Hvordan undgår Ane Halsboe Joy Mogensens skæbne?

20210816-134721-L-1920x1280we
Ane Halsboe-Jørgensen afløste den 16. august Joy Mogensen som kultur- og kirkeminister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I sidste ende blev det Joy Mogensen selv, der trak stikket for en tumultarisk embedsperiode præget af hård kritik fra dele af kulturlivet, som nu er klar med ønsker og gode råd til hendes afløser.

Søndag gik Joy Mogensen til tasterne på Facebook. Hun var løbet tør for overskud og ønskede at træde tilbage fra posten som kultur- og kirkeminister, hed det i opdateringen.

Mandag blev hendes ønske efterkommet af statsministeren, og ministerrokaden blev eksekveret. Ny kvinde på pinden i Mogensens tidligere ministerium: Ane Halsboe-Jørgensen, der kommer fra posten som uddannelses- og forskningsminister.

En ændring, dele af kulturlivet har råbt højt og længe på.

LÆS OGSÅ: Forsker: Sygeplejerskerne har ikke prioriteret grundlønnen

Ifølge politisk kommentator David Trads er der én simpel grund til, at Joy Mogensen var så upopulær en minister:

- Hun formåede aldrig at sætte en kulturpolitisk dagsorden. Det var et stort problem. For Ane Halsboe-Jørgensen handler det om at få et forhold til kulturlivet og markere klart og tydeligt, at kulturen er vigtig for hende, siger han.

En øvelse, Joy Mogensen især fejlede i under coronakrisen, mener David Trads:

- Det havde været let og gratis for hende at tale kulturen op under coronakrisen. Vist, at hun savnede den. Det er helt banalt for en kulturminister, og det burde hun have gjort. 

Manglende evne til at favne bredt

Den analyse bakkes op af Sara Indrio, der er formand i Dansk Artist Forbund: 

- Joy Mogensen skubbede kulturlivet fra sig i starten af coronakrisen og talte desværre kulturen ned, siger hun.

Noget af det, Joy Mogensen er blevet beskyldt for i kulturverdenen, var en manglende evne til at omfavne et kulturliv, der er kendetegnet ved at være utrolig bredt. Det må Ane Halsboe-Jørgensen rette op på, mener Nicolai Bendtsen, scenetekniker på Det Kongelige Teater og fællestillidsmand i 3F: 

- En kulturminister skal tale kulturlivet op og være ambassadør for det - ikke kun dele af det. Vi skal undgå og væk fra modsætningsforhold i kulturen. Det synes jeg, de prøvede at signalere ved præsentationen af Halsboe.  

Og det vil blive opfattet postivt i kulturverdenen, hvis regeringen sætter fokus på at ramme hele kulturlivet, vurderer David Trads: 

- Socialdemokratiet skal ind på den bane igen, hvor der er plads til at omfavne både opera og håndbold. Det er så vigtigt for en kulturminister at vise oprigtig nysgerrighed, glæde og bred forståelse ved kulturen.

En svær tjans, Halsboe overtager

En post som kultur- og kirkeminister er traditionelt ikke den letteste taburet at sidde på. Kulturlivet er krævende med mange kendte mennesker, der har en stor platform og let adgang til ordet i den offentlige debat: 

- Jeg kan ikke komme på nogen kulturminister, der har været populær i kulturverdenen. Der er et krævende publikum og historisk set er kulturministeren hurtigt og ofte blevet upopulær, fortæller David Trads.

Derfor er det alfa omega for Ane Halsboe-Jørgesen at komme godt fra start og få genoprettet forholdet til de dele af kulturen, der har været så utilfredse med Joy Mogensen. Hun kom skævt fra start og formåede ikke at komme tilbage fra det, vurderer David Trads.

- Joy Mogensen sad fast i det første indtryk. Nu skal Socialdemokratiet og Halsboe vise, at de kan favne bredere. Det er så vigtigt at være en person, som kulturlivet respekterer for indsigt og interesse i området. Der må og skal ikke være den diskrepans mellem det folkelige og det elitære.

Uklar kulturpolitik fra regeringen 

Alt ansvar kan dog ikke placeres alene i Kulturministeriet - hverken hos den forrige eller den nye minister, mener Nicolai Bendtsen. En vigtig årsag til Joy Mogensens upopularitet var nemlig ifølge ham en uklar kulturpolitisk linje fra Socialdemokratiet

- Det har ikke virket som om, der var konkret hjælp fra regeringens ledelse til at tydeliggøre, hvad den socialdemokratiske kulturpolitik rent faktisk indebar. Der har været udøvere i kulturbranchen, der har haft det indtryk, at de var en modpart til den moderne socialdemokrat, for hvem det vigtigste har været at signalere, at man i hvert i hvert fald ikke er som de højpandede, klassiske kulturinstitutioner, siger han.

LÆS OGSÅ: Selvforstærkende proces rammer fødegangene i hovedstaden: - Det er enormt kritisk   

David Trads er enig i, at Joy Mogensen ikke har været hjulpet af den overordnede politiske taktik. Han mener imidlertid også, det er for let at lade hende gå fri af kritik. Hun skulle ganske enkelt have gjort det bedre:

- Der er ingen grund til lægge sig ud med kulturliv- og folk, hvis det ikke er en nødvendighed. En kulturminister skal grundlæggende evne at signalere, at man kan lide kultur, og at folk i den verden gør noget vigtigt. 

Formanden for Dansk Artist Forbund, Sara Indrio, er klar med ønsker til den nye kulturminister:

- Kunstnerne har brug for en minister, der tager erhvervet alvorligt, og det kræver, at ministeren er vidende om det arbejdsmarked og den økonomi, som er virkeligheden for os, der arbejder i de kulturelle erhverv. Derfor ser vi også et stort behov for et stærkere tværministerielt samarbejde, især omkring det erhvervspolitiske.

GDPR