Konservativ plan vil koste arbejdsløse tusinder af kroner og belønne direktører

20220815-124924-L-1920x1280we
Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen vil være statsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Konservatives skatteudspil bliver dyrt for mennesker på dagpenge og kontanthjælp, mens en direktørfamilie står til at score op mod 100.000 kroner årligt.

Det stort anlagte skatteudspil, som Det Konservative Folkeparti præsenterede tirsdag, ser ud til at blive en fest for danmarks direktørlaget.

Tværtimod kan en arbejdsløs på kontanthjælp eller dagpenge se frem til at miste 14.000 til 16.000 kroner om året, hvis den konservative skattedrøm altså bliver til virkelighed.

Det skriver DR Nyheder, der har fået foretaget beregninger af den liberale tænketank CEPOS.

Med en fjernelse af topskatten og arveskatten, en lettelse af selskabsskatten, beskæftigelsesfradraget og en række andre skatte- og afgiftslettelser for i alt 40 milliarder kroner, er der stor forskel på, hvordan skatteudspillet vil få effekt ude blandt danske familier, viser beregninger.

Mens en arbejderfamilie med to børn i ejerbolig står til at tjene 13.200 kroner på forslaget, vil en direktørfamilie med to børn i ejerbolig få 84.600 kroner mere i hånden om året, skriver DR. Til gengæld vil et par på kontanthjælp med to børn i lejebolig miste 16.100 kroner årligt.

Væk med Arne og Efterløn

Udspillet finansieres via besparelser på dagpenge og SU, stop for tilgang til efterløn og Arne-pension og produktivitetsforbedringer i det offentlige for i alt 17,8 milliarder kroner. 

Det skattepolitiske udspil har fået krads kritik fra faglige organisationer.

"Søren Pape sprang ikke bare ud som statsministerkandidat, men også som bøddel over for hele sikkerhedsnettet for arbejderne. Konservatives skatteudspil er guldregn til de rigeste og pisk til de fattige og den almindelige arbejder," skriver 3F-formand Henning Overgaard på Twitter.

Overfor DR Nyheder afviser Søren Pape, det er socialt skævt at afskaffe topskatten og fremhæver, at udspillet også vil sænke beskæftigelsesfradraget.

- Jeg synes, det socialt skæve er, at vi har en regering og støttepartier, som mener, at det ikke skal kunne betale sig at arbejde, sagde Søren Pape Poulsen til DR.

GDPR