Tv-vært stiller sig gerne frem for en større sag: 'Jeg er bare et helt almindeligt menneske, der er datter af en lærer og en mekaniker'
Ibi Støving var ikke et sekund i tvivl, da hun fik tilbuddet om at spille Busters mor i nyversioneringen af Bjarne Reuters elskede børnebog "Busters verden".
Også selv om det affødte kritiske røster fra folk, som mente, at man ikke kunne tillade sig at kaste sig over sådan et klassisk klenodie.
Men holdet holdt fast, og filmen fik premiere tidligere på sommeren.
- Er der noget, jeg tror og håber på, så synes jeg, man skal være med til at kæmpe for sagen. Og derfor har jeg også taget alle de klask, jeg har fået i mit liv.
- Den nye film er til børn anno 2021. Den er ikke til de voksne, som har et minde om den fra 80'erne. Det er ikke meningen, at de skal bokse mod hinanden, understreger Ibi Støving.
- Det er så fed en historie, at børn, der ikke gider at se den gamle film, ikke skal gå glip af fortællingen om kærlighed, magi og identitet og om at finde sit ståsted og være anderledes. Det er en fantastisk fortælling. Og jeg har ikke noget imod at stille mig selv i modvind for den større sag.
Allerede fra barnsben turde Ibi Støving at træde i karakter.
I sjette klasse demonstrerede hun og en veninde mod, at lærerne røg på skolen, og senere stod de med skilte ude foran og opfordrede til, at der skulle være flere bøger at vælge imellem på biblioteket.
- Jeg har nok altid været lidt - jeg vil ikke kalde det anarkistisk - men en, der gerne vil gå forrest, hvis det gavner flere mennesker. Ligesom med organdonation, fortæller hun.
Tre dage før sin 40-års fødselsdag i 2015 blev hun akut ramt af dobbeltsidet nyresvigt og svævede mellem liv og død.
Funktionsevnen i de to vitale organer vil for altid være medtaget, men Ibi Støving kom efter et langt og hårdt forløb ud på den anden side.
Den smerte, hun gennemlevede, skulle ikke være forgæves. Så hun besluttede at stå frem med sin personlige historie for at sætte fokus på organdonation. Noget, der var på tale, da hendes nyrer var ved at sætte helt ud.
- Egentlig er jeg meget privat. Jeg ligger ikke og tager selfies, når jeg er på Riget og får taget blodprøver, hvilket jeg ofte er, for det rager ikke nogen.
- Men lige præcis med den sag tænkte jeg, at det måske kunne få nogle til at tage stilling til livet efter døden. Hvis man er et velformuleret og nogenlunde ordentligt og fornuftigt menneske, kan man godt få forklaret tingene, siger hun.
- Jeg har ikke noget imod at stå foran, også selv om jeg ved, at der kan komme reaktioner på det.
Ibi Støving har oplevet at vågne til verbale tæsk, fortæller hun.
- Jeg er for eksempel blevet trynet for at have en 16 år yngre mand. Og der kunne jeg godt have foldet mig sammen. Men jeg blev Rasmus Modsat og sagde: "Det skal I blande jer udenom! Det har ikke noget med jer at gøre. Det er kærlighed. Og der er intet at diskutere!".
- Det var komisk, at folk gik op i noget, der ikke havde med dem at gøre. Men der er ikke noget komisk i at stå i den modvind, især når det er ud fra et uretfærdigt udgangspunkt.
Også professionelt har Ibi Støving måtte tage sine kampe.
Da "Date mig nøgen" fik premiere på dansk tv, vakte det stort ramaskrig.
- Jeg havde det sådan, at hvis mit eget barn skal tage udgangspunkt i porno og i bøger fra 80'erne, hvor bogryggen er knækket, så ved jeg ikke, hvad det er for en arv, vi afleverer?
- Vi bliver simpelthen nødt til at kigge mangfoldigt på kroppe og seksualitet, og det havde jeg heller ikke noget imod at tage op.
Men det har været kampene værd, hvis hun har lagt asfalt ud, andre efter hende kan køre på, understreger hun.
Hvor modet kommer fra, ved Ibi Støving faktisk ikke. Men det har altid været der, fortæller hun.
- Jeg er bare et helt almindeligt menneske, der er datter af en lærer og en mekaniker. Jeg tror, at det er noget med, at man enten er født sådan som type, eller at man ikke er. Men man skal også være stærk i psyken, siger hun.
- Jeg tror bare, at hvis man hviler meget i sig selv og lyder som et fornuftigt menneske, så kan man være med til at bygge bro. Men det betyder ikke, at det ikke kan være hårdt og svært, når det kan føles som gigantisk voksenmobning. Men der har også været masser af mennesker i min indbakke, som har skrevet: Lad være med at tage dig af det!
Trods røsterne, der kom i kølvandet på nyheden om genindspilningen af "Busters verden", er kritikken forstummet i indbakken, fortæller Ibi Støving.
Det kan skyldes det universelle budskab på tværs af generationer.
- Man skal helst gå ud af biffen og tænke: Det gør ikke noget, at jeg er anderledes, og at vi ikke har så mange penge, så længe der er nærvær og kærlighed, og at børn bliver set for dem, de er. Specielt i denne tid, hvor der er så meget skærm og karriere, siger hun.
- Jeg kender til det selv, tro mig! Jeg er ikke hellig på det område. Men det er vigtigt at se og anerkende børns tanker og fantasi og i øvrigt får sat skub i dem, for ellers dør de fuldstændig i telefoner og computere.
Det er også værdier, hun prioriterer at give videre til sin 13-årige søn, Anakin.
- Han er ikke en kæmpe læsehest, men han er super sportsinteresseret og sproglig. Han er tosproget, fordi han er halvt svensk, så er der en kreativitet der, siger Ibi Støving og fortsætter:
- Det betyder så meget for mig - alt andet end bare at sidde at glo ind i en skærm. Selvfølgelig kan man ikke afholde dem fra det. Det er jo også deres liv nu, og det er den tid, vi lever i. Men så længe han også er ude at få frisk luft og har gode kammerater.
At bruge sin fantasi er Ibi Støving slet ikke vokset fra.
I øjeblikket skriver hun på både en serie og en kortfilm. Da hun lå dødssyg på Riget, indgik hun et løfte med sig selv: Overlevede hun, ville hun opsøge noget, hun længe har savnet: skuespillet.
Selv om hun er aktuel foran kameraet i fiktionens verden og sideløbende arbejder videre på projekter bag kameraet, er hun slet ikke færdig med tv, understreger hun.
- Tv er stadig det, jeg vil kalde mit almindelige job, og der er ting i støbeskeen til efteråret. Så det er ikke et farvel til fjernsyn, fordi jeg også gerne vil lave film, forsikrer hun.
"Buster Oregon Mortensen", som nyversioneringen hedder, kan ses i biograferne landet over.
/ritzau/