TV2-overenskomst blev ikke opsagt på grund af menneskelig fejl

20200227-131546-L-1920x1280we
DJ-hovedtillidsrepræsentant Lennart Sten kalder forløbet bag den nye overenskomst med TV2 for amatøragtigt. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dansk Journalistforbund (DJ) og TV2 har indgået en ny etårig overenskomst. Det havde TV2 reelt slet ikke behøvet, for DJ havde glemt at opsige den eksisterende.

På Dansk Journalistforbunds hjemmeside kan man læse den på papiret glade nyhed, at forbundet har indgået en ny indkomst med TV2, der har sikret medlemmerne en lønstigning på 1150 kr.

Bag den gode nyhed, gemmer der sig en nyhed, der er knap så god for DJ-medlemmerne på TV2. Lønstigningen er nemlig den eneste ændring i forhold til den nuværende overenskomst, og den skyldes TV2’s gode vilje.

TV-stationen havde nemlig reelt ikke behøvet at indgå en ny overenskomst. DJ havde ved en menneskelig fejl glemt at opsige den eksisterende overenskomst rettidigt, så TV2 kunne have ladet den løbe uændret.

Det har været som at blive sendt i krig med legetøjsvåben. Forestil dig, at du står og peger med en pistol, og når du trykker på aftrækkeren, så kommer der en stang ud med et flag, hvor der står ’bang’
Lennart Sten, DJ-hovedtillidsrepræsentant

- Det er stærkt beklageligt, at der er sket denne fejl, og jeg ved, at det har gjort forhandlingerne og forløbet meget vanskeligt for TV2’s tillidsfolk. Så jeg vil gerne anerkende, at det har været svært og krævende for tillidsfolkene at nå i mål med aftalen, siger DJ-formand Tine Johansen til forbundets hjemmeside.

I krig med legetøjsvåben

At forhandlingerne har været vanskelige, skriver hovedtillidsrepræsentant Lennart Sten gerne under på. Han kalder over for Fagbladet Journalisten forløbet ‘amatøragtigt’, og fortæller at DJ-medlemmerne på TV2 er rasende på deres forbund. 

- Det har været en kæmpe, kæmpe frustration, siger Lennart Sten til Journalisten.

- Det har været som at blive sendt i krig med legetøjsvåben. Forestil dig, at du står og peger med en pistol, og når du trykker på aftrækkeren, så kommer der en stang ud med et flag, hvor der står ’bang’, siger hovedtillidsrepræsentanten.

LÆS OGSÅ: Journalistuddannelses nye formand har ingen overenskomst: Konflikter skal løses med hindbærsnitter

Fordi det ikke var krudt, som f.eks. et konfliktvarsel i DJ-forhandlernes våben, rummer den nye overenskomst ingen nye aftaler for freelancere om tilkaldetillæg eller andre punkter fra DJ’s ønskeliste.

DJ skriver på sin hjemmeside, at “hvis forhandlingerne var endt i hårdknude om et af de større ideologiske temaer, ville DJ på grund af den manglende opsigelse ikke kunne varsle konflikt og dermed ikke sætte tryk på forhandlingsprocessen, hvorfor det var ønskeligt at lave en kort overenskomstfornyelse udelukkende omhandlende økonomi.”

Overenskomsten skal til urafstemning

Den nye etårige overenskomst afløser en anden etårig overenskomst, der blev indgået under coronakrisen. 

Lønstigningen på 1.150 kroner omfatter, at grundlønnen hæves med 600 kroner, samtidig med, at alle overenskomstansattes personlige tillæg derudover hæves med 225 kroner, så der bliver en samlet månedlig stigning på 825 kroner til alle. 

LÆS OGSÅ: Medieudspil: Blandede reaktioner på krav om overenskomst og kædeansvar

Dertil kommer et beløb svarende til gennemsnitligt 325 kroner, som uddeles efter individuel forhandling. Samlet svarer det til 2,25 procent af lønsummen.

DJ-formand Tine Johansen har aftalt at mødes med DJ-medlemmerne efter vinterferien.

DJ's Hovedbestyrelse skal tage stilling til aftalen hurtigst muligt, hvorefter resultatet sendes til urafstemning blandt de 465 DJ-medlemmer på TV 2.

GDPR