Kommune indgår aftale om corona-honorar

Sundhedspersonale_to_kvinder_kitler_masker_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix
Nogle af de ansatte, som indgår - eller har indgået - i corona-beredskabet i Aarhus Kommune, kan se frem til en godtgørelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
2. feb. 2021 18.40
Aarhus indgår som den første kommune en beredskabsaftale med FOA Aarhus, der belønner blandt andet social- og sundhedspersonale for at stå til rådighed i kampen mod corona. Aftalen betyder, at personalet modtager et honorar for at træde til.

Denne artikel er oprindeligt bragt i Fagbladet FOA og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

25.070 kroner årligt. Det er, hvad ansatte i Aarhus Kommune kan se frem til, når de står til rådighed eller bliver flyttet til en anden arbejdsplads på grund af corona. Det skriver Fagbladet FOA.

Det sikrer en aftale, som FOA har indgået med Aarhus Kommune. Aftalen gælder for social- og sundhedspersonale, husassistenter, serviceassistenter og rengøringsteknikere, der indgår i covid-19 beredskabet i kommunen.

Medlemmerne skal aflønnes

Det er en vigtig aftale, mener formand i Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker tvinges i coronaberedskab: - Jeg drømmer om det om natten

- Hvis man bringer vores medlemmer i en situation, hvor de skal stå stand-by eller har en usikkerhed i forhold til, hvor de skal arbejde næste dag, skal de aflønnes for det. Særligt når det også griber ind i deres privatliv. Det gør også, at flere har lyst til at være en del af beredskabet, siger han.

Han håber, andre kommuner vil lave en lignende aftale for FOAs faggrupper.

- Når man står til rådighed, skal man aflønnes, og jeg vil anbefale andre kommuner at lave en lignende aftale, så det er klart, hvad aftalen er, hvis det kommer dertil, siger han.

Samme honorar til alle faggrupper

I FOA Aarhus, der har stået for at forhandle aftalen, er man også tilfreds.

- Når vi taler om fleksibilitet og inddragelse af fritid, så skal det honoreres. Og det skal være den samme honorering til alle faggrupper. Vi vil ikke være med til forskelsbehandling, siger Jette Ohlsen, afdelingssektorformand i FOA Aarhus.

LÆS OGSÅ: Medarbejderen løber fra stedet og op på første sal. Ingen reagerer på hendes råb

Hun fortæller, at forhandlingerne er gået godt, og at parterne har været enige om det meste. Der er særligt nogle punkter, der har været vigtige for FOA at få med.

- Det har været vigtigt for os, at arbejdsmiljøloven og 11-timers-reglen overholdes i aftalen. Så vi er sikre på, at der ikke er nogen, der kan udnytte situationen. Rammerne og vilkårene skal være i orden, siger Jette Ohlsen.

Tilbagevirkende kraft

Aftalen gælder for de medarbejdere, der frivilligt stiller sig til rådighed for beredskabet – også selvom det var før, aftalen blev indgået.

- Vi så på DemensCentrum (plejehjem i Aarhus, hvor der har været et større udbrud med coronasmitte, red.), at nogle trådte til allerede inden, vi havde lavet den her aftale. Derfor virker den med tilbagevirkende kraft, så dem, der stod til rådighed fra den 23. december 2020 og frem, får honoraret, forklarer Jette Ohlsen.

LÆS OGSÅ: Kaos på demensplejehjem: 62 personer er smittet med corona

Aftalen betyder, at medarbejderne får 25.070 kroner om året for at stå til rådighed eller blive kaldt ud til en anden arbejdsplads end deres egen. Af aftalen fremgår det, at tillægget ydes pr. påbegyndt måned, man står stand-by eller er i aktiv tjeneste i beredskabet. Herudover får man også et ulempetillæg på 1.500 kroner for hver gang, man træder ind og ud af aktiv tjeneste i beredskabet.

Fælleserklæring forlænget

Beredskabsaftalen er ikke den eneste aftale, der skal løse logistiske problemer under den fortsatte coronakrise. Også fælleserklæringen, der gør det muligt for FOA og KL at lave lokale aftaler under coronapandemien, er netop blevet forlænget og står til at udløbe 31. maj.

LÆS OGSÅ: Kontroversielt forslag: Ældre skal kunne “rate” deres hjemmehjælpere

Også FOA Aarhus har indgået en anden aftale med kommunen for at komme fremtidige problemer i forkøbet, fortæller Jette Ohlsen.

- Vi har også lavet en aftale, der går på, at de social- og sundhedsuddannede, der arbejder med administrative opgaver, også kan trækkes ind, hvis der bliver brug for dem. Det har der ikke været brug for endnu, men det er godt at have aftalen klar, hvis det kommer dertil.