Køen af ledige er skrumpet efter genåbningen

20210303091804354_1000
172.020 personer er registrerede som ledige i øjeblikket. Tallet dækker over personer på offentlige ydelser, der er klar til at tage et job. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
3. mar. 2021 11.12
Køen af ledige er vokset med mere end 40.000 under coronakrisen, men er faldet på det seneste.

Køen af ledige er blevet en smule kortere i starten af marts.

Samlet er 172.020 personer registreret som ledige i øjeblikket, hvilket er 3591 færre end i slutningen af februar.

Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Tallet dækker over personer på offentlige ydelser, der er klar til at tage et job.

Størstedelen er på dagpenge, mens omtrent hver syvende er på kontanthjælp eller lignende ydelser som uddannelseshjælp.

1. marts bød på en delvis genåbning af Danmark, hvor de fleste butikker har kunnet åbne dørene, mens de ældste elever i dele af landet har kunnet vende tilbage på skolebænken - herunder i Nordjylland og Vestjylland.

Det fremgår ikke af tallene, om faldet i ledigheden kan kobles sammen med genåbningen - altså om for eksempel butikker har ansat eller genansat nogle, der er gået uden arbejde.

Trods det seneste fald i ledigheden ændrer det ikke ved det generelle billede, som viser, at køen af ledige er vokset med 40.322 under coronakrisen.

Under den anden nedlukning, som har været gældende siden december, er antallet af ledige steget med omkring 15.000 personer. Det er dog helt normalt, at ledigheden stiger i januar og februar.

Ifølge Dansk Erhverv er ledigheden dog steget med 5000-6000 mere i starten af året, end gennemsnittet har været de seneste fem år.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tilskriver blandt andet ordningen for lønkompensation, at det ikke er gået værre.

- Det er for tidligt at sige, om genåbningen er årsag til faldet på knap 3600 personer siden slutningen af februar, men jeg glæder mig over, at vi begynder foråret med positive tal for ledigheden.

- Vi kommer selvfølgelig fra et svært sted, og mange har desværre fået en fyreseddel under corona, og vi skal fortsætte med at hjælpe dem, der står i ledighedskøen.

- Vi har heldigvis formået at holde hånden under tusindvis af job gennem diverse hjælpepakker, ikke mindst med lønkompensationsordningen, siger han i en skriftlig kommentar.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet er 7710 af de ledige tilmeldt arbejdsfordeling.

Det er en ordning, der er etableret under coronakrisen, hvor virksomheder kan fordele arbejdet blandt de ansatte, hvis der ikke er nok arbejde til at dække alle de timer, man egentlig er ansat til.

De ansatte får så en forhøjet dagpengesats i de timer, hvor de ikke er på arbejde i virksomheden og undgår til gengæld en fyreseddel.

/ritzau/