Konservative vil straffe kriminelle hårdere, men det kan fængslerne ikke håndtere, advarer forbund

20220121-151149-5-1920x1280we
Højere straffe skal sikre en større retsfølelse for ofre for forbrydelser, lyder det fra Konservative i nyt udspil. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyt udspil fra Konservative vil presse personalet i de danske fængsler alt for hårdt, advarer Fængselsforbundet. Konservative åbner for at oprette flere fængselspladser i udlandet som løsning.

"Straffen for kriminalitet skal være høj og konsekvent. Samtidig er det et mål i sig selv, at personer, der har begået grove forbrydelser, sidder bag lås og slå og dermed er afholdt fra at begå ny kriminalitet. Det handler om retfærdighed – særligt for ofrene". 

Sådan indleder Konservative sit nye tryghedsudspil

Udspillet indeholder blandt andet forslag om at skærpe straffen for voldtægt, vanvidskørsel og 'drugging', hvor man putter stoffer i andre folks drinks. Dertil målretter Konservative flere tiltag til at slå hårdt ned på bandemedlemmer. 

Men det selvstændige mål om at sende flere bag lås og slå møder kritik fra Fængselsforbundet. 

Her siger forbundsformand Bo Yde Sørensen til DR, at der hverken er overskud af ledige celler eller penge og personale til at håndtere markant flere indsatte: 

"Hvis man skærper straffen yderligere, skal vi finde ud af, hvordan vi har tænkt os at drive fængslerne fremadrettet. Det er der ikke taget højde for. Det er der ikke mandskab til," siger Bo Yde Sørensen til DR.

LÆS OGSÅ: Partier vil have flere værnepligtige: Soldaternes fagforening advarer mod bureaukratisk kaos

Til kritikken svarer Søren Pape Poulsen til DR, at Konservative er åbne over for at oprette flere fængselspladser i udlandet. 

Den model har tidligere været til diskussion, da regeringen foreslog at leje 300 celler og placere udvisningsdømte i Kosovos fængsler. Den plan blev dog sat på pause i september, fordi man ikke fandt de 200 millioner, det ville koste, på årets finanslov. 

GDPR