Hver anden velfærdsmedarbejder forsvinder: Borgmester vil gøre ufaglærte til faglærte

20200625-091540-L-1920x1280we
Socialforvaltningen i Københavns Kommune har problemer med at skaffe nok medarbejdere. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
25. aug. 2021 07.55
Nyt projekt skal afhjælpe Københavns Kommunes massive mangel på varme hænder.

Socialforvaltningen i Københavns Kommune bløder medarbejdere. 

Der er massiv mangel på varme hænder indenfor kommunens velfærdsområder, hvor der visse steder er en personaleomsætning på 50 procent - altså hver anden ansat forsvinder og bliver erstattet på et år.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen vil stoppe uddannelsessnobberi

Det vil socialborgmester Mia Nyegaard (R) nu forsøge at ændre med et nyt pilotprojekt, skriver Berlingske.

- En af de største udfordringer for fremtidens velfærd er mangel på hænder. I Socialforvaltningen kan vi se, at vi ikke kan rekruttere sosu-assistenter og sosu-medhjælpere, og dette bliver ikke bedre af, at regeringen har flyttet faguddannelserne ud, siger Mia Nyegaard til avisen.

'Medarbejderens Plan' skal gøre flere til faglærte

Socialborgmesteren vil gøre flere af forvaltningens ufaglærte velfærdsansatte til faglærte i håb om, at flere vil vælge at blive i jobbet.

Derfor foreslår hun at indføre et sæt rammer for, hvad en medarbejder kan bede sin arbejdsplads om. 

Under navnet "Medarbejderens Plan" skal kommunen tilbyde undervisning i læse- og stavefærdigheder og IT-undervisning, som ifølge Mia Nyegaard er kompetencer, mange velfærdsansatte mangler.

LÆS OGSÅ: Analyse: Der er tegnet en streg i sandet - hvad venter du på, Mette?

Men borgmesteren er også klar til at tilbyde mere og andet end uddannelse. Eksempelvis personalegoder som elcykler, der kunne være med til at tiltrække de eftespurgte velfærdsansatte, selvom København er en dyr by at bo i, forklarer hun til Berlingske.

Projektet er i første omgang rettet mod Den Sociale Hjemmepleje og bo- og dagtilbud på handicapområdet, hvor problemerne med at hyre nye - og beholde dem - er værst. 

I Den Sociale Hjemmepleje ligger den årlige udskiftning af medarbejdere på knap 30 procent. Tallet er 25 procent for hele Socialforvaltningen.