, som en tredje, og helt ny kandidat til posten.

LÆS OGSÅ: Gyservalget afgjort: HK har fået sin første kvindelige formand

Det var en god idé med en næstformand med baggrund hos de offentligt ansatte HK'ere, når den nyvalgte formand, Anja C. Jensen, har en baggrund i HK Privat, lød det.

En time senere var Mads Samsing valgt som HK's næstformand med stemmer fra 231 af de 355 delegerede.

A4 Overenskomst fangede den nyvalgte nummer 2 kort efter valgsejren.

Hvordan kom det i stand, at du meldte dit kandidatur på kongressen?

- HK er en kompleks størrelse. Der er rigtig mange balancer, der skal overholdes, for at vi kan stå stærkest og HK kan tale med en fælles stemme. Som formandsvalget faldt ud, og de næstformandskandidater, der var i spil, var det min vurdering, at jeg ved at melde mit kandidatur kunne sikre de balancer. Det synes jeg også, kongressen kvitterede for ved at lave så klart et valg.

Hvor lang tid har det været planen, du skulle stille op?

- Det har ikke været planen ret længe. Der har været en lang forudgående valgkamp, som jeg har meget stor respekt for. I det, at der kom en kandidat i Pernille Lange (næstformand for HK Stat Hovedstaden, red.) der havde den samme analyse som jeg, har der været nogle snakke i salen, som gjorde, at jeg mente, det var det rigtige at gøre. Det synes jeg, er blevet bekræftet med så overvældende et flertal.

Men du har vel vidst det i et stykke tid?

- Jeg har da vidst det i et stykke tid, men ikke særlig lang tid. Vi snakker godt og vel en uge.

Hvem havde du aftalt det med?

- Jeg havde jo aftalt det med Lene Roed, men det er ganske få andre, vi har talt med.

Kan du forstå, når du vinder med 231 stemmer ud af 355, at folk tænker, at det må være koordineret?

- Ja, det kan jeg godt forstå, hvis de tænker. Men det er ikke koordineret bredt. Vi er meget få, der har talt sammen om, hvad vi kan gøre ud fra de snakke, der har været på kongressen og gennem et stykke tid. Så det har ikke været koordineret.

Du træder i Martin Rasmussens fodspor. Hvordan har du tænkt dig at agere som næstformand?

- Jeg har tænkt mig at finde ud af, hvordan jeg skal være næstformand i et samspil med Anja, og hvordan hun ønsker at være formand. Vi kommer fra sammenlignelige baggrunde som næstformand i hver vores sektor, og nu indtager vi hver vores rolle i formandsskabet. Det giver en fantastisk mulighed. Vi deler den samme drøm og den samme ambition om, at HK skal være bedre til at tale med en stærk fælles stemme.

Nu har vi i månedsvis hørt en del om de andre kandidaters politiske platform. Hvad er Mads Samsings mærkesager?

- De ligger inden for de samme områder som de øvrige mærkesager, der blev præsenteret i valgkampen. Som jeg sagde i min præsentationstale stod næstformandsvalget ikke mellem forskellige retninger, det stod mellem forskellige profiler. Det handler om arbejdsmiljø, arbejdsmarkedspolitik, uddannelse, og det ville det gøre uanset, hvilken kandidat, der blev valgt. 

Er du enig med din nye formand Anja C. Jensen i, at HK står på en brændende platform?

- Vi står på en brændende platform i den forstand, at analyserne viser, at vi kommer til at miste 30.000 medlemmer inden for få år, hvis vi ikke justerer kursen. Men jeg synes også, det er vigtigt, at vi kan tale nok så meget om brændende platforme, men det vi kommer til at vinde kampe og få flere medlemmer på, er ved at tale om det brændende ønske om, at i morgen bliver bedre end i dag.

Hvor adskiller du dig mest fra den nye formand?

- Det åbenlyse er, at vi er mand og kvinde. Men vi har også forskellige baggrunde, og det er lige præcis det, der skal sikre balancen. Der er formentlig nogle forskelle i, hvordan vi griber tingene an, men det er det, der gør, at vi taler med en samlet stemme og får den indflydelse, der er til HK's fælles stemme. 

Hvad er det første, du gør som næstformand?

- De næste mange måneder er planlagt ud fra, at jeg er næstformand i HK Kommunal og med ét står jeg i en helt ny rolle. Så det første, jeg skal have gjort, er nok at få tilpasset min kalender. Det har jeg heldigvis nogle rigtig dygtige HK'ere til at hjælpe mig med. Og så er det vigtigt, at Anja og jeg meget hurtigt får talt sammen.

- Det har jo nok ligget i kortene forud for kongressen, at hvis Anja blev valgt, ville Jesper Thorup blive næstformand. Pludselig er hun valgt med mig som næstformand. Vi har ikke haft mange måneders dialog. Jeg har aldrig været i tvivl om, at Anja kunne blive en glimrende formand for HK, men det er også vigtigt, at den rette næstformand kan sikre balancerne. Nu skal vi have talt om, hvordan vi får det til at fungere. Og det bliver skidegodt.

Næstformandsvalgets andre kandidater, Østjyllands afdelingsformand, Jesper Thorup, og HK Stat Hovedstadens næstformand, Pernille Lange, fik henholdsvis 97 og 22 stemmer. Fem delegerede stemte blankt.