Simon Pihl: Ud med klynk og ind med blær

Simon_Pihl__A4_Aktuelts_arbejdsmarkedspolitiske_kommentator_1920_px
Simon Pihl, arbejdsmarkedspolitisk kommentator
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi står med store rekrutteringsvanskeligheder på en lang række områder, og det skal der nu rådes bod på med en check til visse udvalgte grupper i det offentlige.

FORTÆL MIG LIGE, hvorfor de unge skal søge ind i fag, hvor det eneste, de hører fra dem, der repræsenterer de pågældende fag, er, hvor dårligt arbejdsmiljøet er, hvor nedslidt man bliver, og hvor dårlig lønnen - som man selv har forhandlet - er?

Kom glad, lyder budskabet, men du har ringe løn og arbejdsforhold, og du når næppe pensionsalderen? Hvem f…. gider søge de uddannelser?  

Det bliver ofte endnu værre, når man sætter forbundenes journalister til at skrive om fagene. Her er det arbejdsulykkerne, skaderne og stress, der fylder. Konflikten og ikke det gode, stærke, professionelle arbejde fylder langt det meste af spalterne. Prøv en gang at tage en tour de force rundt i fagbladene. Det får Stephen King til at blegne. Det hele er sort og uhyggeligt og farligt… og potentielt dødeligt.

PROBLEMERNE SKAL fylde og kæmpe skud ud til de offentlige forbund for at tale velfærden og fællesskabet op. Den indsats er uvurderlig. Men fagene skal også tales op, hvis de unge skal søge dem.

Selvfølgelig er det en pligt for de offentlige forbund at råbe op, når politikerne år efter år dæmper det offentlige forbrug og sender penge ud i skattelettelser. Og selvfølgelig påvirker det opgavevaretagelsen. Men det må ikke ende i klynkeri, der klæber til fagene som fluer om en lort. Og de seneste mange, mange år har mindet om en konkurrence om, hvor stor en lort, man mener, den offentlige sektor er - hvor frygteligt det er at blive pædagog eller sygeplejerske.

Det samme gør sig gældende i forhold til nogle erhvervsuddannelser. 3F's seneste kampagner har budt på uddeling af smertestillende piller og en video med titlen 'Ung og underbetalt'. Yes, smarte. Og pissedårlig løn skal nok lokke flere til erhvervsuddannelserne … og ind i fagforeningerne. NOT! 

Kom nu mand. Ud med klynk og ind med blær. 

JA, JEG SÆTTER DET på spidsen. 

Men millioner til erhvervsuddannelserne og mere i løn til offentligt ansatte er ikke nok, når man samtidig hver eneste dag taler fagene ned i et gigantisk hul.

Jeg savner i den grad, at man bærer sine farver med stolthed, når man kommunikerer fra centralt hold i fagforeningerne. Der skal noget af den professionelle stolthed ind, som vi kender fra for eksempel den stolte smed, Falckredderen, politibetjenten eller fra sygeplejerskerne back in the day.

Blik og Rør har for eksempel kørt en meget effektiv kampagne mod den ringe sikkerhed ved arbejde med asbest uden at tale faget ned. Lærerne har igennem mange år forstået at placere netop professionen som lærer som lig med kvalitet i folkeskolen. Måske er det også derfor, de ikke har et lønefterslæb. 

SÅ FORTÆL HELLERE om de fantastiske pædagoger, sygeplejersker og rengøringsassistenter med videre - fremfor hele tiden at fokusere på det negative ved fagene.

Som borger i dette land kan jeg med sikkerhed sige, at var det ikke for den dygtige lærer, havde mit liv ikke været så godt, som det blev. Jeg kan med sikkerhed sige, at var det ikke for den dygtige pædagog, der rummede min datter og fik hende til at vokse som menneske, var hun ikke, hvor hun er i dag. Min anden datter kan takke alle de dygtige i sundhedsvæsenet for et godt liv som kroniker. Og min mor kan takke den dygtige og omsorgsfulde hjemmehjælper, for at hun fik omsorg og smidt et par svindlere ud af sit hjem. 

Som kommunalpolitiker igennem næsten en menneskealder har jeg mødt tusinder af dygtige, dedikerede offentligt ansatte, som var stolte af deres fag - og som gjorde en kæmpe forskel for deres medmennesker.

LAD OS HØRE om dem. Bare en gang i mellem.

Lad os høre om faglig stolthed og professionalisme. Lad os høre om alle jer, der hver eneste dag udfører et dygtigt arbejde til gavn for os alle. Og lad os hylde dem.

I fortjener det. I fortjener også mere i løn. Men helt ærligt, så tror jeg også bare lidt mere halleluja og lidt mindre øv en gang imellem er den mere direkte vej til bedre løn og arbejdsvilkår. 

GDPR