Fra Borgen til business:
Arbejdsgiverorganisationer håndplukker politikere og embedsfolk

20230524-130617-5-1920x1280we__1_
Tidligere skatteminister og gruppeformand for Venstre, Karsten Lauritzen, er efter godt 14 år på Christiansborg i dag branchedirektør i Dansk Industri. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Flere politikere og embedsfolk har i de senere år skiftet til job i arbejdsgiver- og interesseorganisationer. Den gyldne svingdør, som skiftene også kaldes, indeholder både vidensdeling og flere fordele, men kommer også med en række problematikker.

"Jeg glæder mig. Det er meningsfuldt for mig."

Sådan beskrev den tidligere radikale partileder og minister Sofie Carsten Nielsen sit skifte fra dansk politik til stillingen som EU Bio Project Director i Dansk Industri i foråret.

Et skifte, hun ikke er ene om at have foretaget.

Landets arbejdsgiverorganisationer samt dele af det private erhvervsliv og andre interesseorganisationer rekrutterer i høj grad fra Slotsholmen – både blandt folketingsmedlemmer og folk i embedsværket, hvilket dækker over både ministerier og styrelser.

Foruden Sofie Carsten Nielsen er de mest profilerede, der har skiftet til arbejdsgiverorganisationer i de senere år, den mangeårige konservative minister Brian Mikkelsen, der i dag er administrerende direktør i Dansk Erhverv, og Venstres Karsten Lauritzen, der er blevet branchedirektør i Dansk Industri.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Klik her og se en liste over udvalgte skift mellem Slotsholmen til interesseorganisationer og erhvervslivet siden 2019:

Efter ikke at have opnået genvalg for Radikale Venstre ved Folketingsvalget i 2022 startede Kathrine Olldag tre måneder senere i Dansk Industri, hvor hun fik rollen som chefkonsulent for politikudvikling.

Heller ikke de radikales Anne Sophie Callesen opnåede genvalg ved valget i november, men fra årskiftet fik hun titel af politisk chefkonsulent hos interesseorganisationen Dansk HF- & VUC.

Tidligere i år fik Mette Falkenberg Rasmussen rollen som direktør for Politik og Bæredygtighed i Horesta efter flere år på Christiansborg, hvor hun har været særlig rådgiver for den tidligere miljøminister Lea Wermelin (S).

Finansministeriets departementschef Peter Stensgaard Mørch skiftede i august i år til en stilling som viceadministrerende direktør hos PensionDanmark, hvor han fra oktober 2024 bliver direktør.

Departementschef i Udenrigsministeriet Lars Gert Lose skiftede i 2022 til en nyoprettet stilling som chef for global public affairs, kommunikation og marketing i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som forvalter investeringer i energiinfrastruktur.

Venstres forhenværende kronprins og tidligere finans-, udenrigs- og skatteminister, Kristian Jensen, skiftede i 2022 titlen som folketingsmedlem ud med rollen som administrerende direktør i Green Power Denmark.

Fra at være justitsminister og en af den daværende S-regerings vigtigste aktører skiftede Nick Hækkkerup i 2022 Christiansborgs bonede gulve ud med titlen som direktør i Bryggeriforeningen.

Joachim Finkielman skiftede i 2021 stillingen som vicedirektør i Beredsskabstyrelsen ud med direktørstolen i Dansk Industris forening for forsvar og sikkerhed.

Midt i vaccineudrulningen skiftede Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz i foråret 2021 til en stiling som senior vice president i Novo Nordisk.

Tre måneder efter sit exit som forsvarschef skiftede Bjørn Bisserup i 2020 til en stilling som toprådgiver i lobbyvirksomheden Rud Pedersen, hvor han skulle rådgive virksomheder i forsvarsindustrien.

Mette Frederiksens højre hånd Martin Rossen, der arbejdede som stabschef og særlig rådgiver i Statsministeriet, skiftede i 2020 til Danfoss, hvor han blev ansat som Senior Vice President.

Direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg, fik i 2020 jobbet som branchedirektør for Dansk Industri Digital, hvor hun fik ansvaret for den samlede digitaliseringsdagsorden i organisationen.

Tidligere minister og statsrevisor Henrik Sass Larsen (S), der havde en ledende post internt i Socialdemokratiet, skiftede i 2019 sit mandat i Folketinget ud med stillingen som administrerende direktør for Aktive Ejere, der er brancheorganisationen for venture- og kapitalfonde i Danmark.

De mange skift mellem Borgen og lobbyvirksomheder – den såkaldte gyldne svingdør – har fordele, men også mulige problemer, advarer flere.

Så sent som i juli kom EU-Kommissionen med en løftet pegefinger over for Danmark for ikke at have regler på området modsat mange andre EU-lande og USA.

"De rigtige timingsvinduer" 

En af dem, der har foretaget skiftet, er tidligere skatteminister og gruppeformand for Venstre Karsten Lauritzen. I dag er han branchedirektør for transportsektoren i Dansk Industri. Han vil ikke forholde sig til de problemstillinger, der kan være i forbindelse med skiftene gennem den gyldne svingdør, men vil gerne forklare, hvad han med en lang karriere på Christiansborg bringer til bordet i Dansk Industri.

"I en interesseorganisation skal man have nogen, der kan tænke politisk og finde ud af, hvornår det rigtige tidspunkt er at præsentere et fagligt forslag - hvornår det passer ind i den politiske ramme. Og det at tænke politisk, det lærer man jo som politiker. Så jeg bruger det udtryk, at jeg kan finde de rigtige timingsvinduer," siger Karsten Lauritzen til A4 Overenskomst.

Samtidig har han i sin tid i politik fået oparbejdet et stort netværk, som han dagligt bruger som branchedirektør. De mange år på Christiansborgs bonede gulve og i mediernes spotlys og spalter giver også en brandmæssig værdi, som Karsten Lauritzen kan udnytte i sit arbejde.

"På den måde kan jeg måske være med til at løfte nogle dagsordener op til ikke bare et transportordfører-niveau, men også hos nogle politikere på et højere niveau," siger Karsten Lauritzen.

Flere embedsmænd end politikere

Der findes også eksempler på skifte den modsatte vej. I dag arbejder Benny Damsgaard som direktør og partner i Conxus Public Affairs, hvor han hjælper virksomheder med politisk rådgivning. Tidligere har han arbejdet som politisk rådgiver for Dansk Industris administrerende direktør, inden han i 2013 blev kommunikationschef for Konservative.

Dermed har han selv taget skiftet mellem Borgen og en arbejdsgiverorganisation, og han kan godt forstå, hvorfor politikere og embedsmænd er i høj kurs for arbejdsgiverorganisationerne.

"De kommer jo med indsigt, information og et stort netværk," siger han til A4 Overenskomst.

Benny Damsgaard er samtidig ekstern lektor ved Københavns Universitet, hvor han underviser i lobbyisme. Ifølge ham viser forskningen, at det særligt er embedsapparatet, der bliver rekrutteret fra.

"De mest profilerede er naturligvis politikerne, men mængdemæssigt kommer der langt flere fra embedsapparatet. Og for en organisation giver det ofte langt mere mening at hyre en embedsmand end en politiker, fordi de har et langt dybere kontaktnetværk ind i embedsapparatet. Samtidig er de vant til at behandle sager, arbejde politisk og administrativt, og de kender detaljer, procedurer og processerne, hvorimod en politiker først og fremmest er vant til at mene noget," forklarer han.

GDPR