Hovedstadens Beredskab taber udbud: FOA kan miste hundredvis af medlemmer til 3F

20201123-121752-3-1920x1279we
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Efter 100 års ambulancekørsel i hovedstaden har Hovedstadens Beredskab tabt udbud til Falck. Dermed kan knap 270 ambulancereddere skifte fagforening fra FOA til 3F.

Falck fortsætter som leverandør af ambulancetjeneste til Region Hovedstaden, når den nuværende udbudsperiode udløber i januar 2023.

Et stykke historie bliver revet væk, mener FOA, som i dag organiserer de knap 270 operative ambulancereddere, der bliver direkte ramt af overdragelsen. Hovedstadens Beredskab, som tidligere hed Københavns Brandvæsen, har siden 1898 været med til at tegne ambulancetjenesten i Danmark. Men nu er det slut. 

LÆS OGSÅ: Selvforstærkende proces rammer fødegangene i hovedstaden: - Det er enormt kritisk

Det ærgrer Thomas Brücker, som er næstformand i Teknik- og Servicesektoren hos FOA, og som selv har arbejdet som både paramediciner og brandmand hos Hovedstadens Beredskab i 21 år.

- Når en kommunal arbejdsplads mister et stort arbejdsområde, er der ikke stor sandsynlighed for, at de kommer tilbage, og det er rigtig ærgerligt. Vores arbejdsplads har været helt særlig, og derfor er jeg enormt skuffet, siger Thomas Brücker til A4 Overenskomst. 

FOA mister redderne til 3F

Når Falck overtager driften, betyder det samtidig, at ambulanceredderne ikke længere skal arbejde efter FOA’s overenskomst, som forhandler overenskomster for redderne ansat i det offentlige, mens 3F forhandler for privatansatte. 

Alligevel vil Thomas Brücker ikke kalde Hovedstadens Beredskabs tab for et nederlag for FOA. 

- FOA mister selvfølgelig nogle medlemmer på det her. Det er trist, men jeg synes ikke, at det skal tage fokus i denne sag. Først og fremmest ærgrer det mig, at en privat aktør som Falck igen overtager markedet fra en offentlig arbejdsgiver. En kommunal eller regional aktør må ikke underbyde. Det kan man som privat aktør, og det er jeg bekymret for er tilfældet i denne sag, konstaterer Thomas Brücker.

FOA har derfor søgt aktindsigt i prisforskellene på buddene fra Hovedstadens Beredskab og Falck. Den har de endnu ikke fået svar på.

LÆS OGSÅ: I 2008 opgav Bent Hansen forhandlinger - nu gør Kühnau det samme

Manglen på ambulancepersonale i Region Hovedstaden fik tidligere i år FOA til at råbe vagt i gevær, og Thomas Brücker spår, at manglen bliver væsentligt større i de kommende år. 

Lars Gaardhøj (S), som er regionsrådsformand i Region Hovedstaden, glæder sig over resultatet af udbuddet.

- Akut syge borgere i hovedstadsregionen kan også fremover regne med en behandling af høj kvalitet, når de får brug for en ambulance. Vi har valgt to udviklingsorienterede leverandører, der vil levere bedste kvalitet til bedste pris, så ambulancerne er gearede til fremtiden. De kommende leverandører vil sammen med regionen stå for den nytænkning og forandring, der skal til for at udvikle området og sikre et tæt sammenspil med hospitalerne om den akutte behandling af patienterne, siger han i en pressemeddelelse.

Ambulancekørsel privatiseres i hovedstaden 

Regionsrådet i Region Hovedstaden har besluttet, hvilke leverandører der skal køre ambulancer i hovedstadsregionen fra 2023 og seks år frem. 

Falck har vundet udbuddet foran den nuværende offentlige aktør, Hovedstadens Beredskab, og den private leverandør skal i de kommende år stå for 75 procent af ambulancekørslen, mens regionen selv skal stå for de resterende 25 procent. 

Når Falck overtager driften, betyder det samtidig, at ambulanceredderne ikke længere skal arbejde efter FOA’s overenskomst for ambulancereddere i det offentlige. I stedet er det 3F, der forhandler overenskomster for ambulancereddere ansat i det private.

Udbuddet bestod af i alt fire delaftaler. Med den nye kontrakt overtager Falck tre af de store delaftaler samt Bornholm, mens Region Hovedstadens Akutberedskab overtager én delaftale med base i Hvidovre.

GDPR