Regionsrådsformand klar med nyt tillæg til jordemødre efter krisemøde

IMG_2941-medium_32
A4 Arbejdsmiljø besøgte i 2019 fødeafdelingen på Hvidovre Hospital, der netop var blevet nomineret til stor arbejdsmiljøpris. Foto: A4 Medier
Arbejdsmiljøet på fødeafdeling skal forbedres, erkender regionsrådsformand efter krisemøde med jordemødre fra Hvidovre Hospital. For blot to år siden vandt afdelingen en stor arbejdsmiljøpris.

Onsdag var regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), til krisemøde med jordemødre fra Hvidovre Hospitals fødeafdeling.

Mødet blev sat i stand, efter at 105 jordemødre fra afdelingen havde sendt et bekymringsbrev til ledelsen i Region Hovedstaden om, at travlhed på afdelingen nu var begyndt at gå ud over patientsikkerheden.

- Det gør et stort indtryk, og jeg er da også berørt af det møde, jeg har haft med jordemødrene i dag. Det er tydeligt, at det er en medarbejdergruppe, der er presset. Det er et arbejdsmiljø, som slet ikke er der, hvor det skal være, og det er absolut noget, jeg tager meget alvorligt, sagde Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry efter mødet.

Her tilkendegav regionrådsformanden, at man i regionen arbejder på en plan for fastholdelse af jordemødrene. Blandt andet et fastholdelsestillæg.

25 ledige stillinger

Ifølge jordemødrene er arbejdspresset nu så massivt, at de frygter den ultimative konsekvens: At et nyfødt barn dør på afdelingen, fordi der er for få hænder.

- Mine kolleger er bange for, at de går så meget på kompromis med fagligheden, at det kan få fatale konsekvenser. De er ultimativt bange for, at der dør et barn på deres vagt. Som vi skriver i brevet, er det en overvejelse, nogle af os ofte har, siger Malene Bergmann, der er jordemoder og tillidsrepræsentant på afdelingen, til Femina.

Fødeafsnittet har i længere tid haft svært ved at rekruttere nok personale. Ifølge Malene Bergmann og kollegerne mangler der 40 procent af personalet på vagterne – og det er endda, når man har tæller eksterne vikarer med.

LÆS OGSÅ: 105 jordemødre fra landets største fødeafdeling i opråb: - Vi kan miste et barn

Aktuelt er der ansat 120 jordemødre på hele fødeafsnittet, men ifølge den seneste opgørelse mangler Hvidovre Hospital at besætte 25 ledige stillinger på afdelingen.

Glansbillede krakelerer

Den kaotiske situation på fødeafdelingen kommer blot to år efter, at afdelingen på Hvidovre Hospital vandt Arbejdsmiljøprisen 2019, der blev uddelt af Arbejdsmiljørådet, som består af repræsentanter fra arbejdsgiverforeninger og fagforeninger.

Prisen fik de for netop at være lykkedes med at rekruttere og fastholde unge, nyansatte jordemødre. Blandt andet ved hjælp af en mentorordning, hvor erfarne jordemødre tager de nyansatte under vingerne og oplærer dem.

LÆS OGSÅ: Jordemødre hyldet for særlig indsats: Nu vælter jobansøgninger ind

En af underskriverne på bekymringsbrevet, Rikke Ramskov, nød godt af mentorordningen, da hun som nyuddannet i 2019 blev ansat på fødeafdelingen.

- Jeg var meget positivt overrasket over, at jeg allerede inden jeg startede, fik tilsendt det her mentorprogram. Det er angstprovokerende at skulle ud på arbejdsmarkedet, og det var en tryghed at få tilsendt et skema med mentorprogrammet, fortalte Rikke Ramskov til A4 Arbejdsmiljø i 2019.

GDPR