Guide: Kan du springe fra en jobkontrakt, efter du har skrevet under?

20210203-124210-L-1920x1279ma
Det bedste, du kan gøre, er at tage affære, så snart blækket på den nye kontrakt er tørt. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Når du først har skrevet under på en kontrakt, er du juridisk forpligtet af den. Men der er måder at kringle det, så du ikke misser et andet drømmejob.

Jobmarkedet er i øjeblikket rødglødende, ledigheden er rekordlav, og nogle brancher må lede med lys og lygte efter nye medarbejdere.

Derfor er der i øjeblikket også flere, der ringer til fagforeningen Djøfs rådgivningscenter og spørger, hvordan de kringler en helt særlig situation.

For hvad gør man, hvis man har sat sine kragetæer på en jobkontrakt, men i mellemtiden har fortrudt - måske fordi man har fået et endnu bedre tilbud?

Der er faktisk utvetydig retspraksis på området - og så er der en måde at komme uden om den. Men lad os starte med det retlige udgangspunkt.

- Retspraksis er soleklar. Du er bundet juridisk af det, I har aftalt, fortæller Jeppe Wahl-Brink, som er advokat og teamchef hos Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- Så juridisk er du forpligtet til at møde op den første dag. Hvis du opsiger ansættelsesforholdet, inden du tiltræder, så vil varslet først løbe fra tiltrædelsesdagen. Og du vil altså stadig skulle møde på tiltrædelsesdagen og opsigelsesvarslet ud, uddyber han.

Er du blevet ansat som funktionær med prøvetid, vil du kunne opsige med forkortet varsel - enten øjeblikkeligt eller med 14 dages varsel.

Er du ansat som funktionær uden prøvetid, vil du typisk have et opsigelsesvarsel på indeværende måned plus en måned. Det vil altså løbe op i to måneder, hvor du er forpligtet til at møde op og udføre dit arbejde.

Gør du ikke det, har arbejdsgiveren ret til at kræve op til en halv månedsløn af dig i kompensation. Kan arbejdsgiveren dokumentere yderligere tab, kan de også kræve yderligere erstatning.

- Det er det retlige udgangspunkt. Men det er også min erfaring, at arbejdsgivere ofte vil være villige til at acceptere, at en medarbejder ikke tiltræder, hvis man ringer og ærligt fortæller, hvorfor man desværre har fortrudt, siger Jeppe Wahl-Brink.

Den opfattelse deler Bella Lea Buono, som er chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter. Der er nemlig god grund til at finde en anden løsning for begge parter.

- Der er jo ikke nogen arbejdsgivere, der er interesserede i at lave en velkomstpakke, sætte computer og mobiltelefon op og lave introprogrammer vel vidende, at medarbejderen ikke er der mere om 14 dage eller to måneder, siger Bella Lea Buono.

Derfor er det bedste, du kan gøre, at tage affære, så snart blækket på den nye kontrakt er tørt.

Grib telefonen, og få fat i den arbejdsgiver, du må skuffe.

- Skynd dig at kontakte arbejdsgiver for at annullere den aftale, I har lavet. Og få det på skrift, at I annullerer aftalen og alle dens forpligtelser, siger Bella Lea Buono.

Det kan I gøre over mail, hvor du beder dem kvittere og bekræfte.

- Får man den bekræftelse, er der ikke noget at komme efter, slår hun fast.

Når du ringer, er det vigtigt at være bevidst om, at du kommer til at skuffe nogle, og de kan potentielt blive sure.

Det kan også være, at de vælger at udfordre din melding og eventuelt prøver at give et modbud.

- Her er det vigtigt, at du er forberedt og har styr på dine prioriteter. Alternativt kan det virke, som om du er useriøs og opportunistisk, og din relation og troværdighed kan lide skade, siger Bella Lea Buono.

/ritzau fokus/

GDPR