Jordemødre i opråb: - Vi frygter et totalt kollaps

20151214-202629-3-1920x1281we__4_
"Vis os respekt. Giv os, hvad vi er værd. Hjælp os med at trække jordemødre tilbage til fødegangene, til det kernearbejde, som ikke kan udføres af andre," lyder det fra de ni afdelingsjordemødre på Rigshospitalet. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Afdelingsjordmødrene på Rigshospitalet efterlyser akut handling, hvis ikke der skal ske et totalt kollaps på fødeområdet.

Hvis der skal ske forbedringer på landets fødegange, skal der bedre løn og arbejdsvilkår til.

Sådan lyder det i et fælles debatindlæg i Politiken fra de ni kliniske afdelingsjordemødre på Rigshospitalets fødegang, der hver måned ser jordemødre sige op, mens de forgæves søger nye.

"Vis os respekt. Giv os, hvad vi er værd. Hjælp os med at trække jordemødre tilbage til fødegangene, til det kernearbejde, som ikke kan udføres af andre. Ellers frygter vi et totalt kollaps på fødeområdet, som rammer ikke blot de tilbageværende jordemødre og øvrige faggrupper, men også helt urimeligt vil udsætte familier og ufødte børn for unødige risici," lyder det blandt andet i indlægget.

Og det er netop essentielt, at jordemødre, der har forladt faget, kommer tilbage, mener de ni skribenter. Der er nemlig slet ikke tid til at vente på, at der bliver uddannet flere jordemødre. Og der er masser af kompentente kolleger, der har forladt fødegangene til fordel for eksempelvis et job i en lægepraksis, pointerer de. Derfor argumenterer de for, at jordemødrene sikres løn og vilkår, der gør dem i stand til at have et langt arbejdsliv på fødegangene.