K-ordfører: Nye arbejdsformer kommer også arbejderen til gode

Niels_FLemming_Hansen-Fotograf_Steen_Brogaard_redgieret
Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører (K) Foto: Steen Brogaard
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

TIDEN FLYVER, OG ARBEJDSMARKEDET UDVIKLER SIG. Nye arbejdsformer vinder frem, og forholdet mellem arbejdsgiver og arbejdstager ændrer sig. Tilbage står Socialdemokratiet med fråde om munden og forsøger at fastholde fortællingen om den arme, ulykkelige arbejder, der bliver klemt af den store stygge fabriksejer.

I Det Konservative Folkeparti accepterer og anerkender vi, at arbejdsmarkedet er dynamisk. Vi ønsker bestemt ikke at forringe vilkårene på arbejdsmarkedet. Tværtimod synes vi kun, at det er positivt, når nye arbejdsformer kan skabe endnu mere autonomi og frihed for den enkelte borger.

LÆS OGSÅ: Nemlig.com og ukrudtet i den forårsvarme have: Minister åbner for strømlining af arbejdsgiverbegreb

Derfor har vi også enormt svært ved at genkende Socialdemokratiets skræmmebillede af, hvordan platformsbaserede virksomheder som eksempelvis take away-tjenesten Wolt skulle være en trussel mod den danske model, der ødelægger vores sikkerhedsnet og skyller lønmodtagerrettighederne ud med badevandet.

Er det fordi, de ikke passer ind i fagbevægelsens stramme kassetænkning, der ikke har ændret sig et hak siden industrisamfundet?
Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører (K)

Socialdemokratiet har foreslået en såkaldt formodningsregel, som kort sagt betyder, at alle danskere fra fødsel må antages at være lønmodtagere, indtil andet er bevist. Det er udtryk for en reaktionær tankegang og grinagtig benægtelse af, at arbejdsmarkedet er under konstant udvikling.

Med reglen ønsker Socialdemokratiet at trække tæppet væk under de mennesker, som er glade og tilfredse med at blive ansat som selvstændigt erhvervsdrivende i eksempelvis platformsvirksomheder, hvor arbejdet formidles digitalt.

MEN HVORFOR ER SOCIALDEMOKRATIET så forhippet på at ødelægge tilværelsen for de mennesker, som finder det attraktivt at arbejde under anderledes fleksible og friere rammer? Er det fordi, de ikke passer ind i fagbevægelsens stramme kassetænkning, der ikke har ændret sig et hak siden industrisamfundet?

LÆS OGSÅ: Hvert fjerde unge madbud udsat for arbejdsulykke det seneste år

Det er simpelthen så bagudskuende. Lad os dog anerkende, at nye platformsbaserede virksomheder udgør et udviklingspotentiale for vores velstand og vækst, og at de tilbyder en særlig frihed til deres ansatte. Der er ikke noget odiøst i, at nogle mennesker gerne vil indrette et mere frit og uforpligtende arbejdsliv. Tværtimod.

Socialdemokratiet holder krampagtigt fast i en virkelighedsopfattelse, som bestemt ikke kommer den moderne arbejdstager til gode
Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører (K)

Uanset, om vi kan lide det eller ej, ændrer store omvæltninger arbejdsmarkedet for bestandigt. De seneste 50 år har den teknologiske udvikling og ikke mindst digitaliseringen påvirket stort set alle processer i samfundet og dermed behovet for arbejdskraft i virksomhederne.

LÆS OGSÅ: Simon Tøgern: Hej Wolt. Det, der gør platformene unikke, er ikke den fleksible ansættelse, det er den sociale dumping

Faktisk er næsten hver tredje på det danske arbejdsmarked ansat i en såkaldt atypisk ansættelsesform. Og selvom det burde få Socialdemokratiets fastfrosne billede af arbejdsmarkedet til at krakelere, så nægter de at løfte blikket fra fagbevægelsens gulnede pamfletter.

I STEDET F0R AT TÆNKE NYT og skabe de rette rammer for et arbejdsmarked i rivende udvikling, har regeringen valgt at nedsætte et råd for fremtidens arbejdsmarked. Desværre er der ikke meget fremsynethed over et råd, som alene består af aktører, der ønsker at opretholde den nuværende arbejdsmarkedsstruktur.

Socialdemokratiet holder krampagtigt fast i en virkelighedsopfattelse, som bestemt ikke kommer den moderne arbejdstager til gode. Det er formålsløst. Og det er ved at være godt trættende, at den komplet forældede arbejderparole stadig kører på repeat på de socialdemokratiske partikontorer.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR