Ny 3F-profil advarer Mette Frederiksen mod at tage Løkke med i regering

20221102-204444-L-1920x1279we
Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i spidsen fik 9,3 procent af stemmerne og blev det tredjestørste parti ved folketingsvalget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Flere i Socialdemokratiets faglige bagland fortæller til A4 Aktuelt, at de foretrækker Jakob Ellemann-Jensen som regeringspartner fremfor Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen.

Efter en dags pause er regeringsforhandlingerne genoptaget - og nu flyttet fra statsministerens embedsbolig, Marienborg, til Statsministeriet på Christiansborg.

Det er fortsat Mette Frederiksen, der som kongelig undersøger sidder for bordenden og afsøger muligheden for, med hendes eget ønske, at danne en bred regering over den politiske midte, hvilket er en sjældenhed i dansk politik.

I starten af denne uge har forhandlingerne drejet sig om de massive problemer i sundhedsvæsenet - noget som Lars Løkke Rasmussen (M) har stor erfaring med og et politisk område, som han også under valgkampen markerede sig på.

Men nu advarer flere socialdemokratiske medlemmer med fremtrædende roller i fagbevægelsen om at lukke formanden for Moderaterne med ind i en regering.

"Jeg tror, Løkke er svær at styre. Jeg kan godt blive lidt bekymret for, at han er lidt for meget sin egen herre," lyder det fra Lene Krabbe Dahl, der er 3F's nyvalgte forbundssekretær, og som har siddet både i Socialdemokratiets hovedbestyrelse og været en del af byrådet i Aalborg for partiet.

Sideløbende med Mette Frederiksens regeringsforhandlinger har formanden for Moderaterne selv ‘skyggeforhandlet’ med flere partier, hvilket ifølge Lene Krabbe Dahl er udtryk for, at Løkke “forsøger at kortslutte” processen om regeringsdannelsen.

“Det er ikke at opføre sig særligt pænt, når nu der er udpeget en kongelig undersøger," siger Lene Krabbe Dahl, der samtidig mener, der er mere ordentlighed over Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

"Løkke kører med skjulte dagsordner"

Samme toner kommer fra Helge Albertsen, der er formand for forretningsudvalget i FH Vestjylland, formand i Dansk Metal Ringkøbing-Skjern og mangeårigt medlem af og byrådskandidat for Socialdemokratiet.

"Jeg stoler ikke på Lars Løkke på grund af den måde, han agerer og har gjort nu igennem mange år. Så kan man kun være utryg ved ham,” lyder det fra Helge Albertsen.

"Løkke kører med skjulte dagsordner hele tiden. Jeg synes også, det kommer til udtryk nu her,” siger han og henviser også til Lars Løkkes sideløbende forhandlinger med andre partier.

Derfor er Helge Albertsen skeptisk ved Moderaterne som allieret og så i stedet hellere, at en regering hen over midten bestod af Venstre.

"Altså Lars Løkke, han er falsk, han er simpelthen så falsk. Det kan jeg ikke sige om Jakob Ellemann."

Under valgkampen afviste Ellemann konsekvent, at han kan indgå i en regering med Socialdemokratiet, men efter valget i sidste uge har Venstre-formanden blødt en smule op.

Ved en partilederdebat i Publicistklubben i sidste uge blev han igen spurgt til en mulig regeringskonstellation med både S og V, og her lød svaret fra Ellemann nu: “Lad os se”.

Jakob Lykke er formand for transportgruppen i 3F Esbjerg og sidder i byrådet for Socialdemokratiet. Også han mener, at Ellemann umiddelbart vil være at foretrække frem for Løkke.

"Venstre har været med til at indgå mange aftaler under COVID-19. De har taget det ansvar, og jeg er ikke sikker på, at Lars Løkke vil stå til ansvar på samme måde. Han har kun en ting i sigte, og det er at sikre ham selv og så ingen andre. Og det er der sådan set ikke noget nyt i med ham jo,” lyder det fra Jakob Lykke.

Venstre vil teste reformvillighed hos S

Torsdag er forhandlingerne blevet genoptaget, og nu er det økonomi og inflation, der er i fokus. Ellemann vil givetvis have garantier for reformer og et øget arbejdsudbud, før han kan indgå i en regering med Mette Frederiksen, hvilket også vil være på tapetet under forhandlingerne i de kommende dage.

Indtil videre er det kun Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen, der er blevet siet fra i regeringsforhandlingerne. Dermed er både Ellemann og Løkke i den grad fortsat i spil som mulige regeringspartnere for Mette Frederiksen.

Allan Andersen, formand for 3F Holbæk-Odsherred samt byrådsmedlem for S, understreger, at han ikke har megen fidus til nogen af dem. Dog siger han, at han har mere tillid til Ellemanns karakter end til Løkkes.

"Jeg har aldrig brudt mig om Lars Løkke. Han er en karakter, som jeg simpelthen ikke bryder mig om. Han bruger andre folks penge, og han er ikke til at stole på,” siger Allan Andersen, der dog understreger, at han har tillid til, at Mette Frederiksen tager den rigtige beslutning - uanset hvordan den fremtidige regeringskonstellation vil se ud.

GDPR