Efter langt forløb: Nu har Københavns Kommune taget beslutning om Intervare

20200507-185243-L-1920x1280we
En række mediehistorier om kritisable løn- og arbejdsforhold hos Intervares datterselskab Nemlig.com fik Københavns Kommune til at undersøge Intervare. Siden har de to parter ligget i strid om, hvad der er op og ned i sagen. (Arkivfoto) Foto: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kobenhavns-borgerrepraesentation-har-truffet-afgorelse-om-intervare?releaseId=13633279
Et flertal i Borgerrepræsentationen har torsdag aften truffet beslutning i sagen om Intervare. Selskabet tager afstand fra beslutningen og kalder den 'ren politisk og ikke faktuel og juridisk funderet'.

Efter et langstrakt forløb har Københavns Kommune nu truffet afgørelse i sagen om Nemlig.coms moderselskab Intervare, der bringer mælk, toiletpapir og andre dagligvarer ud til mere end 2.000 ældre og udsatte i Københavns Kommune.

Et flertal i Borgerrepræsentationen har torsdag aften besluttet, at Intervare inden den 1. november skal implementere en ny distributionsmodel og efterbetale chaufførerne det, de er blevet underbetalt. Sker det ikke, er Borgerrepræsentationen klar til rive kontrakten med selskabet i stykker.

LÆS OGSÅ: Intervare vil have en afgørelse: Nu må politikerne tage stilling

Samtidig vil kommunen tilbageholde månedlige betalinger til Intervare på 400.000 kroner op til et samlet beløb på 3,2 mio. kr. Beløbet kan bruges til at efterbetale chaufførerne det beløb, som kommunen har vurderet, at de er blevet underbetalt i perioden 2017 og frem til i dag. 

- Det er min klare forventing, at de lever op til kontrakten inden 1. november. Hvis ikke det sker, har vi en plan, så borgerne ikke kommer i klemme, siger overborgmester i København Lars Weiss (S) til Fagbladet 3F.

Intervare tager afstand fra beslutning

Københavns Kommune og Intervare har samarbejdet i 20 år. Uenighederne startede, da kommunen tidligere på året undersøgte chaufførernes arbejdsforhold. Det skete i kølvandet på en række mediehistorier om kritisable løn- og arbejdsforhold hos Intervares datterselskab Nemlig.com. 

Ifølge undersøgelsen fra kommunen er Intervares chauffører i gennemsnit blevet underbetalt med 11.000 kroner per person om måneden i den undersøgte periode. Det er de penge, kommunen nu vil tilbageholde. 

Herudover varsler kommunen nu dagbøder på i alt 7.200 kr. over for Intervare. Boden vil falde dagligt, indtil chaufførerne har fået deres penge, og Intervare har fremsendt dokumentation for blandt andet lønforhold, sådan som firmaet efter kontrakten er forpligtet til.

LÆS OGSÅ: Trods overborgmesters klare opfordring: Nemlig-selskab får endnu en chance

En anden af stridens kerner er, om chaufførerne, der leverer dagligvarer til ældre københavnere, betragtes som lønmodtagere eller selvstændige.

Kommunens vurdering har været, at chaufførerne er lønmodtagere, og at Intervare har arbejdsgiveransvaret, når chaufførerne eksempelvis kommer til skade på jobbet. Omvendt mener Intervare, at chaufførerne er selvstændige vognmænd, fordi de er registrerede med egne CVR-numre. Alligevel har Intervare tilbudt kommunen en ændret distributionsmodel, og det er den model, kommunen nu kræver, at der skal køres efter fra 1. november, hvis ikke kontrakten skal opsiges.

Hos Intervare tager man skarpt afstand fra det, selskabet kalder 'en ren politisk og ikke faktuel og juridisk funderet beslutning'.

- Vi er helt uenige i den afgørelse, det politiske flertal har truffet. Sagen har principiel betydning for både Intervare og en række andre private leverandører til det kommunale Danmark. Vi vil derfor nu afvente, at vi får udlagt det politiske flertals beslutning i en formel og juridisk gældende version fra Københavns Kommune. Herefter vil vi tage endelig stilling til, hvad vi så gør, siger Intervares kommercielle direktør Mikkel Pilemand i en pressemeddelelse.