København vil lade forældre slippe for betaling, hvis de holder børn hjemme

20200412-170124-L-1920x1232we
Ordningen ventes at blive vedtaget med et med stort flertal, der blandt andet tæller Socialdemokratiet og børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), der længe har været fortaler for forslaget. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
28. jan. 2021 06.30
Københavns Kommune vil fritage forældre, der holder deres børn hjemme fra vuggestue, børnehave og skolefritidsordning, for betaling. Dog først fra 8. februar.

Københavns Kommune vil nu fritage forældre, der holder børn hjemme fra dagtilbud, for betaling.

Det sker efter, at regeringen med statsminister, Mette Frederiksen (S), i spidsen har opfordret til, at forældre skal holde børn hjemme fra vuggestue, børnehave og andre dagtilbud, hvis det er muligt for at undgå yderligere smitte med coronavirus.

Som TV 2 Lorry i sidste uge kunne fortælle, mener et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget, at man i landets største kommune skal fritage forældre, som holder deres børn hjemme, for betaling.

Dengang lød vurderingen, at der kunne gå flere uger, før en aftale kom på plads, men på kommunens hjemmeside fremgår det, at forslaget torsdag hastebehandles.

Sagen bliver behandlet som en skriftlig votering, hvor medlemmerne stemmer online, og der er deadline for at indgive svar torsdag klokken 12.

Ordningen ventes at blive vedtaget med et med stort flertal, der blandt andet tæller Socialdemokratiet og børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), der længe har været fortaler for forslaget.

- Vi gør det for at mindske presset på de forældre, der vælger at følge denne kraftige opfordring fra regeringen. Vi har afventet en afklaring fra Kommunernes Landsforening (KL). Den er ikke kommet, og vi kan ikke vente længere. Så nu afsætter vi selv pengene, siger Jesper Christensen.

Ordningen træder i kraft den 8. februar.

Venstre var blandt de partier, der oprindeligt luftede idéen på Københavns Rådhus. Og i partiet er man glade for, at sagen er blevet højt prioriteret og hastebehandlet.

- Først og fremmest gør vi det her, for dem der har valgt at holde deres børn hjemme. Så der er rimelighed med den meget kraftige opfordring, siger Jens-Kristian Lütken (V), der er medlem af kommunens Børne- og Ungdomsudvalg til TV 2 Lorry.

- Det er en løsning, der tilgodeser flere behov. Blandt andet betaler vi som kommune rigtig mange penge for ekstra vikarer, fordi vi skal dele børnene op i mindre grupper. Og det kræver også mere plads. Vi har også mange hjemsendte pædagoger, som venter på at blive testet, fritestet eller som er syge. Det koster også, siger Venstre-politikeren.

Både Jesper Christensen og Jens-Kristian Lütken understreger, at orlov-muligheden ikke kommer til at betyde fremtidige forringelser og besparelser på dagtilbuddene i København.

Prisen for den nye fritagelse ventes at løbe op i næsten 100 millioner kroner. Og man tager pengene fra den såkaldte 'overførselssag 2020-2021'. En større pose penge, som kommunen ikke har nået at bruge på andre ting og derfor fik i overskud.

Også i den børnepolitiske interesseorganisation Københavns Forældreorganisation (KFO) hilser man den nye mulighed velkommen.

- Vi har faktisk meget kraftigt opfordret Københavns Kommune til netop at fritage forældre for betaling. Så det lyder rigtig godt, at det nu går igennem. Det er vi meget glade for, siger Maja Hvidtfeldt Håkansson, formand for KFO, til TV 2 Lorry.

Udover at fritage forældre for betaling til daginstitutioner, vil Københavns Kommune som den eneste kommune i landet også fritage forældre for betaling til SFO og klubber.

Som det fremgår af forslaget, vil muligheden for at søge om orlov først glæde fra den 8. februar. Altså dagen efter, at Danmark - som det ser ud lige nu - genåbner, og forældrene muligvis vender tilbage til deres fysiske arbejdspladser.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er forældre, der er ærgerligt over, at man ikke kan lave ordningen med tilbagevirkende kraft. Men det er et meget stort apparat, vi skal have indstillet. Det er en meget stor øvelse. Så vi kan ikke nå at have det klar før 8. februar, lyder det fra Jesper Christensen.