Minister rystet efter afsløring af asbest-skandale: - Fuldstændig grotesk

20210827-134157-L-1920x1280we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er rystet over, at en byggeleder er politianmeldt og anklaget for at have udsat sine medarbejdere for stor fare.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har kun hovedrysten og ærgrelse til overs for, at en byggeleder er anklaget for at have begået dokumentfalsk for at skjule asbest for sine ansatte.

Det fortæller ministeren, da A4 Arbejdsmiljø mandag mødte ham på Arbejdsmiljørådgivernes arbejdsmiljøkonference i Nyborg.

- Det lyder helt forfærdeligt og nærmest inkriminerende. Det er fuldstændig grotesk, at medarbejdere i Danmark udsættes for det, siger Peter Hummelgaard.

Mandag kan A4 Arbejdsmiljø afsløre, at op til 20 håndværkere i mindst en uge har været udsat for farligt asbeststøv ved renovering af en stor etageejendom i Østersøgade og Bartholinsgade i København.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: - Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare

Byggelederen blev i sidste uge fyret med øjeblikkelig virkning af firmaet Snedkermester Arne Pedersen A/S, og et tømrersjak har nu meldt ham til politiet.

Jeg vil ikke på forhånd udelukke, at vi kan tage yderligere skridt i form af at bekæmpe asbest og forebygge, at medarbejdere i Danmark bliver udsat for asbest i arbejdsmiljøet
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)

Sjakket er blevet sendt hjem med løn, mens ejendommen langt om længe er ved at blive miljøsaneret af professionelle fagfolk.

Skaden kan dog allerede været sket. De er nu i overhængende fare for på sigt at udvikle asbestrelaterede sygdomme som lungehindekræft, der er dødelig.

- Vi har læst meget om asbest og følgesygdomme for at finde noget at berolige os selv med. Der er bare ikke en skid beroligende med det, vi har været udsat for. Der skal meget få asbestfibre til, før du kan blive alvorligt syg i fremtiden, siger tømrersvend Rikki Hansen.


Tømrersjakket, der nu har politianmeldt deres tidligere chef. Foto: A4 Medier

Mistænkt for at slette oplysninger

Byggelederen er konkret mistænkt for i en asbestprøve at have slettet et ’Ja’ til asbest for i stedet at tilføje et ’Nej’. Asbestprøven blev foretaget af den private analysevirksomhed Dansk Miljøanalyse.

Serie: Asbest i Danmark

Asbest er langt fra et overstået kapitel i dansk arbejdsmiljøhistorie. Selvom asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende siden 1980'erne, dør der alligevel cirka 300 mennesker om året som følge af påvirkning med asbest i Danmark.

A4 Arbejdsmiljø sætter i denne artikelserie fokus på de stadig højaktuelle udfordringer med det farlige stof.

A4 Arbejdsmiljø har forsøgt at kontakte byggelederen, hvis identitet vi er bekendt med, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Peter Hummelgaard vurderer på baggrund af sagen og den aktuelle bevågenhed, der er kommet på asbest i arbejdsmiljøet, at der muligvis kan være behov for politiske initiativer.

Minister udelukker intet

Ministeren skal om kort tid mødes med fagforbundet Blik og Rør, der tidligere har lavet et asbestudspil med syv forslag.

LÆS OGSÅ: Firma nappet to gange på kort tid: Overtrådte en række asbestregler

Et af forslagene lyder, at der skal nedsættes en asbest-arbejdsgruppe, der skal følge op på de initiativer, en anden arbejdsgruppe i 2018 fremlagde for den daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Jeg vil ikke på forhånd udelukke, at vi kan tage yderligere skridt i form af at bekæmpe asbest og forebygge, at medarbejdere i Danmark bliver udsat for asbest i arbejdsmiljøet, siger Peter Hummelgaard til A4 Arbejdsmiljø forud for mødet med Blik og Rør.

Christian Juhl, der er arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten, har desuden kaldt ministeren i samråd, delvist på baggrund af de mange sager om overtrædelser af asbestreglerne, A4 Arbejdsmiljø har kunnet dokumentere i løbet af august.

- Sagen fra jeres artikel er så grotesk, og man kan mærke på folk, der siger “hold da kæft, kan det passe?”, når det er så længe siden, vi afskaffede asbest i produktionen. Jeg tror også, ministerien er helt klar på at reagere. Alle kan se, det ikke kan passe, at der er mennesker i vores land, der bliver udsat for den slags i 2021, siger Christian Juhl. 

Selvom asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende siden 1980'erne, dør der alligevel cirka 300 mennesker om året som følge af påvirkning med asbest i Danmark.

GDPR